Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ στο μπλοκάκι του Φουέντε

Στους πελάτες του γιατρού Εουφεμιάνο Φουέντε, που σύμφωνα με την ισπανική Δικαιοσύνη είναι ο εγκέφαλος μεγάλου δικτύου ντόπινγκ, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι ποδηλάτες Γιαν Ούλριχ και Ιβάν Μπάσο αλλά και αθλητές έξω από τον κόσμο της ποδηλασίας. Η εφημερίδα μας είχε πρόσβαση σε μια σειρά εμπιστευτικών εγγράφων που ενδέχεται να εμπλέκουν στο σκάνδαλο και ποδοσφαιρικές ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Τα έγγραφα, που δεν αναφέρουν ονόματα, είναι χειρόγραφες σημειώσεις του γιατρού Φουέντε για την προετοιμασία των δύο ομάδων. Το πρόγραμμα της σεζόν 2004-2005 της Μπάρτσα είναι καταρτισμένο σύμφωνα με τους κύριους στόχους της ομάδας (το Τσάμπιονς Λιγκ, που η ομάδα κέρδισε τον Μάιο) και τις διεθνείς υποχρεώσεις των παικτών (Μουντιάλ). Βέλη που δείχνουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω αναπαριστούν τις περιόδους έντονων αγωνιστικών απαιτήσεων ή ιατρικών εξετάσεων. Υπάρχουν επίσης άλλα σημάδια για τις περιόδους προετοιμασίας ή ξεκούρασης που είναι τα ίδια με αυτά που είχε φτιάξει ο Φουέντε για τους ποδηλάτες της ομάδας Λίμπερτι Σεγούρος και που κατάσχεσε η ισπανική αστυνομία τον Μάιο, στην «επιχείρηση Πουέρτο». Στην επιχείρηση αυτή, η αστυνομία είχε ερευνήσει μόνο τα γραφεία του Φουέντε στη Μαδρίτη και όχι στα Κανάρια Νησιά, όπου κατοικεί ο γιατρός. Ετσι, όταν τον συνέλαβαν, στις 23 Μαΐου, δεν βρήκαν παρά μόνο ένα μικρό μέρος του πελατολογίου του. Επισήμως, ο Φουέντε δεν ήταν μέλος της ιατρικής ομάδας ούτε της Ρεάλ ούτε της Μπαρτσελόνα, αλλά έστελνε τις οδηγίες του μέσω των γιατρών των ομάδων ή δεχόταν τους παίκτες στο γραφείο του. Ο πρώην ποδηλάτης Χεσούς Μανθάνο, που οδήγησε την ισπανική αστυνομία στα ίχνη του Φουέντε, λέει ότι στα γραφεία του γιατρού είχε συναντήσει «παίκτη της Ρεάλ» του οποίου το όνομα δεν θέλει να αποκαλύψει.

ΑSSΟCΙΑΤΕD ΡRΕSS

Η Μπάρτσα αρνείται κάθε σχέση

Εκπρόσωποι της Μπαρτσελόνα «αρνήθηκαν κατηγορηματικά» χθες οποιαδήποτε σχέση του συλλόγου με τον γιατρό Εφιμιάνο Φουέντες και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να «υπερασπιστούν το συμφέρον» της Μπαρτσελόνα μετά το δημοσίευμα της «Μοντ». Η Ρεάλ δεν απάντησε επισήμως, όμως ο Ρονάλντο δήλωσε ότι ποτέ δεν άκουσε για κάποιο γιατρό Φουέντες. «Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε γιατί δεν κάνουμε τίποτε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος επιθετικός. «Είμαστε διαθέσιμοι για οποιονδήποτε έλεγχο, από την ομοσπονδία, την ΟΥΕΦΑ ή οποιονδήποτε άλλο. Παίρνουμε φάρμακα όταν αρρωσταίνουμε ή όταν τραυματιζόμαστε, αλλά τίποτε που να βελτιώνει την απόδοσή μας». Εις βάρος του κ. Φουέντες έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας. Είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάιο κατά τη διάρκεια διερεύνησης σκανδάλου ντόπινγκ στην ποδηλασία, αλλά δεν κατηγορήθηκε ποτέ επισήμως.

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Παράπονα για την μπάλα

Η νέα μπάλα που χρησιμοποιείται στο NBA προξένησε μικροτραυματισμούς στους παίκτες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πανδαιμόνιο. Επειτα από διαδοχικούς αγώνες στους οποίους πολλοί παίκτες έπαιζαν με τσιρότα, ο επίτροπος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, υποχώρησε. «Εκ των υστέρων πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά. Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη» είπε. Ετσι, η μπάλα Never flat της Spalding και οι επτά αδελφές της (μεταξύ αυτών οι μπάλες Ιnfusion, Jersey ball και Rucker Game) απορρίφθηκαν. «Αν η μπάλα δεν αρέσει στους παίκτες δεν έχουμε παρά να ακούσουμε τα παράπονά τους», είπε ο Στερν, κερδίζοντας το βραβείο καθυστερημένης αυτοκριτικής, αφού η μπάλα καθιερώθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι παίκτες. «Είναι δύσκολη στο κοντρόλ, μας κόβει τα δάχτυλα και μας υποχρεώνει να αλλάζουμε τα σουτ μας» ήταν η καταδικαστική απόφαση της αυτού μεγαλειότητος, του Σακίλ Ο’ Νιλ. Το βήμα πίσω που έκανε ο Στερν θα μπορούσε να δημιουργήσει καλό προηγούμενο για τον κόσμο του αθλητισμού. Δεν βλέπουμε κάθε μέρα τους παράγοντες να αναδιπλώνονται και να ακούν τους αθλητές, αντί για τους χορηγούς που τους πληρώνουν εκατομμύρια.

LΕ ΜΟΝDΕ

Ερευνα για τον Ζιντάν

Μια ομάδα γαλλικών συλλόγων αμφισβήτησε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου σε δικαστήριο του Παρισιού το αποτέλεσμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, τις συνθήκες υπό τις οποίες απεβλήθη ο Ζινεντίν Ζιντάν. Η υπόθεση έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και η FIFA παραπέμφθηκαν σε δίκη από μια ομάδα γαλλικών συλλόγων για την αποκάλυψη της αλήθειας των γεγονότων που σημάδεψαν τον τελικό του Μουντιάλ του 2006. Η ομάδα των συλλόγων, η οποία απαρτίζεται από παιδαγωγούς και οπαδούς της εθνικής ομάδας, ζητεί από το δικαστήριο την πραγματοποίηση έρευνας, παίρνοντας καταθέσεις από τους πρωταγωνιστές του αγώνα Γαλλίας – Ιταλίας, προκειμένου στη συνέχεια να ζητηθεί η ακύρωση του αποτελέσματος του αγώνα τον οποίο η Ιταλία κέρδισε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο δικηγόρος των συλλόγων υποστήριξε ότι ο Ζιντάν απεβλήθη αφού οι διαιτητές έλεγξαν το βίντεο του αγώνα, η οποία όπως υποστηρίζουν είναι παράνομη. Ο Ζιντάν απεβλήθη από τον Ισπανό διαιτητή Οράσιο Ελιζόντο στο 110ο λεπτό, αφού έριξε κεφαλιά στον Ιταλό ποδοσφαιριστή Μάρκο Ματεράτσι στο 107ο λεπτό. «Αυτό το μέτρο της αποβολής είναι νομότυπο μόνον εάν ο τέταρτος διαιτητής, ο οποίος ενημέρωσε τον πρώτο για το περιστατικό, είδε ιδίοις όμμασι τον αρχηγό των «τρικολόρ» να χτυπάει τον Ιταλό. Και ο τέταρτος διαιτητής, Μεντίνα Κανταλέχο, δεν ενημέρωσε αμέσως τον πρώτο διαιτητή», υποστήριξε ο δικηγόρος των εναγόντων. Ο δικηγόρος της FIFA υποστήριξε ότι η προσφυγή σε γαλλικό δικαστήριο δεν είναι νομότυπη, καθώς ο αγώνας έγινε στη Γερμανία.

LΕ FΙGΑRΟ

Ηθικόν; Υπό το μηδέν

Η Μαρσέιγ υποδέχεται τη Μονακό το Σάββατο το βράδυ στο γήπεδο Βελοντρόμ σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο για την ομάδα της Μασσαλίας παιχνίδι, η οποία καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανέλθει στη βαθμολογία του γαλλικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, τα περισσότερα σχετικά δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με την ενδεχόμενη ή όχι συμμετοχή του Ντζιμπρίλ Σισέ στον φιλικό αγώνα της Μαρσέιγ με τη Μαρτίγκ, υποσκελίζοντας σε δεύτερη μοίρα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μαρσέιγ στο πρωτάθλημα, όπου κατέχει την 8η θέση, απέχοντας ωστόσο μόλις 5 βαθμούς από τις θέσεις πρόκρισης στο Τσάμπιονς Λιγκ και αποσπώντας μόλις έναν βαθμό στους δύο τελευταίους αγώνες εκτός έδρας. Εδώ και περίπου έξι αγωνιστικές μετά την οδυνηρή ήττα από τη Λιόν η Μαρσέιγ βαδίζει με ηθικό ομάδας που απειλείται με υποβιβασμό. «Τα μαθηματικά δεν λένε ψέματα. Οσο μεγαλώσει η απόσταση που μας χωρίζει από τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, τόσο δυσκολότερα θα ανακάμψουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε τη Μονακό» τόνισε ο αρχηγός, Χαμπίμπ Μπεγιέ.

Τραγικός θάνατος αναβάτη

Η βροχή που έπεφτε στο Κατάρ έγινε η αιτία για να χάσει τη ζωή του ο δευτεραθλητής Ασίας Κιμ Χιουνγκ Τσιλ. Χθες, στους Ασιατικούς αγώνες ιππασίας, το αγαπημένο άλογο του Νοτιοκορεάτη ιππέα, την ώρα που προσπαθούσε να περάσει ένα εμπόδιο, γλίστρησε με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πλακώσει τον αθλητή. Οι γιατροί έσπευσαν άμεσα να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στον 47χρονο, αλλά οι προσπάθειές τους να τον επαναφέρουν ήταν μάταιες. Ο αθλητής ήταν γιος του Κιμ Τσουλ Γκιου, που είχε αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του 1964 και, χάρη σ’ αυτόν, η ιππασία είχει δημοτικότητα στη Νότια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή