Πρωταθλήτρια και σκανδάλων

Πρωταθλήτρια και σκανδάλων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Γιουβέντους να χρειάζεται μόλις έναν βαθμό στο τελευταίο της παιχνίδι (σε ουδέτερο γήπεδο με τη Ρετζίνα) για να κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημά της, αλλά την τελευταία αγωνιστική επισκιάζουν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο που θέριεψε εδώ και μία εβδομάδα στην Ιταλία.

Ηδη η υποψήφια πρωταθλήτρια δεν έχει διοικητικό συμβούλιο μετά την ομαδική παραίτηση της Πέμπτης, όπως ακέφαλη έχει μείνει και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έπειτα από τις παραιτήσεις του προέδρου Φράνκο Καράρο και του αντιπροέδρου Ινοσέντσο Ματσίνι. Ολα ξεκίνησαν από έρευνα της εισαγγελίας του Τορίνου για κάποιες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στις οποίες ακουγόταν ο γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσιάνο Μοτζι, να συζητά με παράγοντες του ιταλικού ποδοσφαίρου για τον ορισμό διαιτητών σε παιχνίδια της ομάδας του αλλά και σε άλλα ματς. Σύντομα όμως η κατάσταση ξέφυγε από την περίπτωση απλών «επαφών», που φυσιολογικά θα μπορούσαν να έχουν μεγαλοπαράγοντες μεταξύ τους.

Κάποια τηλεφωνήματα αποκάλυψαν αντίστοιχες συζητήσεις σχετικά και με αγώνες ευρωπαϊκών κυπέλλων. Η UEFA επέπληξε τον Πιερλουίτζι Παϊρέτο (μέλος της επιτροπής διαιτητών) για μια τέτοια συνομιλία, κατά την οποία άφηνε να εννοηθεί στον Μότζι ότι ένα ματς με τον Αγιαξ θα είχε διαιτητή της αρεσκείας του και προτίμησε να μην ασχοληθεί περαιτέρω…

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα για τους παράγοντες της Γιούβε, αφού σύντομα ενεπλάκησαν οι εισαγγελικές αρχές της Ρώμης και της Νάπολης, εξετάζοντας πλέον τον ρόλο του Μότζι σε σχέση με την εταιρεία μάνατζμεντ του γιου του, Αλεσάντρο (εκπροσωπεί πάνω από 200 παίκτες και προπονητές του πρωταθλήματος), καθώς και τις οικονομικές συμφωνίες του διευθύνοντος συμβούλου Αντόνιο Τζιράουντο, τα τελευταία χρόνια, σχετικά με μεταγραφές παικτών, όπου φαίνεται να υπάρχουν αρκετές παρατυπίες.

Η ιδιοκτήτρια οικογένεια Ανιέλι ξεκαθάρισε από νωρίς ότι δεν πρόκειται να προσφέρει καμία στήριξη στους παράγοντες της ομάδας και τελικά η Γιουβέντους δεν άντεξε ένα δεύτερο συνεχόμενο σκάνδαλο. Το όνομα του Τζιράουντο είχε εμπλακεί και στην υπόθεση ντόπινγκ στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο ίδιος αθωώθηκε και τελικά οι περισσότερες κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον τότε γιατρό της ομάδας, Ρικάρντο Αγκρίκολα. Συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν απαγγελθεί πάντως ακόμη από τις Αρχές για τον Μότζι και τον Τζιράουντο και χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αντριάνο Γκαλιάνι, προέδρου της ποδοσφαιρικής λίγκας και «αφεντικού» της ανταγωνίστριας Μίλαν: «Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί κάποια παρανομία. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Τώρα η Γιουβέντους έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της για τις 29 Ιουνίου, από την οποία θα προκύψει το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Την ημέρα που με τη λιτή ανακοίνωση της ιταλικής ομάδας γνωστοποιήθηκε η παραίτηση των διοικούντων, η μετοχή της Γιουβέντους στο χρηματιστήριο έκανε «βουτιά» μεγέθους 10%…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή