Αναζητείται «παράθυρο»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κακώς μετέχουν οι κοινοτικοί παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα πόλο. Οχι, γενικά, κάποιοι παίκτες προερχόμενοι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά οι συγκεκριμένοι, που εντάχθηκαν στις ομάδες με τον τρόπο που εντάχθηκαν. Αυτό συνάγεται από την απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τον αθλητισμό, Γιώργου Ορφανού, ο οποίος ενέκρινε τον κανονισμό μεταγραφών της ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία), επισημαίνοντας, όμως, «όσον αφορά τη συμπλήρωση του άρθρου 13Β υπενθυμίζουμε ότι ισχύει η υπουργική απόφαση 30.636/00».

Τι λέει αυτή η απόφαση; Στην παράγραφο 4 αναφέρει: «Υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα (εργαζόμενοι, φοιτητές κ. λπ.), δύνανται οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους να εγγράφονται στη δύναμη των ελληνικών αθλητικών σωματείων, που καλλιεργούν τα αθλήματα της προηγούμενης παραγράφου 3 του άρθρου αυτού και να συμμετέχουν στους πάσης φύσεως αγώνες και πρωταθλήματα».

Στον κανονισμό μεταγραφών της ΚΟΕ, που υποβλήθηκε στη ΓΓΑ, περιλαμβάνονταν οι τροποποιήσεις αυτού. Προστέθηκαν, δε, νέα άρθρα, τα 13 Α, 13 Β και 13 Γ. Το επίμαχο άρθρο 13 Β αναφέρει:

«Υδατοσφαιριστές υπήκοοι κρατών-μελών της Ε. Ε., εφόσον είτε οι ίδιοι ή τα μέλη των οικογενειών τους διαμένουν στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στη δύναμη των ημεδαπών αθλητικών σωματείων και να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών και γυναικών. Από την κατηγορία αυτή, κάθε σωματείο μπορεί να εγγράψει στη δύναμή του μέχρι δύο αθλητές».

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κοινοτικοί παίκτες τους οποίους απέκτησαν εφέτος οι ελληνικές ομάδες πόλο δεν παίζουν νομίμως. Και τούτο, διότι ΔΕΝ ήταν κάτοικοι Ελλάδος εκ των προτέρων. Εγιναν ΜΕΤΑ την εγγραφή τους. Ούτε ως εργαζόμενοι μπορούν να λογίζονται, διότι η υδατοσφαίριση δεν είναι επαγγελματικό άθλημα στην Ελλάδα.

Σε αυτά βασιζόμενη η διοίκηση του ΝΟ Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), κατέθεσε προσφυγές στο ΑΣΕΑΔ κατά της εγγραφής των κοινοτικών σε άλλα σωματεία και υποβάλλει ενστάσεις σε κάθε αγώνα, στον οποίον η αντίπαλος ομάδα διαθέτει παίκτη αυτής της κατηγορίας. Οι προσφυγές στο ΑΣΕΑΔ θα εκδικασθούν στις 21 Δεκεμβρίου.

Προσωπική μας άποψη είναι ότι με δεδομένο πως το πρωτάθλημα έχει αρχίσει, δεν θα αλλάξει το παραμικρό. Θα βρεθεί κάποιος τυπικός λόγος και θ’ απορριφθούν και οι προσφυγές και οι ενστάσεις.

Το αν το «παράθυρο», που άνοιξε για την είσοδο των κοινοτικών στο (επαναλαμβάνουμε, ερασιτεχνικό) πόλο, γίνει πύλη, από την οποία μελλοντικά θα εισβάλλουν ανεξέλεγκτα παίκτες από την Ε. Ε. (και τις συνδεδεμένες με αυτή χώρες), θα το μάθουμε στο μέλλον. Και στο απώτερο μέλλον θα μάθουμε τις συνέπειες στο άθλημα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή