Οι τελικοί που πάντα μυρίζουν … μπαρούτι

Οι τελικοί που πάντα μυρίζουν … μπαρούτι

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στροφή απομένει για να λήξει το πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον εστιάζεται στον άλλο, δεύτερο τη τάξει, θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Κύπελλο, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί τελικά την προσεχή Τετάρτη στο Παγκρήτιο του Ηρακλείου, με αντιπάλους τον ήδη πρωταθλητή Ολυμπιακό και τη δεύτερη, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, AEK. Αρχικά η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα είχε οριστεί για χθες Σάββατο, ωστόσο η αδυναμία της αστυνομίας να καλύψει παράλληλα την εκδήλωση του Κοινωνικού Φόρουμ και τον τελικό στο Παγκρήτιο μετέτρεψε το Κύπελλο σε… κινητή «εορτή», με αποτέλεσμα να μετατεθεί η διεξαγωγή του κατά τέσσερις ημέρες.

Αν και ο Ολυμπιακός είναι πολυνίκης της διοργάνωσης, με 21 κατακτήσεις, ωστόσο έχει 53 ολόκληρα χρόνια να πανηγυρίσει νίκη επί της AEK σε τελικό Κυπέλλου, δηλαδή από το 1953 όταν και οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 3-2 της Ενωσης. Σε εκείνον τον αγώνα, πρώτο μάλιστα τελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες, που είχε διεξαχθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου (17-5-1953), ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 3-0 με τέρματα των Γιάννη Κοπανίδη, Κανσού και Δαρίβα, για να μειώσει η AEK με τους X. Σεραφείδη και Κανάκη στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Εκτοτε η AEK δεν έχει ηττηθεί ποτέ από τον Ολυμπιακό σε τελικό Κυπέλλου. Βέβαια, όλες κι όλες τρεις φορές οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες και μάλιστα τη μία, το 1966, οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν το τρόπαιο χωρίς καν να ιδρώσουν, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» θεώρησαν πρέπον να μην κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο, πιστεύοντας ότι είχαν γίνει κάποιες… διαδικαστικές αμαρτίες στον ημιτελικό της AEK με την Καβάλα. Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1956, η Ενωση κατακτούσε για πρώτη φορά το τρόπαιο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όταν στο γήπεδο της Λεωφόρου επικρατούσε με 2-1 των «ερυθρολεύκων», με το νικητήριο τέρμα να πετυχαίνει ο Κανάκης. O «Δικέφαλος» είχε προηγηθεί με τον Χανιώτη και ο Ολυμπιακός είχε ισοφαρίσει με τον Γιώργο Δαρίβα.

Τελευταία φορά που οι δύο αντίπαλοι συναντήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου ήταν το 2002 στο Ολυμπιακό Στάδιο, με νικήτρια και πάλι την AEK (2-1), με τέρματα του Σ. Κωνσταντινίδη και του νυν τεχνικού διευθυντή της και πρώην «ερυθρολεύκου» Ιλια Ιβιτς. Για τον Ολυμπιακό είχε ισοφαρίσει ο Ζιοβάνι, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί σε αρνητικό πρωταγωνιστή για την ομάδα του Πειραιά, αντικρίζοντας την κόκκινη κάρτα.

Αλλες τρεις φορές

Στην προϊστορία των αναμετρήσεων AEK και Ολυμπιακού υπάρχουν και κάποιες κοινές συνισταμένες. Οσες φορές η AEK κατέκτησε το Κύπελλο εις βάρος του Ολυμπιακού (1956, 1966, 2002) οι «ερυθρόλευκοι» ήταν πρωταθλητές, όπως δηλαδή και εφέτος. Αντιθέτως στη μοναδική επικράτηση του Ολυμπιακού (1953) πρωταθλητής ήταν ο Παναθηναϊκός.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι το 1966 και το 2002, οπότε η AEK κατέκτησε το Κύπελλο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει της Ενωσης για το πρωτάθλημα τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Ο,τι δηλαδή έχει συμβεί και εφέτος.

Βέβαια, στον Ολυμπιακό μόνο με όλες αυτές τις αρνητικές γι’ αυτόν συμπτώσεις δεν θέλουν να ασχολούνται. Αλλωστε και στο Παγκρήτιο, όπου θα διεξαχθεί ο εφετινός τελικός, η ομάδα του Πειραιά δεν έχει κερδίσει ποτέ. Πέρυσι γνώρισε την ήττα από τον Εργοτέλη και εφέτος από τον ΟΦΗ… Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να βγει νικητής από τη «μάχη της Κρήτης» θα πανηγυρίσει το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ, τρίτο της δεκαετούς εν Ελλάδι κυριαρχίας του.

Η AEK, που και το 2002 είχε στην τεχνική ηγεσία της τον Φερνάντο Σάντος ήταν και τότε δεύτερη στο πρωτάθλημα, ενώ από το 1996 και μετά έχει καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου τέσσερις φορές και έχει πανηγυρίσει ισάριθμες κατακτήσεις.

Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός τα δέκα τελευταία χρόνια, αν και βρέθηκε πέντε φορές στον τελικό του Κυπέλλου, μόνο το 1999 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και πέρυσι στην αναμέτρησή του με τον Αρη κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο. Το 2001, το 2002 και το 2004 αρκέστηκε στα μετάλλια του ηττημένου.

Μεγάλος απών από την αναμέτρηση στο Παγκρήτιο ο Βραζιλιάνος σταρ των «ερυθρολεύκων» Ριβάλντο, ο οποίος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον περυσινό τελικό της Πάτρας. Πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η AEK με τον Νίκο Λυμπερόπουλο, η συμμετοχή του οποίου κρίνεται εν αμφιβόλω, μετά τον τραυματισμό του την περασμένη Τετάρτη.

Τον τελικό (ώρα έναρξης 6.30 μ.μ.) θα διευθύνει ο Βασίλης Τεροβίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή