Το Μουντιάλ που άλλαξε τη Νότια Αφρική

Το Μουντιάλ που άλλαξε τη Νότια Αφρική

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τη διεξαγωγή του πιό… θορυβώδους Μουντιάλ. 

Η κορυφαία διοργάνωση που φιλοξενήθηκε στη Νότια Αφρική το 2010, έμεινε στην ποδοσφαιρική Ιστορία – και-  για τις περίφημες, πλέον, βουβουζέλες, τις παραδοσιακές καραμούζες των Νοτιοαφρικάνων, που έκαναν την ατμόσφαιρα στα γήπεδα της χώρας από εντυπωσιακή έως και… εκνευριστική.

Δέκα χρόνια μετά, λοιπόν, ένας από τους επικεφαλής της διοργάνωσης, ο Ντάνι Τζόρνταν, υποστηρίζει πως το Μουντιάλ του 2010, άλλαξε τόσο την χώρα, όσο και την αφρικανική ήπειρο.

«Χάρη σε αυτήν την κληρονομιά, η χώρα μας διαθέτει μερικές από τις καλύτερες υποδομές σε ολόκληρη την ήπειρο», δήλωσε ο Τζόρνταν, επισημαίνοντας ότι τα πέντε από τα δέκα γήπεδα στα οποία φιλοξενήθηκαν οι 64 αγώνες του Μουντιάλ 2010, κατασκευάσθηκαν ειδικά για την διοργάνωση. Μάλιστα, με εξαίρεση ένα -αυτό του Rustenburg στα βορειοδυτικά της χώρας- όλα αυτά τα στάδια φιλοξενούν ακόμη αγώνες ποδοσφαίρου ή ράγκμπι, ανδρών και γυναικών.

Επίσης, η χώρα του, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μετά από έξι χρόνια εργασιών και δαπάνες 1,7 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν το μετρό, οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι δρόμοι και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, περιμένοντας την έναρξη της διοργάνωσης, στις 11 Ιουνίου 2010.

«Μετά το 2010, η Αφρική έχει γίνει τουριστικός, αλλά και επενδυτικός προορισμός», τονίζει ο Τζόρνταν και προσθέτει: «Από μια… απελπιστική ήπειρος, η Αφρική έχει γίνει μια από τις ευκαιρίες, εκείνες του μέλλοντος. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την Αφρική σήμερα. Ποτέ ξανά δεν θα δεχτούμε να πιέζουν τα γόνατά στον λαιμό μας» (σαφής υπαινιγμός για το πλανητικό κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ)

Οσο για τις βουβουζέλες, ο Τζόρνταν παραδέχεται γελώντας, ότι «δεν άρεσε στους Ευρωπαίους ο ήχος του. Τον συνέκριναν με εκείνον ενός σμήνους θυμωμένων μελισσών»…

Ενώ θυμάται και την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Νέλσον Μαντέλα (σ.σ. απεβίωσε το 2013), στον τελικό του Μουντιάλ 2010: «Ήταν ήδη αδύναμος και άρρωστος, αλλά επέμενε να είναι εκεί»…

Ομως…

Ωστόσο, παρα την ραγδαία εξέλιξη του ποδοσφαίρου στην Νότια Αφρική, οι σύλλογοι της χώρας δεν έχουν διεθνείς διακρίσεις. Με «φωτεινή» εξαίρεση τους Μαμελόντι Σαντάουνς και την κατάκτηση του αφρικανικού Champions League το 2016. Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους φιλάθλους, να γεμίζουν τα γήπεδα και τα στάδια της χώρας, που φιλοξενούν και άλλες εκδηλώσεις, όπως τονίζει ο ειδικός μάρκετινγκ, Τεξ Ρίμπα: «Τα στάδια φιλοξενούν ποδόσφαιρο, ράγκμπι, συναυλίες και θρησκευτικές εκδηλώσεις. Διαθέτουν αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων που μπορούν να ενοικιαστούν από εταιρείες».

Οσον αφορά στην εθνική ομάδα, μετά τον αποκλεισμό της από τους ομίλους του Μουντιάλ 2010 (σ.σ. έγινε η πρώτη με αυτό το αρνητικό ρεκόρ), απέτυχε να προκριθεί στα τελικά των παγκοσμίων κυπέλλων του 2014 και του 2018. Γεγονός που προβλημάτισε τον Σαμουέλ Ετό, ο οποίος είχε πει το 2019: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό, δεδομένου ότι το πρωτάθλημα της χώρας, είναι από τα καλύτερα της Αφρικής».

Ισως η απάντηση, να βρίσκεται στην… Ευρώπη, καθώς από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της «γηριάς ηπείρου», μόνο στην Γαλλία, δίνουν χώρο σε παίκτες από την Νότια Αφρική..

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή