Μπάγεβιτς: επιστροφή στις ρίζες

Μπάγεβιτς: επιστροφή στις ρίζες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να περάσουν, περίπου, 18 χρόνια για ν’ αποφασίσει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ν’ αφήσει (ποδοσφαιρικά) τη δεύτερη πατρίδα του και να επιστρέψει στην πρώτη! Ο Σερβοέλληνας τεχνικός, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας από τους πάγκους, πιάνει δουλειά στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Τους άλλους «ερυθρόλευκους».

Ο Μπάγεβιτς υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του σερβικού συλλόγου. Παίρνει τη θέση του Βάλτερ Ζένγκα, ο οποίος αποφάσισε να δουλέψει στο Κατάρ, αφού, όμως, οδήγησε την πρώην ομάδα του στην κατάκτηση του νταμπλ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα, εάν ο Ερυθρός Αστέρας προκριθεί από τον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι πολύ πιθανό, να βρεθεί αντίπαλος της ΑΕΚ, η οποία είναι στο γκρουπ των ισχυρών, στα διπλά παιχνίδια πριν από τους ομίλους…

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, είναι παντρεμένος με την Μπέγκα. Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Πρίγκιπα του Νερέτβα» από τον ομώνυμο ποταμό, που διασχίζει τη γενέτειρά του. Τον τίτλο επιβεβαίωσε στην Ελλάδα, στην οποία έχει γίνει ο πολυνίκης προπονητής, με οκτώ πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και από ένα Σούπερ Καπ, Λιγκ Καπ στις τρεις ομάδες που έχει εργαστεί (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ).

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Βελέζ και την ΑΕΚ. Εχει 40 συμμετοχές στην εθνική Γιουγκοσλαβίας με 36 γκολ, ενώ έχει πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Με την «Ενωση» κατέκτησε ένα νταμπλ και ένα πρωτάθλημα. Την καριέρα του ως προπονητής την ξεκίνησε στη Βελέζ, κατακτώντας ένα Κύπελλο (1986). Συνέχισε στην ΑΕΚ, με την οποία κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994), ένα Κύπελλο (1996), ένα Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ.

Το καλοκαίρι του 1996 πήγε στον Ολυμπιακό, όπου πήρε πρωτάθλημα ύστερα από εννιά χρόνια. Κατέκτησε άλλα δύο (1998, 1999) και ένα Κύπελλο (1999), ενώ έφθασε μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον Ιανουάριο του 2000 πήγε στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας, επιτυχία που ήρθε ύστερα από 27 χρόνια. Το καλοκαίρι του 2002 επέστρεψε στην ΑΕΚ για δεύτερη φορά. Αποδοκιμάστηκε έντονα από μία μερίδα φιλάθλων, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από την ομάδα τον Ιανουάριο του 2004.

Την 1η Ιουνίου 2004, ήταν η ώρα της δεύτερης επιστροφής, αυτή τη φορά στον Ολυμπιακό. Κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ, αλλά οι κόντρες με τους Λατινοαμερικάνους της ομάδας και με τους οργανωμένους, τον οδήγησαν στο να λύσει τη συνεργασία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή