Σε δυσχερή θέση η άρση βαρών

Σε δυσχερή θέση η άρση βαρών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκάνδαλο που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα του ανεξάρτητου ερευνητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν ενδέχεται να αφήσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την άρση βαρών.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ δήλωσε σοκαρισμένος από το εύρος των δραστηριοτήτων του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IWF) Τάμας Αγιαν και τόνισε ότι η ΔΟΕ δεν θα δώσει διαπίστευση για το Τόκιο σε κανέναν αξιωματούχο της IWF που εμπλέκεται στην έκθεση Μακλάρεν.

Η άρση βαρών υπήρχε στους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας αλλά και στους πρώτους σύγχρονους. Από το 1920 μπήκε και πάλι στο ολυμπιακό πρόγραμμα, όμως αυτή τη φορά κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να βρεθεί εκτός ολυμπιακού νυμφώνα. Δωροδοκίες, διαφθορά και 40 υποθέσεις κορυφαίων αθλητών που δεν ελέγχθηκαν για απαγορευμένες ουσίες αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που, όταν ολοκληρωθεί, ενδέχεται να σημάνει και το ολυμπιακό τέλος του αθλήματος. 

«Ανησυχούμε πολύ και έχουμε σοκαριστεί από το εύρος των δραστηριοτήτων. Περιμένουμε να δούμε όλα τα αποτελέσματα, ώστε να πάρουμε μέτρα. Ενδέχεται μέσα σε αυτά να είναι και η έξοδος του αθλήματος από το ολυμπιακό πρόγραμμα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τόμας Μπαχ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των αθλητών για τους Αγώνες του 2024 και η απομάκρυνση της άρσης βαρών θα βοηθούσε σε αυτόν τον στόχο.  

Ο 81χρονος Ούγγρος Τάμας Αγιαν ήταν στη διοίκηση της IWF από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στις 121 σελίδες της έκθεσης Μακλάρεν αποκαλύπτονται, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, εκτεταμένη διαφθορά, συγκαλύψεις υποθέσεων χρήσης απαγορευμένων ουσιών, δωροδοκίες κ.ά.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αξιωματούχος του αθλήματος επιμένει για την αθωότητά του. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι κανένας από τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο δεν θα μετέχει στις συζητήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η έξοδος της άρσης βαρών από το ολυμπιακό πρόγραμμα δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων. Τα πολλά θετικά δείγματα ντόπινγκ έχουν γίνει αιτία για να επανέρχεται συνεχώς το θέμα στο προσκήνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υπάρξει σχεδόν εξακόσια περιστατικά χρήσης απαγορευμένων ουσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή