Οι αλλαγές… αλλάζουν το πόλο

Οι αλλαγές… αλλάζουν το πόλο

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο άθλημα θα είναι το πόλο από τη νέα περίοδο. Πιο γρήγορο, πιο θεματικό, πιο κινητικό, ελπίζουν οι εμπνευστές των νέων κανονισμών. Θα είναι έτσι τα πράγματα; Πιθανόν, αλλά είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ηδη, στην Ελλάδα διεξήχθη, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα τουρνουά, στο οποίο εφαρμόσθηκαν οι νέοι κανονισμοί, που, επαναλαμβάνουμε, αλλάζουν ριζικά τη μορφή του πόλο. Σε αυτό το τελευταίο συμφωνούν απόλυτα δύο προπονητές, του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Πάτερος και του Πανιωνίου, Γιάννης Γιαννουρής. Τα συμπεράσματά τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού προέρχονται από ανθρώπους με τεράστια πείρα, που έχουν ζήσει το πόλο σε διάφορες περιόδους και με αρκετά διαφορετικούς κανονισμούς σε αυτές.

Ο κ. Πάτερος, σε γενικές γραμμές, δεν διαφωνεί με τους νέους κανονισμούς, πιστεύει, όμως, ότι δεν έπρεπε να εφαρμοσθούν όλοι μαζί.

Μαζεμένες αλλαγές

«Αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον των σημερινών αθλητών ή δεν υπήρξαν πολίστες ή έπαιζαν τη μακρινή εποχή, που οι μπάλες ήταν δερμάτινες και το πόλο στατικό. Διαφορετικά δεν θα έκαναν όλες τις αλλαγές μαζί. Το άθλημα αλλάζει. Με τον ανώτατο χρόνο επίθεσης στα 30΄΄, γίνεται πιο γρήγορο, όπως και με την κατάργηση του κόρνερ όταν αποκρούει ο αμυντικός. Το μπλοκ από αμυνόμενο δεν είναι κόρνερ, μόνο από απόκρουση τερματοφύλακα θα είναι. Σημαντική αλλαγή, συνδυαζόμενη με τις άλλες, είναι η οκτάλεπτη περίοδος. Νομίζω ότι, επειδή η επίθεση θα γίνεται στα 30΄΄ και καταργείται το κόρνερ, το εννιάλεπτο που παίζαμε στην Ελλάδα θα είναι βαρύ. Οι παίκτες δεν θα έχουν περιθώριο να χαλαρώσουν. Σε φουλ ρυθμό, η επίθεση θα απαιτεί 15΄΄-16΄΄ για να στηθείς πλήρως. Αν στηθείς στα 22΄΄-23΄΄, πάει η επίθεση. Για να γίνει δεκάλεπτη περίοδος στην Ελλάδα, δεν το πιστεύω. Αν με την επίθεση στα 30΄΄ το άθλημα γίνεται πιο γρήγορο, με το φάουλ να εκτελείται απ’ ευθείας αν διαπράττεται στα 5 μ. και πίσω, αντί στα 7 μ., γίνεται πιο… κωμικό. Οι παίκτες θα κάνουν ό,τι τους κτυπούν με… πύραυλο, για να κερδίσουν φάουλ. Αυτό μ’ ένα σφάλμα του διαιτητή μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα. Βεβαίως, ώς ένα σημείο μπορείς να ελέγξεις το φάουλ στα 5 μ. Να προσπαθήσεις να μην κάνεις φάουλ ή να μην επιτρέψεις στον επιθετικό να πάει ώς τα 5 μ. Πάντως, αυτός ο κανονισμός είναι άσχημος. Με την απαγόρευση να σηκώνει ο αμυνόμενος το δεύτερο χέρι, αλλάζουν κάποια πράγματα στην άμυνα με τον παίκτη λιγότερο. Σημαντικές αλλαγές είναι, επίσης, ότι η περιοχή στην οποία καταλογίζεται πέναλτι μετατοπίζεται στα 5 από τα 4 μ. και η ποινή για τη βιαιοπραγία. Αν πολίστας βιαιοπραγήσει, αποβάλλεται μεν για όλο τον αγώνα, αλλά η ομάδα του δεν παίζει πλέον μ’ ένα παίκτη λιγότερο ώς το τέλος της συνάντησης, αλλά για τέσσερα λεπτά, ενώ ταυτόχρονα η αντίπαλη εκτελεί πέναλτι. Αυτό κάνει πιο ισορροπημένο το παιχνίδι, διότι με τον προηγούμενο κανονισμό, αν έμενε η ομάδα με παίκτη λιγότερο ώς το τέλος, συνηθέστατα ο αγώνας έχανε το ενδιαφέρον του», λέει.

Οι απόψεις του κ. Γιαννουρή ουσιαστικά δεν διαφέρουν. Συμφωνεί απολύτως ότι με τα 30΄΄ και με την κατάργηση του κόρνερ στο μπλοκ του αμυνόμενου, το άθλημα γίνεται γρηγορότερο. Θεωρεί και αυτός ότι προβλήματα μπορεί να προξενήσει το φάουλ έξω από τα 5 μ. «Πότε θα το σφυρίζουν οι διαιτητές; Μήπως θα το δίνουν ευκολότερα σε μια ομάδα και δυσκολότερα σε άλλη;», αναρωτιέται. Επισημαίνει δε, ότι το σουτ πίσω από τα 5 μ. θα προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο στησίματος των ομάδων στην άμυνα.

«Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις μου από το τουρνουά. Ομως οι ομάδες δεν ήταν έτοιμες ακόμη για να βγάλουμε θετικότερα συμπεράσματα. Πρέπει να κάνουμε υπομονή, έως ότου προσαρμοσθούν όλοι. Πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότεροι από τους κανονισμούς που εφαρμόστηκαν παλαιότερα παρέμειναν. H προσπάθεια αποσκοπεί στο να γίνει το πόλο ταχύτερο. Οι αλλαγές έγιναν αιφνιδιαστικά, δεν είχαν ενημερωθεί οι άνθρωποι του αθλήματος. Το κακό είναι ότι, ουσιαστικά, στην τεχνική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας αποφασίζει ένας. Γενικά, όταν κάτι αλλάζει κανείς δεν θέλει την αλλαγή. Είναι αυτό που αποκαλούμε «αντίσταση στην αλλαγή». Πρέπει να περιμένουμε για να κριθούν οι αλλαγές», υπογραμμίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή