O αθλητισμός πενθεί για τον χαμό του Κώστα Παπαναστασίου

O αθλητισμός πενθεί για τον χαμό του Κώστα Παπαναστασίου

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ελληνικός αθλητισμός έχασε χθες τον άνθρωπο που εξέφραζε, ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, τα ιδανικά του Ολυμπισμού, τον Κώστα Παπαναστασίου (φωτογραφία), που απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών μετά πολύμηνη ασθένεια. Ο εκλιπών, μία από τις κορυφαίες αθλητικές προσωπικότητες του περασμένου αιώνα, ήταν, πάνω από όλα, Φίλαθλος.

Υπήρξε γενικός γραμματέας Αθλητισμού (1976-1981) και σύμβουλος του πρωθυπουργού επί αθλητικών θεμάτων (1974-81). Ως διαπρεπής νομικός, ήταν ο εμπνευστής του αθλητικού νόμου 75/75 και θέσπισε τα κίνητρα για την άνευ εξετάσεων εισαγωγή πρωταθλητών στα ΑΕΙ. Στη διάρκεια της θητείας του στη ΓΓΑ άρχισαν να κατασκευάζονται το ΟΑΚΑ και το «Ειρήνης και Φιλίας» Κατασκευάστηκαν, επίσης, πολλά κολυμβητήρια και γυμναστήρια σε όλη τη χώρα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χαντ Μπολ (1997-2000).

Γεννήθηκε στην Αθήνα από εύπορη οικογένεια το 1923 και υπήρξε αθλητής του μήκους στον Παναθηναϊκό. Νεαρός έγινε γενικός αρχηγός του συλλόγου. Η διαμάχη του με τον πρόεδρο, Απόστολο Νικολαΐδη, τον οδήγησε στον Πανελλήνιο, τον οποίο υπηρέτησε ώς το τέλος της ζωής του. Το δικτατορικό καθεστώς τον εξεδίωξε από τον σύλλογο, όπου επέστρεψε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Για το έργο του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 15.00 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΤΙΒΟΣ: Διεθνής αγώνας σφυροβολίας θα διεξαχθεί στις 17 Ιουλίου, στο στάδιο Νικίτης Χαλκιδικής. Την Κυριακή, θα γίνει στη διαδρομή αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας – Μουσείο Μεγάρων, ο αγώνας δρόμου 21.000 μ., «Στα χνάρια του Παυσανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT