«Μαχαιριά» στην καρδιά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που η εθνική μας ομάδα απέτυχε να δικαιώσει τις προσδοκίες και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης μέσα στον αγωνιστικό χώρο, λογικό κι επόμενο ήταν την παράσταση να την κλέψουν με τη συμπεριφορά τους οι σχεδόν 60 χιλ. ομογενείς μας που βρέθηκαν στο MCG της Μελβούρνης. Μετά τον αγώνα, κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην Αυστραλία δεν ήταν ούτε η νίκη των «καγκουρό», ούτε η απογοητευτική εμφάνιση της εθνικής μας, αλλά η εκπληκτική παρουσία των Ελλήνων στις εξέδρες, που απ’ όσο φαίνεται, θα μείνει στην ιστορία. «Φέρτε μας τον κόσμο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Herald Sun, η οποία εκθειάζει την εκρηκτική παρουσία των ομογενών με τις γαλανόλευκες, τα συνθήματα και τον ενθουσιασμό τους, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό σκέλος του παιχνιδιού. Μελαγχολική διαπίστωση της εφημερίδας είναι ότι οι Αυστραλοί ουδέποτε έδειξαν τέτοια αγάπη για την εθνική τους ομάδα.

Θέμα… εθνικό

«Για τους Ελληνες δεν ήταν απλά ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ηταν θέμα εθνικής υπερηφάνειας και γι’ αυτό απογοητεύτηκαν» γράφει η εφημερίδα The Age, με τον συντάκτη να εντυπωσιάζεται από το ότι χιλιάδες ομογενείς πήγαν στο γήπεδο με σημαίες και χρώματα και των δύο ομάδων. «Συνήθως υποστηρίζουμε την Αυστραλία αλλά απόψε είμαστε με την Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα ένας ομογενής, ενώ όπως τονίζεται, «είναι ασυνήθιστο σ’ ένα ποδοσφαιρικό αγώνα οι αντίπαλοι φίλαθλοι να σε χειροκροτούν. Κι όμως οι Ελληνες φίλαθλοι χειροκροτούσαν και την Αυστραλία»! Δεν έλειψαν, πάντως, αρκετά ειρωνικά σχόλια για την εμφάνιση των διεθνών μας, όπως αυτό της εφημερίδας The Australian, που έλεγε ότι «οι Ελληνες παίκτες έδειχναν να προτιμούσαν να έχουν άμμο (από διακοπές) στα πόδια τους παρά την μπάλα».

Αν και στο τέλος αποχαιρέτισαν τους παίκτες της εθνικής μας με πολλά χειροκροτήματα, οι ομογενείς μας ήταν απογοητευμένοι. Δεν ενοχλήθηκαν τόσο από την ήττα, όσο από την εμφάνιση των παικτών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για αδιαφορία.

Μεμονωμένα επεισόδια

Ισως αυτή να ήταν και η αιτία του εκνευρισμού που εμφανίστηκε μετά το παιχνίδι, με συνέπεια μερικοί (όχι πολλοί) νεαροί ομογενείς να προκαλέσουν χωρίς αφορμή μεμονωμένα επεισόδια στη Λόνσντεϊλ Στριτ, την «ελληνική γωνιά» της Μελβούρνης. Εσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και ορισμένα αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της έφιππης αστυνομίας για να διαλυθούν. Πριν από τον αγώνα, από την ίδια περιοχή ξεκίνησε μεγάλη πορεία Ελλήνων φιλάθλων προς το γήπεδο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικοί δρόμοι και να υποστεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα» η Μελβούρνη.

Η αποστολή της εθνικής μας ομάδας αναχώρησε χθες από την Αυστραλία και αναμένεται στην Αθήνα σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή