Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ASSOCIATED ΡRΕSS

Ο μικρός που ονειρεύεται το χρυσό

Στους Ασιατικούς αγώνες στίβου, που διεξάγονται στο Κατάρ, την εθνική ομάδα κολύμβησης του Ιράκ απαρτίζουν μόλις τρεις κολυμβητές. Ο νεαρότερος από αυτούς είναι ο Αμίρ Αλι, ο οποίος όντας δέκα ετών είναι και ο νεαρότερος αθλητής των αγώνων. Ο Αλι δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό κάποιου αγωνίσματος, ωστόσο είναι ευχαριστημένος που καταφέρει να συμμετάσχει στους αγώνες και ονειρεύεται μια ημέρα να κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο για το Ιράκ. Ο Αμίρ έχει ύψος 1,55 και βάρος μόλις 44 κιλά και ο προπονητής του Σαρμάλ Μοχάμαντ παρακαλεί τους δημοσιογράφους να μη ρωτάνε τον αθλητή του για την αιματοχυσία στο Ιράκ. «Θέλω να γίνω σαν αυτούς», λέει ο Αμίρ δείχνοντας τους Κινέζους και Ιάπωνες πρωταθλητές που κατακτούν τα περισσότερα από τα μετάλλια στην κολύμβηση. Ο Αμίρ προπονείται μια φορά την εβδομάδα στη μοναδική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων που υπάρχει στο Ιράκ. «Μερικές φορές δεν μπορεί να προπονηθεί γιατί η θέρμανση είναι κλειστή», λέει ο Σαρμάλ. «Με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ιράκ, είναι πολύ θαρραλέο αγόρι». Οι συνθήκες διαβίωσης στη Βαγδάτη είναι τόσο άσχημες ώστε ο Αμίρ πιστεύει ότι το μέλλον του ως κολυμβητή βρίσκεται στο εξωτερικό. «Θα μου άρεσε να προπονούμαι σε μια άλλη χώρα, αν είναι δυνατόν, ώστε να βελτιωθώ και να πετύχω καλύτερο χρόνο. Ποιος ξέρει, ίσως μια ημέρα να μπορέσω να κατακτήσω ένα χρυσό μετάλλιο για το Ιράκ».

LΕ ΜΟΝDΕ

Φυτώριο ποδοσφαιριστών

Το μικρό ασφαλτοστρωμένο γήπεδο ανάμεσα στις πολυκατοικίες και στα πάρκινγκ έφερε για καιρό το αριστοκρατικό όνομα «Nou Camp», το οποίο δόθηκε από τους νέους της γειτονιάς και παραπέμπει στο γήπεδο των 100.000 θέσεων της Μπαρτσελόνα. Στο γήπεδο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της υποβαθμισμένης συνοικίας των 3.000, μια ταραγμένη γειτονιά του Ολνέ-σου-Μπουά (Σεν σαν Ντενί), ονομάζεται σήμερα «το μπετόν», γιατί οι πτώσεις είναι εξαιρετικά οδυνηρές, εξελίσσονται νυχθημερόν λυσσαλέες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταξύ εφήβων. Χωρίς εμφανίσεις, χωρίς θεατές και με μια παλιά μπάλα. Δεν βρισκόμαστε στη Βραζιλία, όμως οι ομοιότητες είναι μεγάλες. Η συνοικία, μια από τις πιο ταραχώδεις των προαστίων του Παρισιού, αποτελεί ένα εκπληκτικό φυτώριο ποδοσφαιριστών, απ’ όπου ξεπήδησαν δεκαπέντε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αγωνίζονται πλέον σε επαγγελματικές ομάδες της Γαλλίας ή του Βελγίου. Δεκαπέντε επαγγελματίες σε 18.000 κατοίκους συνιστά μοναδικό ποσοστό, το οποίο θα επέτρεπε να συστήσει κανείς μια επαγγελματική ομάδα, η οποία θα συμμετείχε στο γαλλικό πρωτάθλημα, μόνο με παίκτες της συνοικίας. Στο «Nou Camp» τα παιδιά ονειρεύονται, όπως παντού αλλού, να γίνουν μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου. Ή, τουλάχιστον, να κάνουν επαγγελματική καριέρα, κάτι όχι τόσο απίθανο, όπως τα παιδιά άλλων συνοικιών ονειρεύονται την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Ολος ο κόσμος αναφέρεται στον Αλού Ντιαρά, τον τοπικό «θεό», ο οποίος πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία από την ταπεινή ομάδα της Ολνέ στην πρωταθλήτρια Λιόν. Ο 25χρονος κεντρικός μέσος, ο οποίος υπήρξε φιναλίστ του Μουντιάλ με την Εθνική Γαλλίας, πέρασε τα εφηβικά του χρόνια παίζοντας με τις ώρες στο «Nou Camp». Δύο από τους αλλοτινούς του συμπαίκτες αγωνίζονται σήμερα στο Βέλγιο και στη Σκωτία.

ΒΒC

Ο Μουρίνιο υποστηρίζει τον Ράιτ Φίλιπς

Ο προπονητής της Τσέλσι, Ζοζέ Μουρίνιο, επιμένει ότι ο εξτρέμ Σον Ράιτ Φίλιπς έχει μέλλον στον σύλλογο. Η Γουέστ Χαμ θέλει να αποκτήσει τον 25χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος την Τρίτη πέτυχε το πρώτο του γκολ για την ομάδα στη νίκη με 2-0 επί της Λέφσκι Σόφιας. «Θέλω να μείνει. Η ομάδα διαθέτει καλούς παίκτες αλλά όχι αρκετούς», είπε ο Μουρίνιο. «Δεν αντέχουμε να χάσουμε παίκτες. Διαθέτουμε 19 παίκτες, που πρέπει να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των τεσσάρων διοργανώσεων όπου ακόμη μετέχουμε· χρειαζόμαστε κάθε παίκτη». Ο νέος ιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ, Εγκερτ Μάγκνουσον, έχει δηλώσει δημοσίως ότι θα συζητήσει με τον εκτελεστικό διευθυντή της Τσέλσι, Πίτερ Κένιον, την πιθανότητα αγοράς του Σον Ράιτ Φίλιπς καθώς πλησιάζει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου. «Εάν οι απαντήσεις από τον παίκτη είναι θετικές, τότε αυτό θα είναι καλό για εμένα, τον σύλλογο και τον ποδοσφαιριστή. Το μέλλον του δεν εξαρτάται από ένα γκολ που πέτυχε», κατέληξε ο Μουρίνιο.

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Ο πέλεκυς πάνω από την Ουντινέζε

Τα χειρότερα βρίσκονται προ των πυλών για τους ποδοσφαιριστές που έχουν εμπλακεί στο τελευταίο σκάνδαλο παράνομων στοιχημάτων. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα επιβάλει βαρύτατες ποινές αποκλεισμού (γίνεται λόγος για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο) σε όλους. Για να καταλάβει κανείς τη βαρύτητα της κατάστασης, αρκεί να ακούσει τα λόγια του προέδρου της Παλέρμο, Μάσιμο Ζαμπαρίνι, που φέτος το καλοκαίρι απέκτησε από την Ουντινέζε έναν από τους εμπλεκομένους ποδοσφαιριστές, τον Μάσιμο Ζαμπαρίνι. «Αν αποκλειστεί, δεν θα διστάσω να ζητήσω αποζημίωση από την Ουντινέζε», λέει, «μας πούλησε έναν ποδοσφαιριστή αποκρύπτοντας ότι είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη και έτσι μας προξένησε σοβαρή ζημιά».

Οι εισαγγελείς έχουν στη διάθεσή τους λίστα με ψευδώνυμα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές για να παίζουν στοιχήματα. Επιπλέον, μία μαρτυρία-κλειδί για την υπόθεση είναι αυτή του περιπτερά στο Ούντινε, που λειτουργούσε ως μεσάζοντας για τους ποδοσφαιριστές, μαζεύοντας τα στοιχήματά τους και δίνοντάς τα στη Eurobet. Χθες ο περιπτεράς αρνούνταν τα πάντα. «Γνωρίζω τους εμπλεκομένους ποδοσφαιριστές, έχω περίπτερο στο κέντρο της πόλης, και θέλοντας και μη, όλοι από μένα περνάνε. Αλλά μαζί τους μιλάω μόνο για ποδόσφαιρο, όχι για στοιχήματα».

ΑS

Και η Ρεάλ με το ΝΒΑ

Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Ραμόν Καλδερόν, αποκάλυψε στην AS κάποιους από τους όρους του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε η Ρεάλ με το NBA. «Αν το 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μόνη ισπανική ομάδα στο NBA, τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε όλους τους Ισπανούς παίκτες που θα παίζουν τότε στο ΝΒΑ» είπε ο Καλδερόν. «Περιλαμβανομένου και του Πάου Γκασόλ, και του Γκαρμπαχόσα;» «Ολους· το NBA μας διαβεβαίωσε ότι έτσι θα γίνει, για εμπορικούς λόγους, και εγώ τους πιστεύω» λέει. Από το 2009-2010, οι ομάδες του ΝΒΑ θα προσθέσουν τα παιχνίδια τους με τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες στην ανατολική περιοδεία τους. Για να απλοποιηθεί το πρόγραμμα, κάθε αμερικανική ομάδα μπορεί να παίζει ώς και οκτώ συνεχόμενα παιχνίδια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρεάλ, μέχρι στιγμής, η μόνη άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που έχει ενδιαφερθεί να φέρει το ΝΒΑ στην Ευρώπη είναι η Μίλαν του Μπερλουσκόνι. «Εχουν γίνει συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βαρκελώνη, όμως κανείς δεν έχει δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», είπε ο Καλδερόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή