Ξέσπασμα βετεράνων της άρσης βαρών

Ξέσπασμα βετεράνων της άρσης βαρών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καθαρή άρση βαρών» είναι το σύνθημα των παλαιών πρωταθλητών, που χθες επετέθησαν στη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας (EOAB). Οι I. Σιδηρόπουλος (6ος στους Ολυμπιακούς του 1988), I. Γέροντας (7ος το 1984), Χρ. Κωνσταντινίδης (8ος το 1988), N. Γαλιατσάτος, Μπ. Σφακιανάκης, Αρης Ζήκας, K. Ντουντουλάκης και ο σωματειακός προπονητής Παντ. Φιλικίδης υποστήριξαν ότι το άθλημα απαξιώνεται με τις υποθέσεις ντόπινγκ. O Κωνσταντινίδης είπε ότι ο αρχιπροπονητής Χρήστος Ιακώβου τού πουλούσε απαγορευμένες ουσίες, ενώ ο Σιδηρόπουλος υποστήριξε πως το 1989 ο Ιακώβου, σε προετοιμασία της εθνικής ομάδας, είπε σ’ εκείνον και σε άλλους να πάρουν τέτοιες ουσίες. Οι αθλητές αρνήθηκαν και μετά 2-3 ημέρες πήγε συνεργείο για έλεγχο ντόπινγκ, οπότε εκείνοι δεν έδωσαν ούρα, διότι, όπως είπαν, φοβήθηκαν μήπως βάλουν κάτι μέσα. H EOAB τούς θεώρησε ντοπαρισμένους και τους τιμώρησε. Αργότερα δικαιώθηκαν από το ΑΣΕΑΔ. «Τώρα κλαίει για τον Σαμπάνη. Τότε μας έλεγε ντοπαρισμένους. Οταν είσαι νέος, εύκολα πέφτεις στο κύκλωμα της δόξας και της αποκατάστασης. Μας έδιωξαν τότε γιατί είχαν έτοιμη άλλη ομάδα», είπε ο Σιδηρόπουλος.

Ο Σφακιανάκης παρουσίασε τον ισολογισμό της EOAB του 2002, όπου αναφέρεται ότι δόθηκαν 215.665 ευρώ για διεθνείς σχέσεις, 271.000 για εκδηλώσεις εξωτερικού και 50.000 για αθλητικό υλικό. «H ελληνική άρση βαρών δεν έχει αναδείξει νέα ομάδα», τόνισε ο Γέροντας. «Κάποτε σημαία της EOAB ήταν το «καθαροί και τελευταίοι». Φαίνεται ότι αυτό δεν απέδωσε σε δόξα και οικονομικά. H άρση είναι συνώνυμο της ντόπας. Οι αθλητές μειώνονται», είπε ο Κωνσταντινίδης.

Ο Σιδηρόπουλος παρουσίασε έγγραφο της διεθνούς ομοσπονδίας (IWF) της 8/11/1979, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Ιακώβου και ο Παν. Σπύρου, τώρα ομοσπονδιακός προπονητής, είχαν κάνει χρήση στεροειδών το 1977. Ομως, η IWF δεν τους τιμώρησε διότι ο έλεγχος έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των νέων κανονισμών για το ντόπινγκ κι επειδή τα δείγματα ήταν ακριβώς πάνω στο όριο.

Ο Ζήκας κατηγόρησε την EOAB για κακοδιαχείριση: «Πέντε σωματεία κάνουμε προπόνηση κάτω από μία κερκίδα. O μισθός μου είναι 150 ευρώ και δεν έχω πάρει ποτέ πριμ για την Ιωαννίδη, που ήταν 5η στους Ολυμπιακούς. Εμμισθοι της EOAB, όπως ο Γιώργος Ηλιού, εισπράττουν τα πριμ των πρωταθλητών». O Ντουντουλάκης τόνισε ότι πρωταθλητές μπορούν να βγουν χωρίς φαρμακοδιέγερση μέσα από χιλιάδες αθλητές. O Γαλιατσάτος χαρακτήρισε τον πρόεδρο της EOAB, Γιάννη Σγουρό, «αρχηγό της Κόζα Νόστρα». Οι ομιλητές είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν θα διεκδικήσουν τη διοίκηση στις εκλογές. «Θέλουμε να υπάρχει μια άλλη φωνή. Το μονοπώλιο είναι χειρότερο από τη δικτατορία», τόνισαν.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στην εκδήλωση του Τάσου Πρίντζη, γενικού γραμματέα Αθλητισμού επί δικτατορίας. O κ. Πρίντζης, που είπε πως παρευρέθη επειδή προσκλήθηκε, ήταν παρών σε μια συνέντευξη η οποία εστράφη κυρίως κατά του κ. Ιακώβου, τον οποίον εκείνος είχε φέρει από την Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1960. Μάλιστα, τον προπονούσε όταν κατέρριψε τα παγκόσμια εφηβικά ρεκόρ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT