Ενα πλήρες πρακτορείο ειδήσεων

Ενα πλήρες πρακτορείο ειδήσεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοποριακές θα είναι οι υπηρεσίες, που θα προσφέρει πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο τομέας υπηρεσιών Ολυμπιακής Ενημέρωσης (Olympic News Service-ONS). Ως και βιογραφικά για τα άλογα που θ’ αγωνισθούν στην ιππασία και στην μοντέρνο πένταθλο θα δίνονται!

Ο διευθυντής του τομέα, διακεκριμένος δημοσιογράφος, Βασίλης Σκουντής επισημαίνει πως οι υπηρεσίες Ολυμπιακής Ενημέρωσης (ONS) ή Info 2004 θ’ αποτελούν ένα «εσωτερικό πρακτορείο ειδήσεων» των αγώνων, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι εκπρόσωποι των MME και κάθε δημοσιογράφος στους χώρους των αγώνων. Δηλαδή στο βασικό Κέντρο Τύπου, στα άλλα Κέντρα Τύπου, στο Ολυμπιακό Χωριό και στα επτά δημοσιογραφικά χωριά.

Ο,τι θέλει

«Κάποιος που εργάζεται στο γραφείο του, μακριά από τους χώρους των αγώνων δεν θα έχει πρόσβαση», τονίζει ο κ. Σκουντής.

Οσο για το τι θα προσφέρουν οι υπηρεσίες, υπογραμμίζει:

«Αποσπασματικά, τέτοια στοιχεία είχαν δοθεί και σε άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1988 στη Σεούλ, το 1992 στη Βαρκελώνη και το 1996 στην Ατλάντα. Ομως σε τέτοια έκταση παρέχονταν για πρώτη φορά το 2000, στο Σίδνεϊ.

Στο Info 2004 ο δημοσιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να βρει ό,τι μπορεί και ό,τι δεν μπορεί να φαντασθεί. Βιογραφικά για τους αθλητές, τους προπονητές, τους διαιτητές, ακόμη και για τους ίππους, όπως προαναφέραμε. Πριν από τους αγώνες η αρμόδια υπηρεσία θα επεξεργαστεί περί τα 20.000 βιογραφικά, διότι δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιοι αθλητές θα έλθουν. Ολα τα βιογραφικά που, τελικά, θα παρουσιαστούν θα συνοδεύονται από φωτογραφίες.

Θα υπάρχουν οι οκτάδες (όπου υπήρχαν τέτοιες, γιατί στις πρώτες διοργανώσεις η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη σε όλα τ’ αγωνίσματα και τ’ αθλήματα), όλων των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως και το 2000. Επίσης, των παγκοσμίων και ηπειρωτικών πρωταθλημάτων όλων των αθλημάτων, που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Ολυμπιακού Κύκλου», δηλαδή από το 2001 έως και το 2004.

Και δελτίο καιρού

Διαθέσιμες στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης θα είναι και πάσης φύσεως ιστορικές, στατιστικές και τεχνικές πληροφορίες, οι οποίες αφορούν αγωνίσματα, αθλήματα και τις οικείες διεθνείς ομοσπονδίες.

Η συλλογή και η επεξεργασία όλων αυτών των στοιχείων και των πληροφοριών αποτελούν τις κύριες δραστηριότητες του ONS πριν από τους αγώνες. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δραστηριότητες του ONS θα επικεντρωθούν στ’ αποτελέσματα των αγώνων, στις αμέσως μετά τον αγώνα δηλώσεις αθλητών, προπονητών κ.λπ. (τα λεγόμενα «φλας»), στις συνεντεύξεις Τύπου, σε μετάδοση πληροφοριών, ανακοινώσεων και ειδήσεων για όλα τα αθλήματα, στους πίνακες μεταλλίων, στις επίσημες ανακοινώσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του «Αθήνα 2004», καθώς και στη συνεχή ενημέρωση για ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως το μετεωρολογικό δελτίο.

Ενα βασικό στοιχείο, που ελπίζεται πως θα κάνει το ONS να ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενο ανάλογο, είναι η ταχύτητα με την οποία θα «κατεβαίνουν» οι πληροφορίες.

Τα «test events»

Το ONS θα απαρτίζεται από 200 δημοσιογράφους, 370 εθελοντές, ενώ θα υπάρχουν, συνολικά, 800 υπολογιστές, εκ των οποίων οι 250 θα είναι εγκατεστημένοι στο MPC και 250 στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Από τα 20.000 βιογραφικά αθλητών, που θα επεξεργαστούν οι υπηρεσίες, θα δημοσιευθούν 11.000 βιογραφίες. Το βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, η ύπαρξη φωτογραφίας σε όλα τα βιογραφικά σημειώματα, καθώς και η ενοποίηση των ιστορικών, τεχνικών και στατιστικών στοιχείων για τα αθλήματα αποτελούν, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Σκουντής, τις καινοτομίες του Info 2004.

O διευθυντής υπογραμμίζει ότι οι δοκιμαστικές αθλητικές διοργανώσεις (test events) που θα διεξαχθούν εφέτος τον του Αύγουστο θα είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία του ONS, διότι θα καταστεί δυνατή η επισκόπηση της λειτουργίας του σε συνθήκες που προσομοιάζουν στις πραγματικές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή