Είναι νόμιμοι οι κοινοτικοί παίκτες;

Είναι νόμιμοι οι κοινοτικοί παίκτες;

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σύννομη η συμμετοχή κοινοτικών παικτών στο ελληνικό πρωτάθλημα πόλο; Η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΚΟΕ) υποστηρίζει ότι είναι, βάσει του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Κάποια σωματεία, κυρίως δε ο Ν.Ο. Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), λένε το αντίθετο. Επισημαίνουμε ότι η υδατοσφαίριση στη χώρα μας δεν είναι επαγγελματικό άθλημα. Συνεπώς, τα των μετεγγραφών ξένων και κοινοτικών ρυθμίζονται πάντα με την υπουργική απόφαση 30636 (άρθρο 2, παράγραφος 4) του 2000, η οποία δεν έχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί.

Από ημέρα σε ημέρα πρόκειται να υπογράψει (ή και να μην υπογράψει, όλες ή μέρος αυτών) ο υφυπουργός, Γιώργος Ορφανός, τις τροποποιήσεις του κανονισμού μεταγραφών της ΚΟΕ. Η Ομοσπονδία στις 12 Ιουλίου του 2006 απέστειλε στον κ. Ορφανό αυτές τις τροποποιήσεις, τονίζοντας ότι ενεκρίθησαν στη γενική συνέλευση (Γ.Σ.) των μελών της ΚΟΕ της 23ης Οκτωβρίου 2005. Επισήμανε, μάλιστα, ποιες είναι οι τροποποιήσεις, υπογραμμίζοντας ότι προστίθενται νέα άρθρα, τα 13Α, 13Β και 13Γ.

Το επίμαχο άρθρο είναι το 13Β. Τι αναφέρει αυτό; «Υδατοσφαιριστές υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε., εφόσον είτε οι ίδιοι ή τα μέλη των οικογενειών τους διαμένουν στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στη δύναμη των ημεδαπών αθλητικών σωματείων και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών. Από την κατηγορία αυτή, κάθε σωματείο μπορεί να εγγράψει στη δύναμή του μέχρι δύο αθλητές».

Τι υποστηρίζει, λοιπόν, η ΚΟΕ; Οτι στη Γ.Σ. της 23.10.2005 ελήφθη τέτοια απόφαση. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Αν ναι, τότε τι νόημα είχε η πρόσκληση, που στις 20 Μαρτίου 2006 (δηλαδή πέντε μήνες αργότερα) απηύθυνε η ίδια προς όλα τα σωματεία της Α1 ανδρών, για να συζητήσουν την «ένταξη ή μη κοινοτικών υδατοσφαιριστών, μη υπολογιζομένων στην κατηγορία αυτή αλλοδαπών από χώρα της Ε.Ε., ως και σε περίπτωση ένταξής τους, ο συνολικός αριθμός τους στα σωματεία της Α1 κατηγορίας (θέμα 3);».

Ενδιαφέρον, από… σπόντα, παρουσιάζει και το 4ο θέμα: «Η ένταξη του αθλήματος της υδατοσφαίρισης ανδρών στα επαγγελματικά αθλήματα, κατά την έννοια και τις διατάξεις του νόμου 2725/1999, ως αυτός ισχύει σήμερα». Συνάγεται λοιπόν σαφώς ότι το πόλο ΔΕΝ είναι επαγγελματικό άθλημα.

Εχουμε αφήσει αναπάντητο το ερώτημα, αν στις 23.10.2005 ελήφθη απόφαση ένταξης κοινοτικών.

Ο παράγων, που επέμεινε περισσότερο από κάθε άλλον για να ληφθεί θετική απόφαση, ήταν ο πρόεδρος του ερασιτεχνικού Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Λέει, στη Γ.Σ., απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο: «Σας έχω υποβάλει ολόκληρη τη σειρά εγγράφων και υπέβαλα έγγραφο – γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Πρόεδρος: «Φέρε μεταγραφή να σου την απορρίψουμε και να πας στο ΑΣΕΑΔ (σ.σ.: αθλητικό δικαστήριο)». Θεοδωρακάκης: «Και δεν μπορείτε να τους απορρίπτετε». Πρόεδρος: «Λεωνίδα μου, πήραν μια απόφαση όλα τα σωματεία της Α1, να έχετε ένα ξένο». Θεοδωρακάκης: «Δεν με ενδιαφέρουν εμένα τα σωματεία της Α1». Πρόεδρος: «Φέρε την, να σου την απορρίψουμε και να πας, στη συνέχεια, στο ΑΣΕΑΔ». Θεοδωρακάκης: «Εμένα με ενδιαφέρει τι θα πει η Ομοσπονδία. Γιατί την απόφαση της Ομοσπονδίας θα προσβάλω εγώ, όχι τι είπαν τα σωματεία της Α1. Και εγώ με την απόφαση αυτή θα κερδίσω την υπόθεση. Και θα τιμωρηθεί η Ελλάδα, γιατί παραβίασε το κοινοτικό δίκαιο». Πρόεδρος: «Σιγά, που θα τιμωρηθεί». Θεοδωρακάκης: «Εντάξει. Εγώ το λέω και το εννοώ εδώ ενώπιον όλων. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Αυτός ο διάλογος έγινε τότε και απόφαση δεν ελήφθη.

Για να έχετε ολοκληρωμένη, κατά το δυνατόν, εικόνα του θέματος, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι οι νομικοί του ΝΟΒ υποστηρίζουν, πέρα από όλα τ’ άλλα, ότι υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε. για να έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στη δύναμη των ημεδαπών αθλητικών σωματείων και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών πρέπει, είτε οι ίδιοι είτε τα μέλη των οικογενειών τους, να διαμένουν εκ των προτέρων στην Ελλάδα, όχι να έρχονται επί τούτου. Ο ΝΟΒ, μάλιστα, σε κάθε αγώνα, στον οποίον η αντίπαλος ομάδα διαθέτει κοινοτικό παίκτη, υποβάλλει ένσταση.

Συμπεράσματα μπορείτε να βγάλετε. Δεν μπαίνουμε, πάντως, εδώ στην ουσία του θέματος, δηλαδή, κατά πόσο μακροπρόθεσμα, η αυξημένη συμμετοχή ξένων στο πρωτάθλημα θα κάνει κακό ή καλό στο άθλημα. Την προσωπική μας άποψη (που είναι αρνητική) έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει και τεκμηριώσει. Αλλά είναι ένα ζήτημα, που απαιτεί, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Θεοδωρακάκης, πολλή συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή