Πιο δυνατοί στο… θάνατο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι νικητές ουδέποτε εγκαταλείπουν». Είναι ένα από τα βασικά «συνθήματα», που υπάρχει σε γυμναστήρια σωματοδομικής, κοινώς «μπόντι μπίλντινγκ». Αν γνώριζαν, όμως, οι γονείς των νέων που γυμνάζονται σε αυτά ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν εκεί, θα έκαναν το παν, ώστε τα παιδιά τους να καταλήξουν στο… καφενείο και να παίζουν χαρτιά ή τάβλι. Ονειρο των παιδιών αυτών (αγοριών και κοριτσιών) είναι ν’ αποκτήσουν σφιχτοδεμένο σώμα, με μυς, που να είναι ελκυστικοί, τουλάχιστον σε κάποιους εκπρόσωπους του άλλου φύλου – λέμε σε κάποιους, διότι στους περισσότερους είναι απωθητικοί, λόγω της υπερτροφίας τους. «H απόλυτη αφοσίωση στην προσπάθεια να γίνεις «ο νικητής», μπορεί να σε πάει ώς ένα σημείο. Οποιος θελήσει να ξεπεράσει τις γενετικές δυνατότητές του, πρέπει να πάρει στεροειδή», λέει ένας Αγγλος προπονητής.

Και εδώ, ακριβώς, βρίσκεται ο μεγάλος κίνδυνος, που ελλοχεύει σε τέτοια γυμναστήρια. Τα στεροειδή είναι απαγορευμένα στα περισσότερα αθλήματα, αλλά στο μπόντι μπίλντινγκ είναι… ψωμοτύρι. Συνδέονται με επιθετικότητα, εμφάνιση σπυριών, πονοκεφάλους, καταστροφή του συκωτιού και των νεφρών και με άλλες παθήσεις, αλλά αυτό δεν αποτρέπει άνδρες και γυναίκες να τα χρησιμοποιούν για ν’ αποκτήσουν «τέλειο σώμα». «Θέλω να φουσκώσουν οι μύες μου και αυτό δεν γίνεται χωρίς στεροειδή. Κοίτα αυτούς», λέει ένας νεαρός και δείχνει φωτογραφίες ανθρώπων με αφύσικους μυς.

Οι γιατροί ανησυχούν, γιατί οι νέοι δεν παίρνουν τις ουσίες για να μοιάσουν στον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αλλά για να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. «O αριθμός των νέων που χρειάζονται τη βοήθειά μας, έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια», λέει η Λ. Τζόνστον που εργάζεται σε κλινική για χρήστες στεροειδών. «Θέλουν γραμμωμένους θωρακικούς και κοιλιακούς μυς και τους θέλουν τώρα», προσθέτει. «Δεν είναι για να γίνεις τεράστιος, αλλά για να δείχνεις όσο καλύτερα γίνεται. Πώς αλλιώς θ’ αρέσεις στις κυρίες;», λέει ένας 20χρονος χρήστης.

Τα πράγματα είναι πιο επικίνδυνα όταν υπάρχει έλλειψη γνώσης. Οι περισσότεροι χρήστες την «αποκτούν» από συζητήσεις με παλαιότερους και από βιβλία και άρθρα. Και όχι μόνο. «O πιο ασφαλής δρόμος για να πάρεις πληροφορίες είναι το Διαδίκτυο. Υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν έτσι στεροειδή, χωρίς να έχουν ιδέα, πώς να τα χρησιμοποιούν ή για τι ν’ ανησυχούν», υπογραμμίζει ένας 30χρονος.

«Οι πιο πολλοί οδηγήθηκαν στη χρήση από μεγαλύτερους χρήστες και δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους. Δεν θεωρούν τον εαυτό τους χρήστη φαρμάκων. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα στεροειδή προκαλούν ψυχική εξάρτηση. Οι νέοι ακούν ό,τι θέλουν ν’ ακούσουν. Ενδιαφέρονται να είναι υγιείς, αλλά, αν τους πουν ότι επηρεάζεται το συκώτι τους, δεν θέλουν να γνωρίζουν», επισημαίνει η Τζόνστον. «Οι χρήστες επιμένουν ότι ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής και δεν αποδέχονται ότι η χρήση στεροειδών είναι επικίνδυνη», λέει η ερευνήτρια, Λι Μόναχαν.

Οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου ευθύνονται και για μία άλλη «μόδα»: τη χρήση οπιούχων παυσιπόνων, που επιτρέπουν στον χρήστη να γυμνάσει τους μυς του πέρα από το φυσιολογικό όριο του πόνου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή