Αγύμναστοι στα γήπεδα…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την άνθηση της άθλησης σχεδόν σε όλες τις ηλικίες προκάλεσαν στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 2004. Γυμναστές και προπονητές, αθλητίατροι και άλλοι επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού είδαν μετά το 2004 στάδια, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, να γεμίζουν και τη συμμετοχή στην άθληση να διπλασιάζεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασαν χθες τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Συνεδρίου Αθλητιατρικής Εταιρείας, το ποσοστό των ατόμων που συμμετείχε σε κάποια αθλητική δραστηριότητα ήταν πριν από το 2004 στο 28% και σήμερα έφτασε το 43%.

Παρ’ όλο που αυτό το ποσοστό φαντάζει πολύ υψηλό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στον σχετικό κατάλογο αθλουμένων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (τέταρτη από το τέλος), επισήμανε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής, κ. Κ. Νάτσης.

Προσοχή το Σαββατοκύριακο

Από τη μελέτη που έγινε, διαπιστώθηκε, επίσης, ότι στην Ελλάδα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των αθλουμένων το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, τη χειμερινή περίοδο ο αριθμός αυτών στα 29 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας κυμαίνεται από 1.500 έως 3.000 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αγύμναστοι, χωρίς κατάρτιση, με αποτέλεσμα η συχνότητα των τραυματισμών να έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οπως αναφέρθηκε, από όλα τα χιονοδρομικά κέντρα μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και του Παρνασσού διαθέτουν πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Η αύξηση του αριθμού των αθλουμένων συνοδεύεται, δυστυχώς, από την αύξηση των ασκησιογενών διαταραχών της υγείας. Από αυτές, η πιο τραγική είναι ο αιφνίδιος θάνατος και οι πιο συχνές οι τραυματισμοί. Ερευνα που έγινε στην Ιταλία σε 22.000 αθλητές, έδειξε ότι κατά μέσον όρο ο κάθε αθλητής τραυματίζεται κι απέχει αρκετό διάστημα από τη δραστηριότητά του τουλάχιστον μια φορά στην καριέρα του.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα του αιφνιδίου θανάτου είναι 1 προς 40.000, περίπου, ανάλογα με την επιβάρυνση του αθλήματος. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ συνοδεύονται από τα περισσότερα κρούσματα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι καρδιαγγειακές παθήσεις που στα περισσότερα συμβάντα δεν ήταν γνωστές στον αθλητή ή στο περιβάλλον του. Τέτοιες είναι οι μυοκαρδιοπάθειες και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών. Δυστυχώς, στις περισσότερες φορές οι παθήσεις αυτές αποκαλύπτονται πολύ αργά, από τον νεκροτομικό έλεγχο.

Στη μείωση του ποσοστού της επιπλοκής αυτής, όπως είπε ο κ. Νάτσης, καθοριστικό ρόλο παίζει ο προληπτικός έλεγχος της υγείας των αθλητών. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα, δεν υπάρχουν ειδικά κέντρα προληπτικού ελέγχου των αθλητών.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε ενδεικτικά, τα Σαββατοκύριακα διεξάγονται περίπου 3.500 αγώνες ομαδικών αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ κτλ.) οι οποίοι δεν καλύπτονται από ειδικευμένους γιατρούς, αλλά από φοιτητές Ιατρικής έναντι μικρής αμοιβής. Πάγιο αίτημα της Αθλητιατρικής Εταιρείας είναι η δημιουργία αθλητιατρικής ειδικότητας ως ιατρική ειδικότητα στην Ελλάδα, όπως υπάρχει και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν μεθαύριο, θα τιμηθούν οι Γ. Κούδας, Ντ. Κούης και Βασ. Χατζηπαναγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή