H δίκη κατά BALCO για ντοπαρίσματα

H δίκη κατά BALCO για ντοπαρίσματα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η δίκη για την υπόθεση του αμερικανικού εργαστηρίου BALCO, οι υπεύθυνοι του οποίου κατηγορούνται για χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε πληθώρα πρωταθλητών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο χθεσινό φύλλο της η εφημερίδα «Σαν Χοσέ Μέρκιουρι Νιους», η δικαστής Σούζαν Ιλστον θα καλέσει επίσημα τον ιδρυτή του BALCO, Βίκτορ Κόντε, το στέλεχος Τζέιμς Βαλέντε, τον προπονητή του στίβου Ρέμι Κόρτσεμνι και τον Γκρεγκ Αντερσον, προσωπικό προπονητή του Μπάρι Μποντς, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του μπέιζμπολ. H συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με την τελική φάση του αμερικανικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

Στο BALCO παρασκευάσθηκε η τετραϋδρογεστρινόνη (THG), ένα τεχνητό στεροειδές, το οποίο αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2003, με «κάρφωμα» από Αμερικανό προπονητή, που, προφανώς, αισθανόταν ν’ απειλούνται τα κεκτημένα του από άλλους προπονητές.

Το σκάνδαλο BALCO συγκλόνισε τον παγκόσμιο στίβο, αλλά και το μπέιζμπολ, και είχε απήχηση σε όλον τον κόσμο του αθλητισμού. O Κόντε ενέπλεξε στην υπόθεση κορυφαίους πρωταθλητές, μεταξύ αυτών και τη Μάριον Τζόουνς, λέγοντας ότι έπαιρνε στεροειδή. H Αμερικανίδα πολυολυμπιονίκης του στίβου (τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ) αρνήθηκε ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και υπέβαλε μηνύσεις κατά του Κόντε. Είναι, δε, πολύ πιθανό να κληθεί να καταθέσει στην εν λόγω δίκη.

Η αποτυχία της Τζόουνς στους προκριματικούς αγώνες των ΗΠΑ για τον καταρτισμό της Ολυμπιακής τους ομάδας του 2004 συνδέθηκε από πολλούς με τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της ο Κόντε.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται ν’ αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των καταθέσεων που έχουν δοθεί στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και θα ζητήσουν από την Ιλστον, αν συμφωνεί, να «πετάξει» τα στοιχεία από τις εφόδους των ομοσπονδιακών πρακτόρων στα γραφεία του BALCO.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή