ΚΑΘΕ MEPA KYPIAKH

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεπτέμβριος του 1964. Το ανακαινισμένο Στάδιο Καραϊσκάκη στη σημερινή του μορφή -με χόρτο και προβολείς- φιλοξενεί το πρώτο ντέρμπι της περιόδου και μάλιστα για το Κύπελλο. H κληρωτίδα είχε φέρει αντιπάλους τον Ολυμπιακό με την AEK, σε αγώνα νοκ άουτ. Από την οδό Πειραιώς κατηφορίζουμε μ’ ένα φίλο τη Φαλήρου, με την ελπίδα ότι θα βρούμε εισιτήρια από τους «μαυρογορίτες».

Σταθήκαμε τυχεροί. Από 20 δραχμές μάς τα πούλησε μόλις… 30. Στη «θύρα 10». Λεπτομέρεια: τα συλλογικά μας φρονήματα διαφορετικά. O ένας ΑΕΚτζής, ο άλλος γαύρος. Αυτό όμως δεν μας εμπόδιζε να πάμε μαζί στο παιχνίδι. Οπως άλλωστε και τους 40.000 οπαδούς των δύο ομάδων που είχαν κατακλύσει ανάμικτα(!) τις εξέδρες.

Τότε τα εισιτήρια δεν τα «μοίραζε» η αστυνομία. Ούτε υπήρχαν… αντιπυρικές ζώνες για το φόβο των συμπλοκών των «χούλιγκαν». Ενταση υπήρχε. Ομως αυτή έφτανε μέχρι την ανταλλαγή συνθημάτων. Καζούρα και κάποιες ύβρεις χωρίς σεξουαλικά περιεχόμενα. O ένας σεβόταν τη μητέρα του άλλου εκείνη την εποχή. Υπήρχαν και συμπλοκές. Αλλά ό,τι προλάβαινες να δώσεις ή ν’ αρπάξεις. Οι ψυχραιμότεροι πάντα έσβηναν τη φωτιά πριν πάρει διαστάσεις.

Από τότε έως σήμερα, AEK και Ολυμπιακός έχουν βρεθεί πολλές φορές αντίπαλοι. Οπως θα βρεθούν κι απόψε. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, το μόνο που θα είναι όπως τότε είναι τα χρώματα στις εμφανίσεις. Ολα τ’ άλλα εντελώς διαφορετικά. Στις εξέδρες οι οπαδοί μοιρασμένοι με κενά μεταξύ τους για τον φόβο γενικής σύρραξης. Την αστυνομία της Αττικής επί ποδός για δέκα ώρες να έχει αποκλείσει τη μισή Αθήνα. Τα συνθήματα να… διαφημίζουν τη σεξουαλική ικανότητα και αντί το υβριστικό «πουλημένε» κατά του διαιτητή, η βωμολοχία κατά της οικογενείας του, να περνάει μέσα από το μικρόφωνο της τηλεόρασης στα σπίτια όλης της Ελλάδος.

Αυτό είναι το σημερινό ντέρμπι. Κανείς σώφρων φίλαθλος δεν ενδιαφέρεται ποιος θα είναι ο νικητής. Εκείνο που πρώτα εύχονται είναι να τελειώσει ομαλά το παιχνίδι και να γυρίσουν παίκτες, οπαδοί, διαιτητές και οι υπόλοιποι συντελεστές του… πολέμου σώοι στα σπίτια τους.

Ο φίλος δεν θα είναι απόψε στο «Νίκος Γκούμας». Εχει κόψει το γήπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Οσο για τον υπογράφοντα, θα βρεθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια επειδή το επιτάσσει το καθήκον. Τώρα, αν θα λειτουργήσει ως αθλητικός συντάκτης ή αστυνομικός, παραμένει άγνωστο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT