Πισω απο τις Καμερες

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφράγιζε ο… αποθανών

Περί το 1974 ένα σωματείο είχε συνεργασία με γιατρό, που εξέταζε τους αθλητές, για τους οποίους ο σύλλογος κατέθετε δελτίο στις ομοσπονδίες. Κάποια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του σωματείου, για να γίνονται γρηγορότερα οι διαδικασίες, έφτιαξε, εν αγνοία του προέδρου, σφραγίδα «…(το όνομα του γιατρού) – Γιατρός», την έδωσε σε υπάλληλο και της είπε να σφραγίζει τα δελτία. Κατά το 1985 ο πρόεδρος του συλλόγου λέει «πρέπει να ευχαριστήσουμε τον γιατρό, που τόσα χρόνια προσφέρει υπηρεσίες αφιλοκερδώς». «Πρόεδρε, μην το ψάχνεις το θέμα, ο γιατρός έχει πεθάνει εδώ κι επτά χρόνια», απαντάει ένας σύμβουλος. Αναυδος ο πρόεδρος. Και τα δελτία σφραγίζονταν από τον… αποθανόντα.

Κανένας έλεγχος

Πώς θυμηθήκαμε την ιστορία αυτή; Διότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί με θανάτους αθλητών και, μολονότι ο νόμος 2725 προβλέπει τα δελτία να θεωρούνται από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου, πολλά σωματεία εξακολουθούν να σφραγίζουν τα δελτία χωρίς να έχει ελεγχθεί η υγεία των υποψήφιων αθλητών. Είδαμε, μάλιστα, δελτίο 17χρονου αθλητή, το οποίο στη θέση της ιατρικής θεώρησης, είχε μια σφραγίδα που ανέφερε «…(το όνομα της γιατρού) – Παιδίατρος»…

Φόβοι Σέρβων

Οι Σέρβοι διοργανωτές του 34ου Ευρωμπάσκετ προβλέπουν μεγάλη πτώση της πώλησης των εισιτηρίων για τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, εξαιτίας του αποκλεισμού της εθνικής τους ομάδας. Αν, μάλιστα, οι Σλοβένοι που διαθέτουν περίπου 6.000 εισιτήρια για τη δεύτερη φάση, αποκλεισθούν από τους Γερμανούς στον αυριανό προημιτελικό, θα μιλάμε για πανωλεθρία άδειων εξεδρών στις ημέρες των ημιτελικών και των τελικών.

Λάθος ο Ζέλικο

Ο Ομπράντοβιτς έχει δείξει ότι είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος και προπονητής. Κι όμως, την «πάτησε» με την τεχνική ανάληψη της Εθνικής Σερβίας για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Δεν χρειαζόταν άλλη υστεροφημία στην καριέρα του, χρήματα έχει, δόξα διαθέτει από τον Παναθηναϊκό και δεν είναι πιστευτό ότι το πατριωτικό αίσθημα τον έφερε και πάλι στον «ηλεκτρικό» πάγκο της Σερβίας. Να περάσει ο επόμενος, λοιπόν, και οι φήμες έχουν «φουντώσει» για τον Ντούσαν Ιβάνοβιτς που έχει αναλάβει την Μπαρτσελόνα.

Τουρκικό σκάνδαλο

Ηταν μια αναμενόμενη, από το 1997, κατάρρευση. O προσωρινός αποκλεισμός της τουρκικής άρσης βαρών απ’ όλες τις διεθνείς διοργανώσεις έχει τις ρίζες του στο 1997, όταν οι κορυφαίες αθλήτριες της χώρας είχαν βρεθεί ντοπαρισμένες. H κρίση φάνηκε να έχει ξεπεραστεί τα τελευταία χρόνια και τα επιτεύγματα ήταν εκπληκτικά, με αποκορύφωμα τα τρία χρυσά (Χαλίλ Μουτλού, Τανέρ Σαγκίρ, Νουρτσάν Ταϊλάν) και τ’ άλλα ολυμπιακά μετάλλια το 2004. Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, το άθλημα στην Τουρκία έχει βυθιστεί ξανά στα «μαύρα σκοτάδια». Τον Απρίλιο ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στο δείγμα του τρις «χρυσού» ολυμπιονίκη, Μουτλού. Και τώρα, ιδού, νέο σκάνδαλο. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαγκίρ, ο 25χρονος Ρεϊχάν Αραμπατζίογλου, κάτοχος οκτώ μεταλλίων από παγκόσμια πρωταθλήματα και 4ος στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο 30χρονος Μπουνιαμίν Σουντάς, με πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια, και ο 29χρονος Σεντάτ Αρτούτς πρωταθλητής Ευρώπης και «χάλκινος» ολυμπιονίκης, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου δεν βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τους προκειμένου να υποβληθούν σε ντόπινγκ κοντρόλ.

Ξέχασαν τα «κινητά»

Η επίσημη δικαιολογία που ανέφερε ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας, είναι ότι οι πρωταθλητές είχαν φύγει από το ξενοδοχείο τους στην Αγκυρα για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ξέχασαν να πάρουν μαζί τα κινητά τους τηλέφωνα. Προφανώς, η τουρκική ομοσπονδία αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα και έβαλε τους αθλητές σε ξενοδοχείο, που, όχι μόνο στα δωμάτια δεν έχει τηλεόραση, αλλά ούτε καν στο σαλόνι…

Ο… αποτυχημένος Σκάτσελ, πρώτος στη Σκωτία

Είναι τελικά περίεργη υπόθεση η ζωή. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Ρούντολφ Σκάτσελ έφυγε με το κεφάλι σκυφτό από τον Παναθηναϊκό, δακτυλοδεικτούμενος από την εξέδρα. Είχε έλθει δανεικός από τη Μαρσέιγ ως η πιο καλή μεταγραφική κίνηση των τότε νταμπλούχων και παρότι ξεκίνησε καλά, στην πορεία έχασε τον ρυθμό του, για να περάσει έτσι χωρίς… τύψεις στον πάγκο αρχικά, στην εξέδρα και στα αζήτητα εν συνεχεία. Μετά τον Νοέμβριο ειδικά, στα λίγα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε, όλη η εξέδρα μουρμούραγε κάθε φορά που έπιανε την μπάλα. O αποτυχημένος της Παιανίας είναι τώρα ο πιο «καυτός» παίκτης στη Σκωτία. Κάνει απίστευτο πρωτάθλημα με τη Χαρτς, σκοράρει σε κάθε παιχνίδι και την έχει πρώτη και αλώβητη στην κορυφή, πολύ μακριά από τη Ρέιντζερς και τη Σέλτικ. Τι δήλωσε ο ίδιος ότι έχει στη Σκωτία που δεν είχε στην Ελλάδα; Εμπιστοσύνη από τον κόσμο. «Μπαίνει στο γήπεδο και όλος ο κόσμος φωνάζει «Ρουντ, Ρουντ, Ρουντ», όπως συμβαίνει με τον Νιστελρόι στη Μάντσεστερ. Αυτό τον απογειώνει. Στην Ελλάδα τον έβριζαν», είναι η εξήγηση του Τάκη Φύσσα, συμπαίκτη του τώρα στη Χαρτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή