O εφιάλτης ονομάζεται… Νορβηγία

O εφιάλτης ονομάζεται… Νορβηγία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υποτίμηση του αντιπάλου είναι συχνό φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για τα λεγόμενα φαβορί. Πόσω μάλλον όταν το «φαβορί» έχει υπερτιμήσει τις δικές του περιορισμένες δυνατότητες, όπως συνέβη την περασμένη Τρίτη με τον Ολυμπιακό. Το νορβηγικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός ότι δεν χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως στη χώρα μας. Με το άκουσμα και μόνο του ονόματος κάποιας ομάδας απ’ τη σκανδιναβική αυτή χώρα οι ελληνικοί χαρακτηρισμοί παραπέμπουν σε… ξυλοκόπους ή ψαράδες.

Το νορβηγικό football δεν είναι, βέβαια, από τα καλύτερα του κόσμου, ωστόσο την τελευταία δεκαπενταετία έχει παρουσιάσει αξιοζήλευτα για το εύρος του αποτελέσματα, στηριζόμενο, κυρίως, στην καλή φυσική κατάσταση και στη δύναμη. H Αγγλία έχει πικρά πείρα απ’ τους Νορβηγούς, ενώ και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία όταν έκανε το λάθος να τους υποτιμήσει γνώρισε απρόσμενη ήττα (1-2) στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια οι αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων με αντίστοιχες νορβηγικές κρύβουν πάντα δυσάρεστες «εκπλήξεις». Απρόσμενες ήττες και… αιματοχυσία, που μεταφράζεται σε απολύσεις προπονητών ή ακόμη και… αποπομπή όλης της ομάδας.

Το φθινόπωρο του 1996 ο Παναθηναϊκός, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε καταφέρει να φτάσει στους «4» τους Τσάμπιονς Λιγκ, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρόζενμποργκ. H νίκη του 1-0 στην Αθήνα δεν στάθηκε αρκετή να του εξασφαλίσει την πρόκριση, καθώς στη ρεβάνς του Τροντχάιμ γνώρισε την ήττα (3-0 στην παράταση) και τον αποκλεισμό απ’ τους ομίλους. Ρότσα και ποδοσφαιριστές αντίκρισαν ο ένας μετά τον άλλο την πόρτα εξόδου… Πρώτη γεύση από Ρόζενμποργκ και μάλιστα πικρή.

Την επόμενη χρονιά (1997) ο Ολυμπιακός στην παρθενική του εμφάνιση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και με νωπές τις δάφνες από τη νίκη του στο OAKA επί της Πόρτο, αναζητούσε στο Τροντχάιμ μια δεύτερη επιτυχία. H συντριβή 1-5 από τη Ρόζενμποργκ τον προσγείωσε ανώμαλα. Το 1999 οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν και πάλι στον δρόμο τους Νορβηγούς, αυτή τη φορά τη Μόλντε. O Ολυμπιακός στον πρώτο αγώνα της Αθήνας πήρε μια εύκολη νίκη (3-1). H ρεβάνς, όμως, έκρυβε για την πειραϊκή ομάδα μια νέα νορβηγική έκπληξη. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 2-0 στο ημίχρονο και πίστεψαν ότι το ματσάκι είχε τελειώσει. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικήτρια τη Μόλντε (3-2), που σημείωσε και τη μοναδική νίκη της στη διοργάνωση.. Πέρυσι, ο ΠΑΟ ξαναβρήκε στον δρόμο του τη Ρόζενμποργκ. Για τους «πράσινους», η νίκη στο παγωμένο «Λέκερνταλ» καθίστατο μονόδρομος. O ΠΑΟ αν και προηγήθηκε 1-0 δεν κατάφερε να φύγει νικητής από το γήπεδο. Το ισόπαλο 2-2 έδωσε την πρόκριση στην ολλανδική Αϊντχόβεν. Ενα χρόνο νωρίτερα, ο ΠΑΟΚ για τον θεσμό του UEFA κληρώθηκε με τη Λιν, που αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα με αυτά της εφετινής Ρόζενμποργκ. O αντίπαλος φάνταζε για τον «Δικέφαλο» ως… σάκος του μποξ. O αγώνας στην Τούμπα επεφύλασσε, όμως, άλλη μια νορβηγική καρπαζιά. Νίκη της Λιν 1-0… Στη ρεβάνς του Οσλο ο ΠΑΟΚ δεν είχε την πολυτέλεια να υποτιμήσει εκ νέου τη νορβηγική ομάδα. Αγωνίστηκε σοβαρά και πήρε τη νίκη – πρόκριση με 3-0. Ετσι απλά…

Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι έμαθαν από τα λάθη τους. Οχι, όμως, στον Πειραιά, που η ήττα – σοκ (1-3) των «ερυθρολεύκων» από τη Ρόζενμποργκ ψαλίδισε εν τη γενέσει τις όποιες ελπίδες για πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Το… τρις εξαμαρτείν επιβάλλεται να προσγειώσει τον Ολυμπιακό στην ελληνική πραγματικότητα και στον αγώνα – ρεβάνς της 11ης Νοεμβρίου στο Τροντχάιμ να αντιμετωπίσει με ωριμότητα και σοβαρότητα τους Νορβηγούς. Το πλέον πιθανόν είναι ότι το παιχνίδι εκείνο θα κρίνει και την τρίτη θέση, που οδηγεί στο κύπελλο UEFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή