Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Προκρίθηκε εύκολα η Γαλλία

Η Γαλλία επικράτησε εύκολα της Σερβίας-Μαυροβουνίου με 2-0 και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Euro 2006 των νέων, όπως τελικά και η αντίπαλός της, η οποία εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Γερμανίας με 1-0, την Κυριακή 28 Μαΐου. Η Γαλλία, η οποία δεν δέχθηκε κανένα γκολ από την αρχή της διοργάνωσης, προκρίθηκε εύκολα στον πρώτο όμιλο κερδίζοντας διαδοχικά την Πορτογαλία με 1-0, τη Γερμανία με 3-0 και τη Σερβία-Μαυροβούνιο με 2-0. Κατετάγη πρώτη στον όμιλό της και πρόκειται να αντιμετωπίσει την ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στον δεύτερο όμιλο, θέση την οποία κατείχε πριν από τους τελευταίους χθεσινούς αγώνες η ομάδα της Ουκρανίας. Η Σερβία-Μαυροβούνιο εμφανίστηκε απαθής καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης και μπορεί να θεωρεί εαυτήν τυχερή. Ενώ οι παίκτες επέστρεφαν στα αποδυτήρια με σκυμμένο το κεφάλι, το γκολ του Μουτίνο με εκπληκτικό σουτ, που έφθασε τα είκοσι χιλιόμετρα, της χάρισε την πρόκριση, επιτρέποντας στην Πορτογαλία να επιβληθεί με 1-0 επί της Γερμανίας. Εάν κατόρθωνε να διατηρήσει το 0-0 μέχρι το τέλος θα είχε κερδίσει την πρόκριση. Οι παίκτες του Ντίτερ Ιλτς λύγισαν και αποκλείστηκαν, πέφτοντας στην τρίτη θέση.

ΜΙRRΟR

«Με μισείτε!»

Ο επιθετικός Τζιμπρίλ Σισέ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη Λίβερπουλ γιατί ο προπονητής, Ραφαέλ Μπενίτεζ, δεν τον συμπαθεί. Ο Γάλλος στράικερ, που είχε μεταβεί στη Λίβερπουλ αντί του ποσού των 20 εκατ. ευρώ χάρη στον προηγούμενο προπονητή Ζεράρ Ουγιέ, που προπονεί σήμερα τη Λιόν, είπε: «Θα μου είναι πολύ δύσκολο να παραμείνω στο Ανφιλντ. Είχα πολύ δύσκολη σεζόν και δεν θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια. Είναι κρίμα γιατί μου αρέσει το Λίβερπουλ και νιώθω σαν στο σπίτι μου. Ο προπονητής, όμως, φαίνεται ότι δεν με συμπαθεί. Αυτό είναι δικαίωμά του. Δεν μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες». Ο 24χρονος ταλαντούχος επιθετικός, που έφθασε στη Λίβερπουλ από την Οσέρ το 2004, είπε: «Η καρδιά μου θέλει να παίξει στη Μασσαλία, αλλά η Λιόν παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και είναι πολύ πιο σταθερή ως ομάδα. Η Λίβερπουλ αρνήθηκε να με αφήσει να φύγω. Πολλοί φίλαθλοι της Μασσαλίας μού έγραψαν στην ιστοσελίδα μου βρίζοντάς με, γιατί νόμιζαν ότι αυτή ήταν η δική μου απόφαση. Ο κ. Ουγιέ μου έδωσε μία ευκαιρία στη Λίβερπουλ. Σήμερα, όμως, έχω έναν προπονητή που δεν με συμπαθεί. Ο Μπενίτεζ δεν με χρησιμοποιεί».

DΕR SΡΙΕGΕL

Κάρτες – χρυσός

Κανένα μεγάλο αθλητικό γεγονός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τις κάρτες Πανίνι. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα εν όψει Μουντιάλ, καθώς χιλιάδες Ροναλντίνιο αλλάζουν χέρια στις αυλές των σχολείων. Τα ποσά που δαπανώνται όχι τόσο για τις φετινές κάρτες όσο για παλαιότερες σειρές είναι απίστευτα. Πριν από λίγες ημέρες δημοπρατήθηκε στο ebay ένα άλμπουμ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος προς 311 ευρώ, παρόλο που έλειπαν πάνω από 150 αυτοκόλλητα αστέρων. Πλήρη λευκώματα παρελθόντων Μουντιάλ αγγίζουν συχνά τετραψήφια ποσά, αφού τα άλμπουμ έχουν γίνει πλέον καλτ. Οι συλλέκτες σπεύδουν συνήθως να προμηθευτούν τα μαγικά χαρτάκια πολύ πριν ξεσπάσει η μανία στην τελική ευθεία προς κάθε Μουντιάλ. Το φετινό λεύκωμα μόλις κυκλοφόρησε. Το συνοδεύουν 569 εικόνες και ένα ειδικό αυτοκόλλητο, περισσότερα από ποτέ. Ούτε καν η εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γερμανία, Μπίργκιτ Μπάρνερ, μπορεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο. Πιθανότατα είναι η γοητεία που ασκεί το σκίσιμο του φακέλου, η ανυπομονησία, το κόλλημα στο λεύκωμα, η οργή για τον τέταρτο κατά σειρά Φίλιπ Λαμ και η χαρά για τη φωτογραφία του καλύτερου παίκτη του κόσμου, του Ροναλντίνιο. Μπορεί το τarget group να είναι κυρίως 5χρονα έως 14χρονα, αλλά συλλέκτες είναι επίσης ο παππούς, η γιαγιά, ο θείος και ο μπαμπάς. Τότε το ζητούμενο δεν ήταν μόνον η συμπλήρωση του άλμπουμ, αλλά και η πρωτιά, γιατί στη συνέχεια ο ταχύτερος μπορούσε να καθορίσει την ανταλλακτική αξία των διπλών του καρτών. Τα αυτοκόλλητα Πανίνι αποτελούσαν το νόμισμα στις σχολικές αυλές και στα νεανικά κέντρα. Ενας Πλατινί προς τέσσερις Χανς Πίτερ Μπρίγκελ, ένας Ρουμενίγκε προς δύο Τυνήσιους κι ένα Σκωτσέζο. Σήμερα το σχολικό αυτό εμπόριο έχει αποκτήσει ανταγωνισμό από επίσημα και ιδιωτικά «χρηματιστήρια», καθώς και ειδικές προσφορές στο Διαδίκτυο.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ντεκός: χάρη στο ταπί

Η Λουσί Ντεκός αποτελεί σπουδαίο αγωνιστικό κεφάλαιο για τη Γαλλία. Αυτό απέδειξε αυτό το Σαββατοκύριακο η αθλήτρια του τζούντο από τη γαλλική Γουιάνα, που εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τζούντο στο Τάμπερε της Φινλανδίας. Η Λουσί εντυπωσιάζει με τη χάρη με την οποία κινείται στο ταπί, ενώ η φυσική ηρεμία της κάνει πολλούς παρατηρητές να τη θεωρούν αργή. «Δεν μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός. Εχει αρνητική χροιά. Απλώς δεν εκνευρίζομαι», εξηγεί η Γαλλίδα πρωταθλήτρια. Η ήττα της αυτό το Σάββατο από την Αγγλίδα Σάρα Κλαρκ, που της στέρησε το χρυσό μετάλλιο, ήταν η πρώτη της εδώ και ένα χρόνο. Ο προπονητής της, Κριστόφ Μπρουνέ, εξηγεί: «Η Λουσί μεγάλωσε και ωρίμασε. Επαψε πια να είναι απλός θεατής της εξέλιξής της. Εγινε αριθμός ένα στην κατηγορία της. Ολα τα κορίτσια θέλουν να τη νικήσουν. Ξέρει, όμως, ότι της μένει πολλή δουλειά μέχρι τον μεγάλο της στόχο: τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, το 2008».

THE WASHINGTON ΡΟSΤ

Ιστορικό ρεκόρ

Μόλις ο σπουδαίος παίκτης του μπέιζμπολ των Τζάιαντς του Σαν Φρανσίσκο, Μπάρι Μποντς, χτύπησε το 715ο του χόουμ ραν (μπάλα εκτός γηπέδου) την Κυριακή, εξασφάλισε τη δεύτερη θέση σε αριθμό τέτοιων χτυπημάτων στην ιστορία του αθλήματος, πίσω από τον ιστορικό Χανκ Αρον, με 755 χόουμ ραν. Οι συμπαίκτες του Μποντς, όμως, δεν έδειξαν να μοιράζονται τον ενθουσιασμό. Κι αυτό, γιατί η αναμονή για το συγκεκριμένο χόουμ ραν είχε εκνευρίσει τους πάντες. Η αναμονή αυτή έδειξε επίσης την υποχώρηση της φυσικής κατάστασης του Μπάρι Μποντς. Η μεγάλη αξία του ρεκόρ αυτού βρίσκεται μόνο στο ότι ο Μποντς ξεπέρασε την Κυριακή τον πολυαγαπημένο παίκτη των Αμερικανών, Μπέιμπ Ρουθ, που κατείχε το ρεκόρ της δεύτερης θέσης από τη δεκαετία του 1930. Η αξία του ιδίου του Μποντς βρίσκεται, πάντως, σε ελεύθερη πτώση, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του για χρήση στεροειδών. O Μποντς, που θα γίνει 42 ετών στις 24 Ιουλίου, χρειάζεται ακόμη σαράντα χόουμ ραν για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Αρον. Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του, όμως, καθιστούν ιδιαίτερα αμφίβολη την επιτυχία της προσπάθειάς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή