Μπαίνει τάξη στα γήπεδα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοποίηση των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης, σταδιακή αλλαγή του τρόπου αστυνόμευσης και επιτήρησης των αθλητικών συναντήσεων, δημιουργία νέων αστυνομικών υπηρεσιών, κινητοποίηση δημοφιλών αθλητών και μια σειρά από άλλα μέτρα περιλαμβάνονται στις προτάσεις της επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, η οποία ολοκλήρωσε χθες το έργο της. H επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας, του ΠΣΑΠ, της ΕΠΟ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγου Αναστάσιου Δημοσχάκη. Καταρτίσθηκε ένα σχέδιο προτάσεων για την διοργάνωση του πρωταθλήματος 2006 – 2007, που θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης τις προσεχείς ημέρες μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανού, οι οποίοι θα τις ανακοινώσουν και επίσημα. Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις αυτές:

– Την εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων με κάμερες σε όλα τα γήπεδα (όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στους περιβάλλοντες χώρους) και μετάδοση της εικόνας που οι κάμερες θα καταγράφουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Σε ορισμένα γήπεδα λειτουργούν ήδη ανάλογα συστήματα. Για τα υπόλοιπα, όπως αναφέρει ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, έχει ήδη αρχίσει η τοποθέτηση, με ευθύνη του υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο έχει λάβει και άδεια για τη λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

– Ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων, τα οποία θα είναι ονομαστικά για τους επαγγελματικούς αγώνες, σε συνδυασμό με την καθιέρωση κάρτας φιλάθλου για τους οπαδούς των ομάδων, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη καταγραφή τους και να είναι σε θέση οι αρχές να γνωρίζουν την ταυτότητα όλων όσοι προσέρχονται στους αγώνες.

– Ενίσχυση του ιδιωτικού προσωπικού ασφαλείας, που απασχολείται από τις ομάδες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Από την επιτροπή προτείνεται σταδιακά η φύλαξη του αγωνιστικού χώρου να αφεθεί στο ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας και η αστυνομία να αναλάβει την επιτήρηση των κερκίδων, με προοπτική να βγει εντελώς εκτός των γηπέδων.

– Ιδρυση υπηρεσιών πρόληψης οργανωμένης αθλητικής βίας στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη έτοιμο. Οι νέες υπηρεσίες θα αναλάβουν να διαχειρίζονται όλα τα θέματα που αφορούν στην πάταξη της βίας στους αθλητικούς χώρους, θέματα που αυτήν τη στιγμή είναι διάσπαρτα σε διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας, καθώς άλλος έχει την ευθύνη συγκέντρωσης πληροφοριών για τις οργανωμένες ομάδες χούλιγκανς, από άλλους γίνεται ο σχεδιασμός των μέτρων, άλλοι είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνία με τις ομάδες κ.λπ.

– Θεσμοθέτηση του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου. H συγκεκριμένη πρόταση αφορά την ενεργοποίηση παλαιών αθλητών, οι οποίων έχουν ενταχθεί στις τάξεις της αστυνομίας, ως ενδιάμεσων για επικοινωνία με τις ομάδες και τους συνδέσμους φιλάθλων.

Και αθλητικός εισαγγελέας

Τέρμα και στα… κονιακάκια για το κρύο, καθώς δεν θα επιτρέπεται η πώληση αλκοολούχων ποτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, θεσμοθετείται αποκλειστικός αθλητικός εισαγγελέας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη για άμεση εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας. Παράλληλα, από τις ομάδες θα ορίζεται υπεύθυνος ασφάλειας αγώνων, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένος «συνομιλητής» με την αστυνομία. Σε επίπεδο πρόληψης, θα οργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αθλητικά σωματεία, με τη συμμετοχή εν ενεργεία αθλητών, που αποτελούν πρότυπο για τους νέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή