Κόστος 350 εκατ. ευρώ ο Βοτανικό

Κόστος 350 εκατ. ευρώ ο Βοτανικό

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και η ολοκλήρωση των πολεοδομικών ρυθμίσεων στο Βοτανικό, καθώς και η ανάπλαση του χώρου του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της μεταπολεμικής Αθήνας, πρόκειται να κοστίσει 350 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εταιρείας ειδικού σκοπού «Διπλή Ανάπλαση Α. Ε.» κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, που χθες υπέβαλε την παραίτησή του στη νέα δημοτική αρχή που αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου από τη 1/1/2007.

Πολύπλοκο έργο

«Επεξεργαστήκαμε ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί φορείς», είπε ο κ. Σκυλακάκης που απαρίθμησε όλα τα βήματα που έγιναν και εκείνα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να αποκτήσει η ομάδα το δικό της γήπεδο.

Ηδη από τη 21η Δεκεμβρίου του 2005, όταν συστάθηκε η εταιρεία, έχουν προωθηθεί οι προτάσεις για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με τον Παναθηναϊκό, κηρύχτηκαν (ορισμένες πραγματοποιήθηκαν) οι απαλλοτριώσεις και ξεκίνησαν οι οριστικές μελέτες για την κατασκευή του γηπέδου, ενώ η κυβέρνηση ανέλαβε την κατασκευή των έργων υποδομής που κρίνονται απαραίτητα για την περιοχή.

Σημαντικές όμως είναι και οι εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού: μεταβιβάστηκαν ήδη τα 56 στρέμματα της εταιρείας Μ. Βωβός στην ιδιοκτησία του δήμου, καθώς και τα 75 στρέμματα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Η χρήση των οικοπέδων αυτών θα δοθεί στην εταιρεία Διπλή Ανάπλαση προκειμένου να τα παραχωρήσει με τη σειρά της για 99 χρόνια (έναντι ετήσιου μισθώματος 3,3 εκατ. ευρώ) στον Παναθηναϊκό.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι ο τεχνικός και οικονομικός σύμβουλος (που προσελήφθησαν μετά από διαγωνισμό) προέρχονται από το γραφείο Δοξιάδη-ΛΔΚ και Grant Τhorton-Γραφείο Μπερνίτσα & Δανός & Συνεργάτες. Εκκρεμεί ο διαγωνισμός που θα αναδείξει αυτόν θα αναλάβει και την κατασκευή του γηπέδου.

Ομως ο δρόμος για το «σπίτι» των πρασίνων είναι ακόμη μακρύς. Μένει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟ. Να ολοκληρωθούν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του εργολάβου που θα κατασκευάσει το γήπεδο, ενώ τον Ιανουάριο πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα περίφραξης και διαμόρφωσης του χώρου. Ετσι ώστε μέχρι τον Ιούλιο του 2007 να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής για να ολοκληρωθούν το τέλος του 2008 ή στις αρχές του 2009.

85 εκατ. ευρώ το γήπεδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Διπλή Ανάπλαση, το γήπεδο θα κοστίσει περίπου 85 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 40 εκατ. ευρώ (κόστος γης), 130 εκατ. για έργα υποδομής, 35 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις και 30-40 εκατ. ευρώ επιπλέον για έργα υποδομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή