Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DER SΡΙΕGΕL

Συνθήματα κατά του Γάλλου υπουργού

Στο ματς μεταξύ Λάτσιο και Ρόμα οι χούλιγκαν επιτέθηκαν εναντίον της γαλλικής αστυνομίας, απευθυνόμενοι ανοικτά στον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. «Τα αποβράσματα είναι η αστυνομία» είχαν αναγράψει στο πανό οι φανατικοί, υπενθυμίζοντας τη διαβόητη φράση του Σαρκοζί ότι θα καθαρίσει τα παρισινά αποβράσματα με τη μάνικα. Στις 23 Νοεμβρίου ένας χούλιγκαν δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό μετά το ματς Παρί Σεν Ζερμέν – Χαποέλ στο Παρίσι, στο πλαίσιο ρατσιστικών επεισοδίων. Η αστυνομία της Ρώμης απέδωσε την πρόσφατη επίθεση σε αλληλεγγύη μεταξύ ακροδεξιών κύκλων στην Ευρώπη. Η υπουργός Αθλητισμού Τζοβάνα Μελάντρι, η οποία παρακολούθησε το ντέρμπι, εξήγγειλε μέτρα εναντίον της ακροδεξιάς προπαγάνδας στα γήπεδα. Ειδικά η Λάτσιο έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει ανάλογα κρούσματα. Στο παρελθόν, φανατικοί οπαδοί της ομάδας είχαν αναρτήσει πανό με φασιστικά συνθήματα, προκαλώντας την τιμωρία της ομάδας. Επιπλέον, πρώην παίκτης της ομάδας ήταν ο επιθετικός Πάολο ντι Κάντιο, ο οποίος είχε προκαλέσει διεθνή σάλο χαιρετώντας φασιστικά τους φιλάθλους.

LΕ ΜΟΝDΕ

Η… απαγωγή Ζιντάν

Το αδιαχώρητο έγινε χθες στο αεροδρόμιο του Αλγερίου λίγο πριν από την άφιξη του Ζινεντίν Ζιντάν. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας, ο οποίος αποδέχθηκε πρόσκληση του προέδρου της χώρας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, θα παραμείνει πέντε μέρες στη χώρα, όπου αναμενόταν ως «εθνικός ήρωας». Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Ζιντάν προσγειώθηκε μπροστά στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου του Αλγερίου. Οταν ο αστέρας εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τους γονείς του, οι φωτογράφοι παρέκαμψαν το εμπόδιο των ανδρών ασφαλείας και ξεχύθηκαν στον αεροδιάδρομο σπρώχνοντας και σκουντώντας τους αξιωματούχους που περίμεναν να υποδεχθούν τον Ζιντάν. Η τελετή υποδοχής που είχε προγραμματιστεί ακυρώθηκε. Τελικά οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας κατόρθωσαν να φυγαδεύσουν τον Ζιντάν σε αίθουσα επισήμων στο εσωτερικό του αεροδρομίου. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες και φιμέ τζάμια και αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Γαλλοαλγερινός ποδοσφαιριστής επρόκειτο να εγκαινιάσει χθες μια σχολική καντίνα στην πόλη Μπουμερντές ανατολικά του Αλγερίου και ένα ιατρικό κέντρο για παιδιά με αναπηρίες, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα του αγώνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 μεταξύ των Γάλλων πρωταθλητών κόσμου του 1998 και της Ολεμπίκ ντε Μαρσέιγ. Την Τετάρτη ο Ζιντάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα, ενώ την Πέμπτη πρόκειται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα σε αγώνα της 1ης κατηγορίας της Αλγερίας ενώπιον 60.000 θεατών.

ΒΒC

Στο στόχαστρο ο διαιτητής

Ο μέσος της Αρσεναλ Ζιλμπέρτο επέκρινε χθες τους παίκτες της Τσέλσι για την πίεση που άσκησαν στον διαιτητή της συνάντησης Αλαν Ουίλεϊ περικυκλώνοντάς τον επανειλημμένα στον αγώνα της Κυριακής, που έληξε 1-1. Οταν ο Ασλεϊ Κόουλ αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, αρκετοί παίχτες της Τσέλσι περικύκλωσαν τον Ουίλεϊ, ενώ ο προπονητής τους Ζοζέ Μουρίνιο έφυγε από τη θέση του στον πάγκο. «Θα έπρεπε να σεβαστούν τον διαιτητή περισσότερο», είπε ο Ζιλμπέρτο. «Κάθε φορά που έκαναν φάουλ, δύο, τρεις, τέσσερις παίχτες περικύκλωναν το διαιτητή πιέζοντάς τον». Στο δεύτερο ημίχρονο μετά μια αψιμαχία του Λέμαν με τον Ντρογκμπά, ο Ουίλεϊ αναγκάστηκε να απομακρύνει αρκετούς παίχτες της Τσέλσι προκειμένου να συμβουλευθεί τον βοηθό του. «Δεν ήταν καλό», συνέχισε ο Ζιλμπέρτο, «διότι έβλεπαν ότι ο διαιτητής προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά του. Οταν τον πιέζουν είναι ακόμη δυσκολότερο. Ειδικότερα, όταν ο Κόουλ πήρε κάρτα, τον πίεσαν προκειμένου να δώσει και σε δικό μας παίχτη κάρτα. Δεν θέλει να βλέπει ο κόσμος τέτοια πράγματα». Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της Τσέλσι Τζον Τέρι αντιμετωπίζει κατηγορίες από την Αγγλική Ομοσπονδία σχετικά με σχόλια που έκανε για τον διαιτητή Γρέιαμ Πολ. Ο Τέρι είχε ισχυριστεί ότι ο Πολ του ανέφερε αντικρουόμενους λόγους για τη δεύτερη κάρτα που του είχε δώσει στην ήττα με 2-1 από την Τότεναμ.

ΕL ΡΑΙS

Ο κοιμισμένος γίγαντας

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το ισπανικό πρωτάθλημα είναι το καλύτερο της Ευρώπης ή έστω ένα από τα τρία καλύτερα, μαζί με το αγγλικό και το ιταλικό. Οσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, όμως, μπορεί να σπρώξουν το αγγλικό πρωτάθλημα πολύ μπροστά και να κάνουν τη διατύπωση «το ισπανικό πρωτάθλημα ξεχωρίζει» να ακούγεται γελοία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και είναι αλήθεια ότι η Αγγλία είναι η μόνη χώρα που εκπροσωπείται με τέσσερις ομάδες στη φάση των οκτώ. Και όχι μόνο αυτό αλλά η Τσέλσι, η Μάντσεστερ, η Λίβερπουλ και η Αρσεναλ τελείωσαν πρώτες στους ομίλους τους. Συνήθως, όσοι κάνουν αναλύσεις για το ποδόσφαιρο αναλύουν το τι συνέβη στον τελευταίο αγώνα. Ομως, το σημαντικότερο στην Πρέμιερ Λιγκ είναι η μακροχρόνια τάση πλουτισμού των ομάδων, όπως φαίνεται από τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στο μέσο εισόδημα μιας αγγλικής και μιας ισπανικής ομάδας. Για να μη μιλήσουμε για τις ιταλικές, που δείχνουν καθοδικές τάσεις σε όλα τα μέτωπα. Η είδηση λοιπόν της περασμένης εβδομάδας στην Αγγλία είναι ότι ένας άνθρωπος πιο πλούσιος από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο εμίρης του Ντουμπάι, σκέφτεται να αγοράσει τη Λίβερπουλ. Θεωρητικά, η νέα Λίβερπουλ θα έχει ακόμα περισσότερα χρήματα από την Τσέλσι και θα μπορεί να πάρει οποιονδήποτε παίκτη, όσα και αν ζητήσει. Η Λίβερπουλ είναι ο κοιμισμένος γίγαντας που δεν έχει πέσει σε χέρια ξένων μεγιστάνων. Η Μάντσεστερ, η Αστον Βίλα, η Φούλαμ, η Πόρτσμουθ, η Γουέστ Χαμ και η Τσέλσι έχουν ήδη πέσει, ενώ τουλάχιστον πέντε ομάδες ακόμα βρίσκονται στο στόχαστρο ξένων πολυεκατομμυριούχων. Γιατί όμως τόσο ενδιαφέρον για τις αγγλικές ομάδες; Μια απάντηση είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες ομάδες, είναι αποδοτικές σαν επενδύσεις. Πωλούν ακριβά τα εισιτήρια, αλλά έχουν πάντα γεμάτα γήπεδα, ενώ εισπράττουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες ομάδες. Μια άλλη είναι ότι το αγγλικό πρωτάθλημα έχει μια μαγεία που έλκει περισσότερο κόσμο σε περισσότερες χώρες από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα. Αυτό που θα γίνει στο τέλος είναι ότι μόνο η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, οι δύο ομάδες του Μιλάνου και η Γιουβέντους θα μπορούν να αναμετρηθούν με τις έξι καλύτερες αγγλικές ομάδες για τις καλύτερες μεταγραφές. Στην Ισπανία, η Ρεάλ και η Μπάρτσα κυριαρχούν γιατί είναι οι πιο πλούσιες. Το ίδιο θα γίνει και με τις αγγλικές ομάδες απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες.

CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ

Δεν αρκεί μια συμφωνία

Στο ντέρμπι της Ρόμα με τη Λάτσιο, η συμπεριφορά των οπαδών ήταν βέβαια καλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Πριν από δύο χρόνια, στο ντέρμπι είχαμε θρηνήσει νεκρό στις συγκρούσεις με την αστυνομία πριν από τον αγώνα, ενώ ο αγώνας είχε σταματήσει για μισή ώρα, καθώς γύρω από το στάδιο έπεφτε ξύλο και καίγονταν αυτοκίνητα. Οι οργανωμένοι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν μια συμφωνία κυρίων, που μέχρι ένα βαθμό τηρήθηκε. Ακούστηκαν όμως και φοβερές προσβολές προς όλους, καθώς και γιουχαΐσματα προς τους παίκτες με μαύρο δέρμα και από τα δύο πέταλα. Ισως πρόκειται για συμπεριφορές πολύ βαθιά ριζωμένες για να τις καταπολεμήσει μια συμφωνία, όσο αξιέπαινη και αν είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή