Κρίσιμες εξετάσεις για τους «αιωνίους»

Κρίσιμες εξετάσεις για τους «αιωνίους»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν αυτήν την εβδομάδα, για την τρίτη αγωνιστική του Champions League, οι δύο εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου. O Παναθηναϊκός την Τετάρτη το βράδυ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» υποδέχεται την Αρσεναλ, ενώ αύριο ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο στάδιο «Λουί II» τη Μονακό. H ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Σκάζνι έμελλε να γίνει με αντίπαλο την ομάδα – πρότυπο του Αρσέν Βενγκέρ. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν στο Πριγκιπάτο μια νέα Μονακό, καθώς από την περυσινή ομάδα του Ντεσάμπ αποχώρησαν έξι βασικά στελέχη! H πρώτη συνάντηση του Παναθηναϊκού με την Αρσεναλ χρονολογείται από το 1981, για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Οι Λονδρέζοι είχαν επιβληθεί του Παναθηναϊκού με 2-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και με 1-0 στο «Χάιμπουρι». Οι επόμενες δύο αναμετρήσεις Αρσεναλ – Παναθηναϊκού έγιναν το 1998, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Champions League. Οι «κανονιέρηδες» είχαν νικήσει 2-1 στο πρώτο ματς στο «Γουέμπλεϊ» και με 3-1 στον επαναληπτικό του OAKA. Πρόπερσι η Αρσεναλ βρέθηκε στον δρόμο των «πρασίνων» στην πρώτη φάση των ομίλων του Champions League, όπου στη Λεωφόρο ηττήθηκε με 1-0, ενώ στο Λονδίνο κέρδισε με 2-1. Αντίθετα, η Μονακό έχει τεθεί μία φορά αντίπαλος του Ολυμπιακού. Τη σεζόν 1992-93 στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο Ολυμπιακός νίκησε στο «Λουί II» με 1-0 (το γκολ ο Βαΐτσης) και στο Καραϊσκάκη ο αγώνας έληξε 0-0 (προκρίθηκαν οι «ερυθρόλευκοι»).

Οι δύο αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων έχουν στον πάγκο τους Γάλλους τεχνικούς με ισχυρές προσωπικότητες και πάθος με την κίνηση, την πειθαρχία και την ταχύτητα. H Αρσεναλ του Βενγκέρ παίζει πάντα με τέσσερις αμυντικούς και τον Ανρί στην κορυφή της επίθεσης και το κέντρο προσαρμόζεται -όχι στον αντίπαλο, αλλά- στους στόχους της ομάδας. Αγωνίζεται συνήθως με το κλασικό 4-4-2, το οποίο μπορεί να γίνει 4-3-1-1 ή 4-1-3-1-1 και σπανιότερα σε 4-3-1-2, ανάλογα τους ρόλους, που δίνει στους Βιεϊρά, Ρέγιες, Πιρές και Μπέργκαμπ. Στη Μονακό, τα συστήματα προσαρμόζονται στον αντίπαλο και στην πανούργα στρατηγική του Ντεσάμπ, που βλέπει τον αγωνιστικό χώρο σαν… σκακιέρα! Φέτος, συνδυάζει το περυσινό 4-4-2, με το «μικτό» 4-3-1-2 με τον Καλόν ως «ενδιάμεσο κρίκο» επίθεσης και κέντρου, ενώ στο σαμπιονά χρησιμοποίησε και το 3-5-2…

O Ντιντιέ Ντεσάμπ αποτελεί μια μορφή για το γαλλικό ποδόσφαιρο. Αν και δεν έχει συμπληρώσει ακόμα 4 χρόνια ως επαγγελματίας προπονητής θεωρείται ήδη ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης. H περσινή εκπληκτική πορεία της Μονακό προς τον τελικό του Champions League και το επιθετικό στυλ της ανανεωμένης Μονακό τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή πρσωπικότητα στους φιλάθλους και στα MME. O 36χρονος τεχνικός είναι λάτρης της πειθαρχίας, της ομαδικότητας και της ταχύτητας και λόγω του χαμηλού προφίλ του έχει άψογες σχέσεις και με τους παίκτες-βεντέτες. Αναδεικνύεται και μετρ των πάγκων, εκπλήσσοντας με τις αλλαγές τακτικών και συστημάτων. Αλλάζει συχνά τα πλάνα του, ανάλογα με τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Από το 4-4-2, που εφάρμοσε πέρσι μέχρι το κλασικό 4-3-3 ή το 4-3-1-2. Φέτος, με τις σαρωτικές αλλαγές στο ρόστερ δοκίμασε ακόμα και το 3-5-2…

O προπονητής της Αρσεναλ είναι μια πολύπλευρη προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. O Αρσέν Βενγκέρ έχει πρωτοστατήσει στη μάχη εναντίον τον αναβολικών, στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών και λάτρεις του μάρκετινγκ! O 54χρονος Αλσατός τεχνικός παραδίδει μαθήματα στον πάγκο και αποτελεί τον «αρχιτέκτονα» του εξευρωπαϊσμού των «κανονιέρηδων», μετά από μια περίοδο κρίσης. H φιλοσοφία του στηρίζεται στην κίνηση των παικτών χωρίς την μπάλα, στην ταχύτητα και στην εκμετάλλευση των κενών χώρων. Στην πλούσια καριέρα του ξεχωρίζουν τρία Πρωταθλήματα Αγγλίας, τρία Κύπελλα Αγγλίας, τρία Σούπερ Καπ Αγγλίας, ένα Πρωτάθλημα Γαλλίας, ένα Κύπελλο Γαλλίας και ένα ιαπωνικό Σούπερ Καπ! Θεωρείται ως ο πλέον πετυχημένος ξένος τεχνικός στα αγγλικά γήπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή