Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Γαλλική αγάπη για το τάε κβον ντο

Το τάε κβον ντο είναι γνωστό στη Γαλλία για δύο λόγους: χάρη στον Πασκάλ Ζεντί, το διπλό «χάλκινο» ολυμπιονίκη, ο οποίος μετέφερε τη σημαία του αθλήματός του έως τον κύκλο ων διασήμων. Και χάρη στο επεισόδιο, στο οποίο συμμετείχε και πάλι ο Πασκάλ Ζεντί, στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, το 2000, όπου ένας Κορεάτης του «έκλεψε» κυριολεκτικά την πρόκριση στον τελικό. Η Κορέα, η χώρα που γέννησε αυτή την πολεμική τέχνη, δεν μπορούσε να επιτρέψει στον εαυτό της να επιστρέψει με άδεια χέρια από την πρώτη συμμετοχή του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτού του είδους τα επεισόδια πρέπει να εκλείψουν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του τουρνουά Open του Μονακό, ένα ηλεκτρονικό πλαστρόν (το οποίο προστατεύει το τμήμα του σώματος κάτω από τη ζώνη). Μέχρι τώρα έπρεπε τουλάχιστον δύο από τους τρεις διαιτητές (ο αριθμός των οποίων ανήλθε στους τέσσερις) να διαπιστώσουν ένα χτύπημα σε διάστημα δύο δευτερολέπτων, ώστε να καταλογιστεί πόντος. Στο εξής, το πλαστρόν θα καταγράφει τα χτυπήματα που δέχεται το σώμα, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται ανάλογα με την κατηγορία των αθλητών. Η νέα αυτή εφεύρεση χαροποίησε ιδιαίτερα τη γαλλική ομοσπονδία, η οποία είχε κουραστεί να επιλύνει τέτοιου είδους διαφορές. Ο υπεύθυνος του αθλήματος στις μεγάλες κατηγορίες, Μίκαελ Αλοΐζιο, σχολίασε το γεγονός: «Η διαιτησία του αθλήματος δεν είναι τόσο προβληματική όσο είθισται να λέγεται. Στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν 700 μονομαχίες και σε μόλις τρεις ή τέσσερις διαπιστώθηκαν προβλήματα στη διαιτησία. Συνήθως οφείλονται στις κλειστές γωνίες, που δεν μπορούν να δουν οι διαιτητές. Είναι όμως αλήθεια ότι με τα ηλεκτρονικά πλαστρόν δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία το περασμένο Σαββατοκύριακο».

ΑS

Χάος στο ιταλικό ποδόσφαιρο

Το ιταλικό ποδόσφαιρο τελεί εδώ και μερικά χρόνια σε κατάσταση χάους. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Σέρτζο Κρανιότι άλλαξε βηματισμό και μετέτρεψε τη Λάτσιο σε χρυσωρυχείο. Μεγάλες μεταγραφές, επενδύσεις εκατομμυρίων, αλλά αποτυχίες στον αθλητικό τομέα. Αποτέλεσμα, η ομάδα της Ρώμης να καταλήξει στη χρεοκοπία. Μετά ήρθε η σειρά του Καλίστο Τάντσι, που με το ίδιο σύστημα κατέστρεψε την Παρμαλά και μαζί της και την Πάρμα. Ο Τζορτζο Κορμπέλι πήρε τον έλεγχο της Νάπολι, μετά τον Κοράντο Φερλαΐνο, και οδήγησε την ομάδα στον καταποντισμό. Μετά έλειπε ο Λουτσάνο Γκαούτσι, ο οποίος «τακτοποίησε» την Περούτζα με τη βοήθεια των γιών του. Ολοι αυτοί ατίμασαν τους κώδικες του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τους οποίους οι τίτλοι αξίζουν περισσότερο από τα χρήματα, και απέτυχαν. Η Γιουβέντους, αντίθετα, ήταν η αριστοκρατία, μέχρι που ήρθε ο Λουτσάνο Μότζι…

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Τα παρασκήνια της Γιουβέντους

Δεν σώζεται κανείς. Ενα μήνα πριν από το Μουντιάλ και τρεις ημέρες πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος, το ιταλικό ποδόσφαιρο περνά την τρομακτικότερη κρίση της ιστορίας του, κρίση που ξεπερνά κατά πολύ εκείνη των στοιχημάτων. Τότε επρόκειτο για ποδοσφαιριστές που εξετράπησαν, τώρα όμως ο καρκίνος έχει επιτεθεί σε όλα τα ζωτικά όργανα του συστήματος: Τους παράγοντες, τους διαιτητές, τις μεταγραφές. Δεν παίζονται μόνο αποκλεισμοί, αλλά και φυλακίσεις. Ισως μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η υπόθεση ήρθε στο φως στο εσωτερικό της σημαντικότερης ιταλικής ομάδας, της Γιουβέντους, που έχει κερδίσει σχεδόν είκοσι εννιά πρωταθλήματα και έχει έντεκα εκατομμύρια οπαδούς. Αναδύονται συνεχώς καινούργιες αποκαλύψεις και φαίνεται ότι έρχονται κι άλλες. Χίλιες τηλεφωνικές υποκλοπές στη Νάπολι, δεκάδες ύποπτοι αγώνες στο προτελευταίο πρωτάθλημα, δεκάδες άτομα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και στο επίκεντρο όλων, ο Λουτσάνο Μότζι. Ο «Λάκι Λουτσάνο» επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του από γενικός διευθυντής της «μεγάλης κυρίας». Το έκαναν ήδη ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Καράρο και ο αντιπρόεδρος Ματσίνι, ενώ ο φίλος του, ο Τζιράουντο, κατηγορείται για λογιστικές απάτες. Μετά έρχονται οι διαιτητές και οι συζητήσεις για τα Ρόλεξ. Τι έλλειψη φαντασίας, τι επιμονή στα πιο προφανή αντικείμενα τα οποία, ωστόσο, τώρα αποκτούν συμβολική σημασία. Δηλώνουν τον χρόνο που έχει περάσει, την ώρα της μεγάλης εκκαθάρισης.

LΕ FΙGΑRΟ

Αποκαλυπτήρια τριών νέων σκαφών

Η δέκατη «πράξη» της κούπας Λουί Βουιτόν, μιας από τις κούρσες που θα κρίνει τις συμμετοχές στην 32η Αμέρικας Καπ, εκκίνησε χθες από τη Βαλένθια της Ισπανίας. Η εκκίνηση έδωσε την ευκαιρία σε τρία ιστιοπλοϊκά να δείξουν τι αξίζουν στο νερό. Μετά την ομάδα Σοσολόζα της Νοτίου Αφρικής, που αποκάλυψε το 2005 το σκάφος της, RSA83, ήλθε η σειρά της ομάδας BMW Oracle Racing (ΗΠΑ), της Luna Rossa (Ιταλία) και της ΤΝΖ (Νέα Ζηλανδία), να κάνουν το ίδιο. Το τίμημα αξίζει τον κόπο, καθώς οι τρεις αυτές ομάδες διεκδικούν με αξιώσεις το κύπελλο Αμέρικας Καπ που κατέχει αυτή τη στιγμή η ελβετική ομάδα Alinghi. Η BMW Oracle αποκάλυψε τα χαρτιά της τελευταία, αφού εξασφάλισε την άδεια αγώνα. Ο σκίπερ της ομάδας, Κρις Ντίκσον, ανέβασε το θερμόμετρο λέγοντας ότι το σκάφος του είναι το πιο καινοτόμο «από το κατάρτι έως και την καρένα», αποτελώντας εντελώς διαφορετική πρόταση ιστιοπλοΐας. Από τη γαλλική πλευρά, παρά την άφιξη της εταιρείας Areva ως χορηγού, δεν κατέστη δυνατόν η χώρα να εμφανίσει αξιόλογη συμμετοχή για το 2006.

ΒΒC

Παραμένουν οι αμφιβολίες

Επιτροπή γιατρών και ειδικών που κλήθηκε να διερευνήσει τον ιό που προσέβαλε δέκα παίκτες της Τότεναμ λίγο πριν από το κρίσιμης σημασίας ματς για τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου, αποφάνθηκε ότι υπάρχουν αμφιβολίες πως οι παίκτες έπεσαν θύματα τροφικής δηλητηρίασης. Οι παίκτες της Τότεναμ είχαν φάει σε ξενοδοχείο του Λονδίνου πριν από τον αγώνα εναντίον της Ουέστ Χαμ, τον οποίο τελικά έχασαν με 2-1. Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο φαγητό όσο και στους παίκτες, ένας από αυτούς είχε προσβληθεί από μορφή γαστρεντερίτιδας που πιθανώς μεταδόθηκε και στους υπόλοιπους. O γιατρός Αλεξ Μέλανμπι από το Κέντρο Ελέγχου Μεταδιδόμενων Ασθενειών δήλωσε ότι εντοπίστηκε μια μορφή γαστρεντερίτιδας σε έναν από τους παίκτες και ότι αυτός μάλλον είχε προσβληθεί από τον ιό πριν από το ύποπτο δείπνο των παικτών. «Δεν μπορεί να εξαχθεί οριστικό συμπέρασμα από ένα μόνο δείγμα. Μόνον όταν έχουμε τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα δείγματα θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε οριστική απάντηση». H ήττα της Τότεναμ επέτρεψε στην Αρσεναλ να κατακτήσει την τέταρτη θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή