«Πιο θανατηφόρος από την COVID-19 ο ρατσισμός»

«Πιο θανατηφόρος από την COVID-19 ο ρατσισμός»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος καταδίκασε τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, θύμα της οποίας υπήρξε ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ. Μπασκετμπολίστες, πιλότοι της Φόρμουλα 1, ολυμπιονίκες και πρωταθλητές, με τοποθετήσεις τους σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και ζήτησαν να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα βίας. Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν ο πρώτος, από πλευράς των ανθρώπων της F1, που στήριξε το κίνημα «Black lives matter». «Δεν στηρίζω αυτούς που κλέβουν και καίνε κτίρια, αλλά αυτούς που διαδηλώνουν ειρηνικά. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη πριν οι αποκαλούμενοι ηγέτες μας κάνουν αλλαγές», δήλωσε, μεταξύ άλλων, και στο πλευρό του βρέθηκαν αμέσως οι Σαρλ Λεκλέρκ, Ντάνιελ Ρικιάρντο, Λάντο Νόρις, Τζορτζ Ράσελ κ.ά.

«Θανατηφόρο ιό» χαρακτήρισε τον ρατσισμό ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ: «Αν είσαι μαύρος, σημαίνει να καταφύγεις στο σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής σου, επειδή ο ιός του ρατσισμού που μολύνει τη χώρα είναι πιο θανατηφόρος από την COVID-19. Ο ρατσισμός στην Αμερική είναι σαν τη σκόνη στον αέρα. Δεν τη βλέπεις ακόμη και εάν πνίγεσαι από αυτήν», υπογράμμισε, ενώ δηλώσεις έκαναν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, η Σερίνα Γουίλιαμς κ.ά.

«Πραγματικά, δεν ξέρω πώς να εκφράσω με λόγια πώς αισθάνομαι, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι φτάνει πια! Είναι ώρα για αλλαγή!» τόνισε ο Ελληνας σταρ των Μπακς, και ο «Air» υπογράμμισε: «Βλέπω και νιώθω την αγανάκτηση και την απελπισία όλων. Πρέπει να συνεχίσουμε τις ειρηνικές εκφράσεις διαμαρτυρίας εναντίον στην αδικία. Πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας για να πιέσουμε τους ηγέτες μας να αλλάξουν τους νόμους ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ψήφους μας για να φέρουμε αλλαγή στο σύστημα».

Εκκληση για τερματισμό των λεηλασιών απηύθυνε, μέσω Instagram, και ο Ντένις Ρόντμαν: «Είναι ήδη μια άσχημη κατάσταση. Αν πάτε να διαμαρτυρηθείτε, κάντε το με τον σωστό τρόπο. Δεν χρειάζεται να καίτε πράγματα και να κλέβετε. Εχουμε ήδη αρκετά θέματα με αυτό τον ιό. Εχουμε ήδη πολλά προβλήματα τώρα και αυτή είναι μια άσχημη στιγμή, αλλά πρέπει να ενωθούμε και να βοηθήσουμε να περάσουμε αυτή την κατάσταση. Σας παρακαλώ, καταλάβετέ το, πρέπει να ζήσουμε μαζί. Είμαστε άνθρωποι, όχι γαμ…να ζώα. Είμαστε άνθρωποι», τόνισε μεταξύ άλλων.

Μήνυμα κατά του ρατσισμού έστειλε και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή