Δυσεπίλυτο πρόβλημα το ντόπινγκ

Δυσεπίλυτο πρόβλημα το ντόπινγκ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μακρινή υπόθεση είναι η εξάλειψη του ντόπινγκ. Αυτό συνάγεται από όσα είπε η διευθύντρια εκπαίδευσης της Διεθνούς Επιτροπής Αντιντόπινγκ (WADA), Τζούλι Κάρτερ, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, που έγινε με την ευκαιρία της οργάνωσης, από το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) του 5ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της WADA. «Αν στείλετε σ’ όλο τον κόσμο το μήνυμα «αθλητισμός χωρίς φάρμακα», ελπίζουμε μια ημέρα να έχουμε αθλητές που θα πιστεύουν ότι αξίζει ν’ αγωνίζεσαι καθαρά, που θα πιστεύουν στο «ευ αγωνίζεσθαι»».

Η κ. Κάρτερ αποκάλυψε ότι σημεία προσέγγισης ψάχνουν να βρουν (η WADA) με τη FIFA, η οποία δεν υιοθετεί τον κώδικα της WADA. «Κάποιες εξελίξεις υπάρχουν με τη FIFA», αποκάλυψε. Πριν είχε πει, με δόση χιούμορ: «Νομίζω ότι και η FIFA χρειάζεται εκπαίδευση στο θέμα του ντόπινγκ».

Η κ. Κάρτερ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο ντόπινγκ είναι η ανθρώπινη φύση, που είναι επιρρεπής στο χρήμα και στη δόξα και ενδίδει στα χειρότερα ένστικτα. «Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ενάντια στην εύκολη απόκτηση χρήματος και δόξας. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στους νέους, αλλά και στις κυβερνήσεις, στους φορείς, στους γονείς. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον ρομαντισμό και στον ρεαλισμό. Είναι ρομαντικό να θέλουμε όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν τη βασική εκπαίδευση; Ισως. Ομως αυτό θέλουμε όλοι. Ετσι και η WADA θα προσπαθεί να προωθήσει το έργο της. Οι πρακτικές δυσκολίες είναι πολλές. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων, για να διευρυνθεί η επιρροή μας. Γι’ αυτό θέλουμε να μεταφέρετε το μήνυμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Ενδεχομένως αυτό το όραμα να φαίνεται άπιαστο. Ομως έχουμε μαζί μας τις κυβερνήσεις, που επενδύουν χρόνο και χρήμα, άρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα».

«Η κορυφή του παγόβουνου

Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Δήμητρα Κουτσούκη, είπε ότι το Συμβούλιο έχει αγγίξει μόνο την κορυφή του παγόβουνου. «Ξέρουμε ότι η διακίνηση γίνεται μέσω του Διαδικτύου, σε αποθήκες», τόνισε.

Στο προεδρικό διάταγμα, που θα τεθεί σε ισχύ σύντομα και αφορά τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών γυμναστηρίων, προβλέπεται ότι απαγορεύεται η διάθεση, σε αυτά, συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή