Βία: τα πράγματα είναι απλά…

Βία: τα πράγματα είναι απλά…

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ελληνικά γήπεδα δεν μετράει η ανθρώπινη ψυχή για κάποια ανθρωπόμορφα τέρατα, που κρύβονται πίσω απ’ τις οργανωμένες κερκίδες και επιδιώκουν να αφαιρέσουν τη ζωή του αντίπαλου οπαδού, με οιονδήποτε τρόπο: με φωτοβολίδες – πιστόλια, με μαχαιριές, με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο άρρωστος νους τους…

Αραιά και πού η Πολιτεία φωνάζει παρούσα για να εξαγγείλει μέτρα για την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα. Οπως, η τροποποίηση του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου που αποφασίστηκε στην προ μηνών σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού και των προέδρων ΕΠΟ και ΕΠΑΕ. Τότε, ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει πως θα προβλέπεται, πλέον, αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση επεισοδίων, τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών και ταυτόχρονη απαγόρευση τηλεοπτικής μετάδοσης του συγκεκριμένου αγώνα. Επίσης θα συλλαμβάνονται οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων και δεν θα διατίθενται εισιτήρια στους συνδέσμους που δεν έχουν αναγνωρισθεί από την επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού. Προφανώς δεν τα θυμάστε όλα αυτά, καθώς δεν έγινε τίποτα στην πράξη.

Μέτρα και… σεμινάρια!

Ακολούθησε η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη, για απαγόρευση της μετακίνησης των οργανωμένων οπαδών. Επειτα ήρθαν τα απίστευτα μέτρα της αστυνομίας, που μόνο σε δημοκρατικές χώρες δεν εφαρμόζονται. Εκανε και σεμινάριο η Πολιτεία με θέμα τη βία στα γήπεδα, για να βρει λύσεις.

Επιτρέψτε μας να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας και να φοβόμαστε πως το τοπίο στα γήπεδα θα εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο. Βλέπετε, όσο οι αρμόδιοι φορείς δεν αποφασίζουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο, όπως συνέβη στη Βρετανία την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, η βία θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη… Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως το μοντέλο της «Σιδηράς Κυρίας» θέλησε να ακολουθήσει η Ιταλία για να καταπολεμήσει τη βία.

Είναι αξιοσημείωτο πως από κυβερνητικές πηγές της Ιταλίας τονίστηκε ότι θα απαγορεύσει ακόμη και ποδοσφαιρικές συναντήσεις αν θα υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, κάτι που εμπνεύστηκαν πρώτες οι βρετανικές αρχές. Ανάλογα μέτρα θα πρέπει αναμένονται και από την αθλητική δικαιοσύνη της χώρας, αποδίδοντας έμμεσα ευθύνες στις ομάδες. Παρεμπιπτόντως, για τη δική μας αθλητική δικαιοσύνη, καλύτερα να μη λέμε πολλά, αφού σε κάθε υπόθεση που φθάνει ενώπιον των Ελλήνων αθλητικών δικαστών, οι τελευταίοι με τις αποφάσεις τους κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι τους για να… ενθαρρύνουν τα κρούσματα βίας.

Υπενθυμίζεται πως στη Βρετανία απαγορεύτηκε η δωρεάν διάθεση ή η χαμηλή τιμή των εισιτηρίων. Επιπροσθέτως σε όλα τα στάδια τοποθετήθηκαν εντός και γύρω τηλεκάμερες και υπάρχουν μόνο αριθμημένες θέσεις. Στην είσοδο δε, τοποθετήθηκαν συστήματα ελέγχου για τον εντοπισμό πλαστών εισιτηρίων. Την ασφάλεια στο εσωτερικό των γηπέδων ανέλαβαν οι ομάδες, ενώ υπάρχουν «ταξιθέτες» που οδηγούν τους φιλάθλους στις θέσεις τους, αλλά ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι και ειδοποιούν την αστυνομία όταν παρατηρούν επεισόδια. Ουσιαστικά για την ασφάλεια των σταδίων την ευθύνη έχουν οι ομάδες, οι οποίες απομονώνουν τους πιο βίαιους οπαδούς τους είτε απαγορεύοντας την είσοδο στα γήπεδα είτε καταγγέλλοντάς τους.

Βλέπετε, τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζονται σεμινάρια και συσκέψεις, αλλά άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να βάλουν στην άκρη το όποιο κόστος, εφαρμόζοντας δοκιμασμένες μεθόδους και πάνω από όλα, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές σε όσους προκαλούν επεισόδια, καθώς και στις ομάδες τους.

Η βία στο γήπεδο δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο που έχει μελετηθεί πάρα πολύ με επιστημονικό τρόπο. Τα συμπεράσματα – αξιώματα που έχουν βγει τα υπενθυμίζουμε στους Ελληνες «φωστήρες» μήπως και βοηθηθούν: «Το ποδόσφαιρο καλλιεργείται σαν άθλημα, οι οπαδοί φανατίζονται διότι υπάρχει οικονομικό όφελος. Δεν είναι ερασιτεχνικό, το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό. Μια ομάδα επιδιώκει να κερδίσει. O οπαδός μέσω του ποδοσφαίρου εκφράζει την επιθετικότητά του. Το γήπεδο παρέχει μια ευκαιρία έκφρασης επιθετικότητας. Παρουσία του πλήθους, διαφορετικά θα συμπεριφερθείς ως ομάδα και διαφορετικά ως άτομο. H κοινωνία καλλιεργεί τη βία, π.χ. βόμβες, φόνοι κ.λπ. Οι νέοι λόγω της ανωνυμίας του πλήθους εκφράζονται. Αν έχασαν θέλουν να δείξουν την αδικία, αν κέρδισαν θέλουν να δείξουν ότι κέρδισαν. Δεν κατέχονται από ιδανικά αθλητισμού, δεν υπάρχει ευγενής ανταγωνισμός, καλλιεργείται η ιδέα ότι πρέπει να κερδίσεις άσχετα με το κόστος ότι πιέζεσαι αν χάσεις, είναι θέμα κύρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή