Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Εκκίνηση ιστιοφόρων

Τα καλύτερα δείγματα της γαλλικής κατασκευαστικής τέχνης ιστιοφόρων επιδείχθηκαν χθες στον Τάμεση ποταμό του Λονδίνου, στην εκκίνηση της κούρσας τριμαράν, της πρώτης του έτους. Γιατί, όμως, στη διαδρομή Λονδίνο – μεσογειακές ακτές της Γαλλίας; Στο μυαλό του Ζιλ Καμπουρνάκ, εδώ και δύο χρόνια προέδρου της κατηγορίας πολυκάρενων σκαφών Orma (Ocean Racing Multihull Association), κυριαρχεί η ανάγκη να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες πολυκάρενων δεν είναι μόνο σοβαρές αναμετρήσεις, αλλά μπορούν να είναι και οικονομικά συμφέροντες, καθώς μέσα από αυτούς προωθούνται και διαφημίζονται προϊόντα ιστιοπλοΐας υψηλής τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι κατασκευαστές επιδιώκουν να πείσουν το αγγλικό κοινό ότι τα τριμαράν δεν αποτελούν γαλλική ιδιοτροπία. «Στόχος μας, να προσελκύσουμε τα μεγάλα ονόματα της αγγλοσαξωνικής ιστιπλοΐας, για να μας ακολουθήσουν στα χρόνια που έρχονται. Σε ό,τι έχει να κάνει με ιστιοπλοΐα, οι Αγγλοι δεν μπορούν να αντισταθούν και γι’ αυτό διευρύναμε τους χώρους των σκαφών για να χωράνε τουλάχιστον δύο ή και τρία άτομα», λέει με ελπίδα ο Καμπουρνάκ.

LΕ ΜΟΝDΕ

Η επιλογή τερματοφύλακα

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ομοσπονδίας, Ζαν-Πιερ Εσκαλέτ ανακοίνωσε χθες ότι δεν πιστεύει πως ο προπονητής της εθνικής Ρεϊμόν Ντομενέκ έχει ήδη επιλέξει τον Φαμπιέν Μπαρτέζ για να φυλάει τα δοκάρια της ομάδας στο Μουντιάλ. Στο φύλλο της Δευτέρας, της εφημερίδας Le Parisien, το οποίο παρέπεμπε «σε πηγές προσκείμενες στη γαλλική Ομοσπονδία και από το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή», υπογραμμίζονταν ότι ο Μπαρτέζ επελέγη έναντι του Γκρεγκορί Κουπέ. «Δεν συζητώ τη σύνθεση της ομάδας με τον προπονητή. Θα μου προξενούσε όμως κατάπληξη εάν ο Ρεϊμόν Ντομενέκ εφάρμοζε τέτοιου είδους πρακτικές», τόνισε ο κ. Εσκαλέτ από το τηλέφωνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προπονητής των τερματοφυλάκων της εθνικής ομάδας, Μπρουνό Μαρτινί, μετέβη στο γήπεδο Βελοντρόμ το περασμένο Σάββατο για να συζητήσει με τον Μπαρτέζ, τερματοφύλακα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 1998 και της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2000. Ο Μπαρτέζ, ο οποίος είχε αποβληθεί για δύο μήνες την περασμένη σεζόν επειδή έφτυσε έναν Μαροκινό διαιτητή κατά τη διάρκεια φιλικού παιχνιδιού κατά της Ουιντάντ Καζαμπλάνκα, είχε μέτρια απόδοση στην υπόλοιπη σεζόν. Αντίθετα, ο Κουπέ, οδήγησε τη Λιόν στην κατάκτηση του πέμπτου συνεχόμενου πρωταθλήματος και στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντομενέκ έχει περιθώριο ώς τις 15 Μαΐου για να ανακοινώσει τη λίστα των 23 παικτών που θα μεταβούν στη Γερμανία τον ερχόμενο μήνα. Οι Γάλλοι θα αντιμετωπίσουν στον πρώτο γύρο την Ελβετία, το Τόγκο και τη Νότια Κορέα.

ΑS

Γυναίκες στο γκολφ

Η Μισέλ Γουάι θέλει να παίξει γκολφ με αντιπάλους άνδρες και είναι δικαίωμά της. Αν το παιχνίδι της είναι τόσο καλό, τι θα την εμποδίσει; Το ότι είναι γυναίκα; Αυτοί οι καιροί έχουν παρέλθει. Εχει περάσει μισός αιώνας από τότε που οι οργανωτές του μαραθωνίου της Βοστώνης ήθελαν να διώξουν την Κάθριν Σβάιτσερ επειδή ήταν γυναίκα. Τώρα, είναι λογικό να τρέχουν οι γυναίκες από κοινού με τους άνδρες στους μαραθώνιους όλων των πόλεων. Τα σπορ δεν κάνουν διακρίσεις με βάση το φύλο. Η Μισέλ Γουάι και οποιοσδήποτε άλλος, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή σε ένα τουρνουά, αν οι ικανότητές του το επιτρέπουν. Ως πού θα φθάσει θα το πουν οι ικανότητές του. Το γκολφ όμως έχει πολλές απαιτήσεις. Πληρώνει εξαιρετικά καλά τους πρωταθλητές, λιγότερο καλά τους υπόλοιπους και καλά αυτούς που τερματίζουν, ενώ για όσους μένουν στη μέση, πληρώνει απλά τα έξοδα. Λόγω δυνάμεων, θα είναι δύσκολο να χτυπήσει η Γουάι τόσο δυνατά ώστε να βρεθεί μεταξύ των επαγγελματιών. Ο ανταγωνισμός που θα συναντήσει θα είναι τεράστιος και ίσως καταλήξει σε δευτερεύουσες διοργανώσεις, όπου διαγωνίζονται αποτυχημένοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Με τη σπουδαία τεχνική της θα μπορέσει να τους αντιμετωπίσει, όμως τα χρήματα και η δόξα θα βρίσκονται αλλού. Από την άλλη, αν τη βάλουν να αγωνιστεί με όσους κερδίζουν 10 εκατομμύρια σταθερά μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα, τότε αυτό ίσως θα σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται την κατάστασή της.

DΕR SΡΙΕGΕL

Μεθυσμένο Μουντιάλ

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου δεν θα χρειαστεί να αρκεστούν σε μπίρες χωρίς αλκοόλ στη διάρκεια των προκριματικών του Μουντιάλ. Και στις 48 συναντήσεις του πρώτου γύρου θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στα στάδια οινοπνευματώδη ποτά. «Η απόφασή μας είναι πως σε κάθε παιχνίδι θα υπάρχει μπίρα με αλκοόλ», ανακοίνωσε η επιτροπή. Ωστόσο, το αλκοολούχο ποτό θα διανέμεται σε περιορισμένες ποσότητες, ήτοι ένα λίτρο ανά άτομο. Ασαφές εξάλλου παραμένει κατά πόσον θα μπορούν οι φίλαθλοι να καταναλώσουν οινοπνευματώδη ποτά στην τελική φάση των 8. «Η τελική απόφαση εναπόκειται στην αστυνομία», δήλωσε ο Χέλμουτ Σπαν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Από την άλλη, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος αναμένεται να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους σε περιπτώσεις επισκεπτών, που έχουν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο χωρίς τη σχετική άδεια. Ο Σπαν άφησε να εννοηθεί ότι το πρόστιμο θα έχει έξι και πλέον ψηφία. Το περασμένο καλοκαίρι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών είχαν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Φραντς Μπεκενμπάουερ, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν παρόμοια περιστατικά και στο Μουντιάλ. «Πρέπει να εμποδίσουμε να εξελιχθεί η ανεξέλεγκτη είσοδος στον αγωνιστικό χώρο σε δημοφιλές σπορ στις τάξεις των οπαδών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΒΒC

Θέλω να μείνω στη Γουίλιαμς

Ο Αυστραλός πιλότος της Φόρμουλα 1 Μαρκ Ουέμπερ δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στην ομάδα της Ουίλιαμς και την ερχόμενη περίοδο, αρκεί βεβαίως να τον θέλει και η ομάδα. Το συμβόλαιο του 29χρονου Ουέμπερ λήγει στο τέλος της σεζόν, αλλά η Γουίλιαμς έχει την οψιόν παράτασής του για έναν ακόμη χρόνο. «Νομίζω ότι έκανα καλύτερη δουλειά εφέτος και είμαι ευχαριστημένος με την αλλαγή του κανονισμού για τα ελαστικά. Τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά νομίζω ότι δεν έχω ολοκληρώσει το έργο μου». O Ουέμπερ μεταπήδησε το 2004 από την Τζάγκουαρ στη Γουίλιαμς, ενώ, τότε, φήμες τον συνέδεαν και με την Τογιότα. Εφέτος έχει συγκεντρώσει έξι βαθμούς σε πέντε αγώνες, ενώ ο «ομόσταβλός» του, νεαρός Νίκο Ρόσμπεργκ, έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει ένα πολύ εντυπωσιακό ντεμπούτο στη Φόρμουλα 1. «Εξαρτάται από το Φρανκ Γουίλιαμς», δήλωσε ο Ουέμπερ. «Ελπίζω να είναι ευχαριστημένος με την απόδοσή μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή