Ενωμένη Ευρώπη και πάλι στο μπάσκετ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ωρίμαση των συνθηκών, ύστερα από δύο χρόνια ατέρμονης διαμάχης και η αναγκαιότητα της πραγματικής επανένωσης, οδήγησαν οριστικά τα μεγάλα «κεφάλια» της FIBA και της ULEB, να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να δώσουν τα χέρια για τη θεσμική και οικονομική διοργάνωση της Ευρωλίγκα, στην επόμενη περίοδο.

Η πραγματική σύγκλιση των δύο πλευρών είχε την ελληνική συμβολή του προέδρου της ευρωπαϊκής ζώνης της FIBA, Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος πριν από δέκα μήνες ματαίωσε την αναγνώριση της Ευρωλίγκα από τον πρόεδρο της Διεθνούς ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και έπεισε τον «ισχυρό άνδρα» της FIBA ότι έπρεπε να αποφύγει την παράδοση όλων των αρμοδιοτήτων του θεσμικού φορέα στην ULEB. Το σχέδιο Βασιλακόπουλου απέδωσε καρπούς, χθες το μεσημέρι στο Μόναχο, όπου στην πεντάωρη σύσκεψη των κ. Στάνκοβιτς, Μπάουμαν, Βασιλακόπουλου και Μισράχι από την πλευρά της FIBA και των Πορτέλα και Μπερτομέου, ως εκπροσώπων της ULEB, αποφασίσθηκε να διοργανωθεί το επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, υπό τη θεσμική αιγίδα της FIBA-Europe (θα αναγνωρίσει επισήμως την Ευρωλίγκα), ενώ η οικονομική διαχείριση, οι τηλεοπτικές συμφωνίες και ο καταμερισμός των εσόδων θα ανήκουν στην ευθύνη της ULEB, η οποία θα λειτουργεί ως επιτροπή στους κύκλους της Διεθνούς ομοσπονδίας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος θα είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη διοργάνωση της Ευρωλίγκα, με κύριες αρμοδιότητες τα κριτήρια συμμετοχής (θα υπάρχει μικτό σύστημα, λόγω των εγγυημένων συμβολαίων), τον αριθμό των ομάδων που θα είναι 24, τον έλεγχο του ντόπινγκ και την επιτροπή της ευρωπαϊκής διαιτησίας, η οποία επανέρχεται στους κύκλους της FΙΒΑ.

«Πιστεύω, ότι αυτή τη φορά, η επανένωση και η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πραγματική, γιατί και οι μέν και οι δε είναι ώριμοι για να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση», υπογράμμισε ο ιθύνων νους της χθεσινής συνάντησης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ενώ το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου για τη ρύθμιση των διαδικαστικών λεπτομερειών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT