Κυρίαρχος παντού ο ΠΑΟ!

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα «πράσινα»! Η δυναστεία του Παναθηναϊκού καλά κρατεί και με το ένατο πρωτάθλημα, τα 10 τελευταία χρόνια, οι πρωταθλητές Ευρώπης και Κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν κάθε δικαίωμα να υπερηφανεύονται για την απόλυτη κυριαρχία τους. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 89-76 τον αξιόμαχο Ολυμπιακό και ένιωσε την απόλυτη… ηδονή για το τρεμπλ που ισοφάρισε το παρόμοιο επίτευγμα των «ερυθρολεύκων», το ’97. Τελικά, ο «ρους» της ιστορίας συνεχίζει να «βάφεται» στα πράσινα χρώματα και μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει καταβάλει αξιολογότατη προσπάθεια να «πατήσει» ξανά στην κορυφή, ο Παναθηναϊκός όμως απέδειξε ότι δεν κορέσθηκε  από τη συγκομιδή των τίτλων.

Επίπεδο προπονητών

Ο επίλογος του πέμπτου τελικού ήταν τιμητικός για το ελληνικό μπάσκετ από τους παίκτες και τους προπονητές των «αιωνίων», με την καθιερωμένη χειραψία, ακόμα και αγκαλιά που αντάλλαξαν αμφότεροι, αφού ο ηττημένος παραδέχθηκε την ανωτερότητα του νικητή.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να περιμένει έναν ακόμη χρόνο για να «αποκαθηλώσει» τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, γιατί έστω και στη λεπτομέρεια της μιας φάσης, οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι. Ποια ήταν αυτή; Στη λιθουανική «μονομαχία» του Μασιγιάουσκας με τον Σισκάουσκας, ο δεύτερος ευστόχησε στο καθοριστικό τρίποντο (80-73 στο 2΄15΄΄) και ο πρώτος αστόχησε στην αμέσως επόμενη φάση…

Οι… «αεράμυνες» και των δύο φιναλίστ «χάραξαν» την έκβαση του πρώτου ημιχρόνου, με το σκορ (45-46) να «αγγίζει» τους πενήντα πόντους και τους παίκτες των «αιωνίων» να επιδίδονται σε εξαιρετικές, επιθετικές επιδόσεις. Ο Παναθηναϊκός πήρε πολύτιμους πόντους, ίσως ανέλπιστα από τον Δημήτρη Παπανικολάου που ήταν η «αποκάλυψη» των «πρασίνων» στο πρώτο 20άλεπτο και ενώ η βασική αποστολή του ήταν το μαρκάρισμα και ο περιορισμός του Ακερ. Ο Ολυμπιακός ήταν αποφασισμένος και… ετοιμόλογος σε κάθε προσπάθεια του Παναθηναϊκού να αποκτήσει διαφορά ασφαλείας. Παρά την «αφλογιστία» του Πεν και τη μικρή αξιοποίηση του Μασιγιάουσκας και τη μη χρησιμοποίηση του Σχορτσιανίτη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να παρουσιάσουν επιθετικές λύσεις με τα περιφερειακά σουτ (6/9 τρίποντα έναντι 6/14 του Παναθηναϊκού), ενώ οι «πράσινοι» είχαν φανταστικό ποσοστό στα δίποντα με 78% (μόλις τρία άστοχα σουτ).

Ο Ολυμπιακός «προσπέρασε» στο σκορ με 36-40 στο 2΄ 50΄΄ πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι απάντησαν με σερί 6-0, αλλά τη δυσαρέσκεια από την πλευρά του Παναθηναϊκού κέρδισε ο Στέλιος Κουκουλεκίδης με τις δύο τεχνικές ποινές που έδωσε στον Βούγιανιτς και στον πάγκο του «τριφυλλιού». Σωστή η πρώτη στον Σέρβο πλέι μέικερ, «τραβηγμένη» η δεύτερη. Στο β΄ μέρος… ισοφαρίστηκαν οι τεχνικές ποινές τις οποίες δέχθηκε ο Ολυμπιακός.

Το τρίτο δεκάλεπτο ανήκε στον Παναθηναϊκό που αποφάσισε να παίξει άμυνα και να περιορίσει τους Πειραιώτες στη συγκομιδή των 11 πόντων. Ο Μασιγιάουσκας προσπάθησε να «αναχαιτίσει» τον Παναθηναϊκό, αλλά τα 5 επιθετικά ριμπάουντ, στο 4ο δεκάλεπτο, διατήρησαν την υπεροχή των πρωταθλητών που είδαν τον Ολυμπιακό να πλησιάζει μέχρι τους 4 πόντους, αλλά ο Σισκάουσκας ήταν εκεί…

ΠΑΟ: Αλβέρτης 8, Παπανικολάου 12, Μπετσίροβιτς 9, Μπατίστ 15, Σισκάουσκας 13, Χατζηβρέττας 5, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 11, Διαμαντίδης 8, Τομάσεβιτς 4, Βούγιανιτς 4, Γιαφτόκας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πεν 8, Παπαμακάριος, Ακερ 12, Μασιγιάουσκας 10, Ζίζιτς 12, Μπουρούσης 8, Ντόμερκαντ 5, Χαρίσης 10, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 9, Στακ 2, Σχορτσιανίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή