Ανάχωμα στη βία σηκώνει τους φιλάθλους της AEK ο Ντέμης Νικολαΐδης

Ανάχωμα στη βία σηκώνει τους φιλάθλους της AEK ο Ντέμης Νικολαΐδης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αντανακλαστικά των φίλων της AEK λειτούργησαν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς, από τη στιγμή που ο Ντέμης Νικολαΐδης αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να έλθει σε σύγκρουση με το πιο «ζωντανό» κομμάτι της εξέδρας, αυτό των οργανωμένων οπαδών που εδώ και πολλά χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στα κοινά της ομάδας. Αν και θα περίμενε κανείς ως πρώτη αντίδραση των περισσότερων φιλάθλων ένα «μούδιασμα», γιατί δεν είναι το πλέον ευχάριστο να βλέπεις τον πρόεδρο της ομάδας σου να δείχνει με το δάχτυλο κάποιον που βρίσκεται στην ίδια εξέδρα με σένα, η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών της AEK πήρε θέση υπέρ του Νικολαΐδη, κάνοντας κάπως αλλιώς τον συνηθισμένο διαχωρισμό: δεν είναι πια στη μία πλευρά οι οπαδοί της AEK και στην απέναντι κάποιοι άλλοι. Είναι στη μία πλευρά όσοι θέλουν να διασκεδάζουν στο γήπεδο χωρίς να κινδυνεύουν και στην άλλη, όσοι θέλουν να κάνουν το γήπεδο αρένα, άσχετα με το αν υποστηρίζουν την ίδια ομάδα, αν είναι οργανωμένοι ή όχι.

Διαχωριστική γραμμή

Αυτή ακριβώς είναι πλέον η διαχωριστική γραμμή που χάραξε με την κίνησή του ο Ντέμης Νικολαΐδης. Εθεσε τους ταραξίες πρώτα απ’ όλα απέναντι από τον κόσμο της ίδιας της AEK, αυτόν τον κόσμο που πάντα κάτι διακινδυνεύει από την επεισοδιακή συμπεριφορά των ολίγων, είτε αυτό είναι η ηρεμία, η περιουσία και (πάνω απ’ όλα) η σωματική ακεραιότητά του, είτε το δικαίωμα να παρακολουθεί από κοντά την ομάδα που αγαπάει. Ουσιαστικά, οι ίδιοι οι φίλαθλοι της AEK είναι το ισχυρότερο ανάχωμα που σηκώνει μπροστά στη βία ο Νικολαΐδης, γιατί τους βγάζει από το λήθαργο της «ουδετερότητας» και τους αναγκάζει να πάρουν θέση απέναντι σε όποιον απειλεί έμμεσα τους ίδιους και την ομάδα. Και η αντίδραση των οπαδών της AEK είναι πραγματικά εντυπωσιακή και έμπρακτη. Πέρα από τα ποικιλότροπα μηνύματα συμπαράστασης που στέλνει ο απλός κόσμος στον Νικολαΐδη, πολλοί έσπευσαν να ενισχύσουν (ψυχολογικά περισσότερο) την προσπάθειά του, αγοράζοντας εισιτήριο διαρκείας. Από τη μέρα που κηρύχθηκε ο «πόλεμος» στους ταραξίες, πουλήθηκαν υπερδιπλάσια εισιτήρια διαρκείας σε σχέση με τον μέσο όρο, κίνηση που μεταφράζεται ρητά ως έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι οργανωμένοι ταραξίες ούτε και όλα τα μέλη της «Ορίτζιναλ» χούλιγκανς. Οσο επικίνδυνο είναι να μοιράζεις συγχωροχάρτια για τη συμπεριφορά των διαφόρων «γνωστών – αγνώστων», άλλο τόσο είναι να τους βάζεις όλους στο ίδιο σακούλι και να τους αφορίζεις. Οπως σε όλες τις κοινωνίες, έτσι και στον συνδεσμιακό χώρο υπάρχουν οι αμνοί, υπάρχουν και τα ερίφια. Για να πετύχει στην πράξη η πολιτική του Νικολαΐδη, δεν αρκεί να έλθει σε ρήξη με τους οργανωμένους οπαδούς της AEK. Πρέπει να τους κάνει συμμάχους στην προσπάθεια αυτοκάθαρσης της εξέδρας. Στόχος δεν είναι οργανωμένοι αλλά οι χούλιγκανς και έχει μεγάλη σημασία να το καταλάβει ο κόσμος αυτό. Υπάρχουν μέλη της «Ορίτζιναλ», παλιά και νέα, που επιθυμούν να μπουν κάποια πράγματα σε διαφορετική σειρά και στηρίζουν υπό προϋποθέσεις την προσπάθεια του Ντέμη. Προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρεθεί λύση μέσα από τον διάλογο, χωρίς να καταφύγουν οι μεν και οι δε στα χαρακώματα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προδικάσει κανείς το τέλος αυτής της προσπάθειας. Αν εξελιχθεί σε πόλεμο, σίγουρα δεν θα έχει αναίμακτο τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό, καλό ή κακό. Μόνο αν εξελιχθεί σε… συμμαχία διοίκησης και οργανωμένων κατά του χουλιγκανισμού, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και θεαματικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή