Αγγλικό «κανόνι» με γαλλικό στυλ

Αγγλικό «κανόνι» με γαλλικό στυλ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίπαλος του Παναθηναϊκού, Αρσεναλ, είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, με ιστορία 120 ετών. Οι «κανονιέρηδες» -μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- αποτελούν την «ατμομηχανή» του αγγλικού ποδοσφαίρου την τελευταία 5ετία. O νυν πρόεδρος της Αρσεναλ, Πίτερ Χιλ – Γουντ είναι λάτρης του θεάματος και θαυμαστής των τεχνοκρατικών – επιχειρηματικών μοντέλων σε αθλητικό επίπεδο. Αν και αποφεύγει να εμφανίζεται στο προσκήνιο, αφήνοντας το έδαφος στον Αρσέν Βενγκέρ και τους παίκτες της ομάδας, δουλεύει σκληρά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας για την ανάπτυξη του συλλόγου. Οραματίζεται μάλιστα ένα πολυεθνικό μοντέλο εταιρείας, με δεκάδες παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και στενές σχέσεις με τους φιλάθλους -θαυμαστές- πελάτες εντός και εκτός Αγγλίας. Εχει ενεργή συμμετοχή σε πολλές συμφωνίες, κυρίως επενδυτικές και χορηγικές, ενώ φημολογείται πως η ιδέα της συνεργασίας με την «Emirates Airlines» -χορηγού της ανταγωνίστριας Τσέλσι- για το νέο «Χάιμπουρι» ήταν δική του και την υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις.

Οργανωτικά, η Αρσεναλ είχε πάντοτε τη βοήθεια των φανατικών φιλάθλων της, που τη λατρεύουν. Εκτός από τα 20.000 διαρκείας, που γίνονται περιζήτητα κάθε χρόνο, έχουν οργανωθεί σε κλαμπ – λέσχες υποστηρικτών άλλες 85.000 (τα πρώτα μέλη από το 1949!) και πιο πρόσφατα ως μέλη του συλλόγου ενεγράφησαν άλλες 80.000. Συνολικά, σε όλο τον κόσμο οι φίλαθλοι των «κανονιέρηδων» υπολογίζονται από την εποχή της δεκαετίας του ’80 σε 5,5 εκατομμύρια!

Αγωνιστικά, πέρυσι στην Αγγλία η Αρσεναλ «έσπασε» όλα τα κοντέρ, κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα και με 11 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Τσέλσι. «Εσπασε» μάλιστα το… στοιχειωμένο ρεκόρ της Πρέστον που κρατούσε από το 1889: έγινε η πρώτη ομάδα που έκλεισε αήττητη μια ολόκληρη σεζόν! H σημερινή ομάδα του Βενγκέρ αποτελεί μια «πολυεθνική υπερδύναμη, με γαλλική φινέτσα», όπως έγραψαν και οι «TIMES» του Λονδίνου, με παίκτες – αστέρια, όπως ο Ανρί, ο Πιρές και ο Κάμπελ, αλλά και ο νεαρός Ρέγιες, ο διάδοχος του Ντένις Μπέρκαμπ. Παρά όμως το εκπληκτικό επίτευγμα των «κανονιέρηδων», το μεγάλο όνειρο της κατάκτησης του Champions League δεν έγινε ούτε πέρυσι πραγματικότητα. Δύο φορές τα τελευταία 6 χρόνια οι Λονδρέζοι σταμάτησαν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Φέτος, όμως, έχουν άλλα σχέδια όλοι στο «Χάιμπουρι»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή