Πισω απο τις Καμερες

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «μυστικά» του Λιβαθηνού

Κάθε φορά που πλησιάζει μια μεταγραφική περίοδος, ο Σπύρος Λιβαθηνός είναι ο Νο 1 καταζητούμενος για τους ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, αλλά πιο εύκολα μπορούν να βρουν τον…. Τζέιμς Μποντ, παρά τον ίδιο. «Κατανοώ ότι οι δημοσιογράφοι ζουν με την αγωνία της είδησης και την ανάγκη για ενημέρωση, όμως και η δική μου θέση είναι πολύ δύσκολη. Χωρίς μυστικότητα, ο ρόλος μου θα ήταν ανεπιτυχής. Οταν διαρρέουν πληροφορίες για κάποιον ποδοσφαιριστή που μας απασχολεί, κινδυνεύουμε να εμπλακούν κι άλλες ομάδες στην υπόθεση, κάτι που αυτομάτως απογειώνει και τα οικονομικά δεδομένα πιθανής μεταγραφής», είναι η εξήγηση που δίνει όχι μόνο για τις εξαφανίσεις του αλλά και για ορισμένες εμφανίσεις του: «Μερικές φορές, χωρίς να έχω πρόθεση, παραπλανώ τα ΜΜΕ. Πέρυσι που πήγαινα στην Καλλιθέα, όλοι έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για τον Τάσο Κυριάκο. Εγώ όμως παρακολουθούσα τον Γκέκα. Αυτό το ήξεραν τρεις άνθρωποι. Ο μεγαλομέτοχος, εγώ και ο Φάνης…».

Τα σενάρια για Μπάγεβιτς

Στη συνέντευξή του στο «Παναθηναϊκό Τριφύλλι», ο Λιβαθηνός ρωτήθηκε και για τα σενάρια περί Μπάγεβιτς, που έπαιξαν έντονα τους τελευταίους μήνες. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν ειλικρινής, όταν έλεγε ότι στηρίζει τον Μαλεζάνι. Κανείς στον Παναθηναϊκό δεν έδωσε αφορμή για να προκύψουν σενάρια για τον Μπάγεβιτς. Τον σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε την επιτυχημένη πορεία του και ότι ξέρει την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, όμως ο μεγαλομέτοχος της ομάδας έκρινε ότι ο Μπάκε ταιριάζει στον Παναθηναϊκό και προχωράμε μ’ αυτόν».

Προβλήματα του κλάδου

Το παρασκήνιο, για τις επικείμενες εκλογές του ΠΣΑΤ (ο σύνδεσμος των αθλητικών συντακτών), έχει φουντώσει για τα καλά, με αφορμή πόσοι θα είναι οι «αδιάφοροι και δυσαρεστημένοι», που θα παρεκκλίνουν της πεπατημένης. Αλλά, ευτυχώς, εμείς δεν ασχολούμαστε με τα εκλογικά. Και όχι γιατί δεν είμαστε ανάμεσα στους υποψηφίους, αλλά γιατί η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Αυτές τις ημέρες σε όποιο χώρο υπάρχουν αθλητικοί συντάκτες (ακόμη και στις συνελεύσεις του πρωταθλήματος Τύπου, στις οποίες παρευρίσκονται άνθρωποι εργαζόμενοι γενικώς στα ΜΜΕ) υπάρχει κάποιος από τους υποψηφίους που θα αναφερθεί στις εκλογές του κλάδου. Και μέσα στην αναφορά θα γίνουν και οι απαραίτητες προγραμματικές δηλώσεις.

Και οι αδυναμίες μας

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία θα αναφερθούμε, διότι βασίζεται στο να μπορεί ο αθλητικός συντάκτης να κάνει με αξιοπρέπεια τη δουλειά του, να μην κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, για όλους μας, στην προεκλογική περίοδο έμελλε να γίνει ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το νταμπλ, προχθές, νικώντας την ΑΕΚ με 3-0. Ωστόσο, η είδηση αυτή φαίνεται πως δεν ενδιέφερε καθόλου δύο αθλητικές εφημερίδες, που εκδίδονται στην Αθήνα, για να τη γράψουν στην πρώτη σελίδα τους. Επίσης, σε μία ακόμη δεν αναφερόταν ούτε το σκορ ούτε το όνομα του νικητή. Το τρία στα δέκα, με προσθήκες ειρωνείας από άλλες τρεις, κάνει την κατάσταση επικίνδυνη. Και ανατρέπει κατά πολύ τις προγραμματικές δηλώσεις…

Ερώτηση για… πούλιτζερ

«Θέλατε πολύ το κύπελλο;», ρώτησε «δαιμόνιος» και… ευφυής ρεπόρτερ τον Μιχάλη Κωνσταντίνου λίγο μετά τον προχθεσινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Δυστυχώς, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής του απάντησε σοβαρά. Θα έπρεπε να του πει κάτι σαν αυτό «δεν το θέλαμε, αλλά δυστυχώς το πήραμε, διότι, κατά λάθος, βάλαμε τα γκολ, ενώ, ατυχώς, οι αντίπαλοί μας έχασαν ευκαιρίες».

Κάποιος να τους εκθέσει

Επιτέλους, κάποιος πρέπει να εκθέσει όλους αυτούς τους ανόητους, που πιάνουν ένα μικρόφωνο και ρωτούν… βαθυστόχαστες ερωτήσεις σαν την προηγούμενη. Ή το άλλο το απίθανο «πώς αισθάνεσαι που πήρες το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο», ή «πώς αισθάνεσαι που έβαλες δύο γκολ και η ομάδα σου πήρε τον τίτλο;», ή «πώς αισθάνεσαι που αστόχησες στο πέναλτι και η ομάδα σου έχασε τον τίτλο;». Αντί να πει τα τετριμμένα, πρέπει να απαντήσει, «είναι η χειρότερη ημέρα της ζωής μου, αισθάνομαι απογοήτευση, οργή με τον εαυτό μου αλλά και με τους αντιπάλους μου που δεν αγωνίσθηκαν όπως έπρεπε, είμαι θλιμμένος, πικραμένος, αν είχα τη δύναμη θα αυτοκτονούσα που πήρα το μετάλλιο (ή που έβαλα τα γκολ της νίκης και του τίτλου)». Οσο για εκείνον που αστόχησε στο πέναλτι, πρέπει να πει: «όταν η μπάλα βγήκε άουτ (ή αποκρούσθηκε από τον τερματοφύλακα ή το δοκάρι), αισθάνθηκα άφατη ευτυχία. Ηταν μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής μου και σίγουρα η καλύτερη της καριέρας μου. Ονειρό μου πάντα ήταν να βρεθώ σε τέτοια θέση και να αστοχήσω».

Τι κάνουν οι προϊστάμενοι;

Καλά, όλοι αυτοί οι καταπληκτικοί «δημοσιογράφοι» δεν έχουν προϊσταμένους, που να τους ακούν, ώστε να τους κάνουν παρατηρήσεις και υποδείξεις;

Επίδειξη ισχύος

Οι εκατόν τέσσερις πόντοι που πέτυχαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στα καλάθια του Πανιωνίου και της ΑΕΚ για τα προχθεσινά παιχνίδια της πρώτης φάσης των πλέι οφ, μην πιστέψτε ότι θα συνεχιστούν εύκολα και στους επόμενους δύο γύρους. Αφενός, γιατί οι αντίπαλοί τους αναμένονται καλύτεροι και αφετέρου γιατί στις επόμενες φάσεις η δυνατή άμυνα, παρά την πληθωρική επίθεση, θα δίνει και τη νίκη. Απλά, και οι δύο αγώνες βοήθησαν τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να κάνουν επίδειξη ισχύος.

Το «άσπρο» – «μαύρο»

Στην 7η θέση του πρωταθλήματος η ΑΕΚ, στην όγδοη ο Πανιώνιος. Πλήρης απογοήτευση για τις δύο ομάδες που κατέλαβαν πέρσι, η μεν ΑΕΚ τη δεύτερη, ο δε Πανιώνιος την τρίτη. Πώς έφτασαν από το «άσπρο» στο «μαύρο»; Η ΑΕΚ «αυτοκτόνησε» από τις κινήσεις της διοίκησής της, από την πρώτη ημέρα του πρωταθλήματος. Ο Πανιώνιος χαμήλωσε τον προϋπολογισμό του, έκανε άσχημες επιλογές στους ξένους παίκτες και δεν είχε υπομονή με τον Ιωάννου. Πάντως, η διαφορά των 5 θέσεων είναι πολύ μεγάλη και για τους δύο. Και οι δύο, εξάλλου, έχασαν την ευρωπαϊκή εκπροσώπησή τους…

Επτά τίτλους σε τρία χρόνια το ρεκόρ Νικοπολίδη

Ξέρετε ποιος Ελληνας ποδοσφαιριστής έχει κατακτήσει επτά τίτλους σε διάστημα τριών χρόνων; Ο Αντώνης Νικοπολίδης. Την περίοδο 2003-04 πήρε το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό. Το καλοκαίρι του 2004 πανηγύρισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο νταμπλ με τον Ολυμπιακό. Το ρεκόρ των επτά τίτλων πολύ δύσκολα θα σπάσει στο μέλλον. Μάλλον θα στοιχειώσει. Τώρα, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα καταφέρει ο διεθνής τερματοφύλακας να κατακτήσει διψήφιο αριθμό τίτλων σε διάστημα τεσσάρων ετών. Για να το πετύχει ο Νικοπολίδης, θα χρειαστεί του χρόνου να ξανακάνει ντάμπλ ο Ολυμπιακός και παράλληλα να πάρει έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Οχι βέβαια το Τσάμπιονς Λιγκ (δεν πιστεύουμε στα θαύματα) αλλά το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οπως λέει και μία ψυχή στου Ρέντη: «Ασχημο είναι το ΟΥΕΦΑ; Μήπως δεν μας αρέσει γιατί έχουμε πάρει πολλά στην Ελλάδα;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή