Ονειρεύεται το «αντίο» με την Κούπα

Ονειρεύεται το «αντίο» με την Κούπα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδόσφαιρο και αριθμοί δεν έχουν συχνά την ίδια λογική, γιατί οι άγραφοι νόμοι της μπάλας δεν καθορίζονται συνήθως από ψυχρούς μαθηματικούς τύπους. Μπορεί, βεβαίως, οι αριθμοί να ξεχωρίζουν τους νικητές από τους ηττημένους και να ανεβοκατεβάζουν τις ποδοσφαιρικές… κυβερνήσεις στην κορυφή ενός βαθμολογικού πίνακα, όμως σε βάθος χρόνου, δεν αρκούν για να ξεγελάσουν το αλάνθαστο αισθητήριο των φιλάθλων, οι οποίοι πέρα από τις οπαδικές προτιμήσεις τους, έχουν τον δικό τους τρόπο να ξεχωρίζουν τους αμνούς από τα ερίφια. Οι πραγματικά μεγάλοι ποδοσφαιριστές αναγνωρίζονται από φίλους και αντιπάλους, αντιστέκονται στον χρόνο και γράφουν τη δική τους προσωπική ιστορία με μελάνι που δεν έχει απαραίτητα το χρώμα της ομάδας που τους ανέδειξε.

Ενας απ’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές είναι και ο Κριστόφ Βαζέχα. Στα 14 χρόνια που ζει στην Ελλάδα, φόρεσε μόνο τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει την καθολική αναγνώριση όλων των Ελλήνων φιλάθλων και να χαρακτηριστεί δικαίως ως ο κορυφαίος ξένος παίκτης όλων των εποχών στην Ελλάδα. H μεγαλύτερη αναγνώριση της αξίας του δεν είναι τα εκπληκτικά ρεκόρ του, ούτε η αποθέωση που του χαρίζει η λογική των αριθμών. Είναι το θερμό χειροκρότημα που τον έχει συνοδεύσει στην πορεία του σε όλα τα ελληνικά γήπεδα και ο σεβασμός που τρέφουν προς το πρόσωπό του όλοι οι μεγάλοι του αντίπαλοι, όπως και οι οπαδοί των άλλων ομάδων. Είναι ο μόνος παίκτης που ακόμα και οι φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού δεν θέλησαν ποτέ να «λεκιάσουν» με τα γνωστά υβριστικά συνθήματα που απευθύνουν στους μεγάλους παίκτες του Παναθηναϊκού και αυτό είναι κάτι που δεν το χάρισαν στον Βαζέχα, το κέρδισε μόνος του…

Ο Κριστόφ Βαζέχα ήλθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 από τη Ρουχ Χορζόφ και από τότε βάλθηκε να σπάσει τα κοντέρ. Αν και οι αριθμοί δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, στην περίπτωσή του φθάνουν για να καταδείξουν τη σπάνια κλάση του και τις ποδοσφαιρικές αρετές του. Είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 244 γκολ έναντι 260 του Θωμά Μαύρου, ο οποίος, όμως, έπαιξε σε πολύ περισσότερα παιχνίδια γιατί ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα πολύ πριν από τα 25 του χρόνια, την ηλικία, δηλαδή, του Βαζέχα όταν ήλθε στην Ελλάδα. Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα (έσπασε πριν από χρόνια το ρεκόρ του Αντωνιάδη, σε αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη). Είναι μαζί με τον Νικολαΐδη πρώτοι σκόρερ (25 γκολ) σε ευρωπαϊκούς αγώνες ελληνικών ομάδων, μόνο που τα περισσότερα δικά του γκολ ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ και όχι στο ΟΥΕΦΑ.

Πιο σημαντικό απ’ όλα ήταν εκείνο το ιστορικό που πέτυχε στο Αμστερνταμ εις βάρος του Αγιαξ και το οποίο λίγο έλειψε να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου.

Είναι ο ξένος που «έδεσε» περισσότερο από κάθε άλλο το όνομά του με μια ελληνική ομάδα. Τα 14 χρόνια της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό θα γίνουν με το καλό το καλοκαίρι 14,5, ένα ρεκόρ που μόνο ο Γκέραρντ είχε με τον ΟΦΗ, όχι όμως ως παίκτης αλλά ως προπονητής. Συν τοις άλλοις, ο Ολλανδός συνέχισε και αλλού, ο Βαζέχα όχι.

Ολα αυτά απεικονίζουν παραστατικά τα επιτεύγματα του πιο διάσημου Πολωνού στην Ελλάδα. Στα 39 του χρόνια, ο Βαζέχα αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του μέχρι το καλοκαίρι, με τη φιλοδοξία να προσφέρει ό,τι καλύτερο στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να ξαναπάρει τα σκήπτρα ύστερα από επτά χρόνια… φαγούρας.

Πολυβόλο

Η εφετινή περίοδος είναι η μοναδική που δεν έχει γευθεί τη χαρά του γκολ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που… πυροβολούσε κατά ριπάς. Να τα θυμηθούμε αυτά τα 244 γκολ: 1989-90: 14, 1990-91: 18, 1991-92: 12, 1992-93: 32, 1993-94: 24, 1994-95: 29, 1995-96: 19, 1996-97: 21, 1997-98: 32, 1998-99: 12, 1999-2000: 9, 2000-01: 13, 2001-02: 6 και 2002-03: 3. Σύνολο 244 γκολ σε 403 συμμετοχές, με μέσον όρο 0,6 γκολ ανά παιχνίδι. H Ιθάκη προβάλλει πια στο βάθος του ορίζοντα, αλλά έχει δρόμο ακόμη. Το ταξίδι συνεχίζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή