Αναδιάρθρωση του αθλητισμού

Αναδιάρθρωση του αθλητισμού

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη νέα κυβέρνηση θα ζητούσα, πρώτα από όλα να επαναξιολογήσει τη θέση της φυσικής αγωγής, των αθλημάτων και του αθλητισμού στις ιεραρχήσεις της. Στη μεταβιομηχανική εποχή της υποκινητικότητας, της αστικοποίησης και της κοινωνικής απομόνωσης, η ανάδειξη του αθλητισμού ως βασικής συνιστώσας της κοινωνικής δραστηριότητας, είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Η κατάταξη των νέων μας στις πρώτες θέσεις στους δείκτες της παχυσαρκίας και της υποκινητικότητας, χτυπάνε ηχηρό καμπανάκι σε όλους αλλά, κυρίως, στην Πολιτεία.

Θα ζητούσα να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων ο σχολικός αθλητισμός, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής, γενναία χρηματοδότηση της κατασκευής και του εξοπλισμού σχολικών γυμναστηρίων, την αναδιοργάνωση των σχολικών πρωταθλημάτων, την πρόσληψη καθηγητών Φυσικής Αγωγής κλπ.

Θα ζητούσα την αναβάθμιση, εξυγίανση και ενίσχυση του σωματειακού αθλητισμού και την ενίσχυση των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Η κατάργηση των έκτακτων επιχορηγήσεων και η κάθε είδους χρηματοδότηση στις επαγγελματικές ενώσεις και ανώνυμες εταιρείες θα δώσει τη δυνατότητα για πιο ουσιαστική υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού. Θα ζητούσα να χρηματοδοτήσει τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και να ενισχύσει τα εργομετρικά και ερευνητικά κέντρα, ώστε να έχουν οι αθλητές τα μέσα που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού, για να μην καταφεύγουν εύκολα σε απαγορευμένες μεθόδους και παράνομα μέσα για να πετύχουν νίκες και ρεκόρ. Θα ζητούσα τη δημιουργία φορέα και τη θεσμοθέτηση διαδικασιών εθνικού αθλητικού σχεδιασμού. Θα καθορίζονται οι στόχοι, οι προτεραιότητες, τα μέσα και τα χρονοδιαγράμματα, με βάση τα οποία θα λειτουργεί ο αθλητισμός. Βασικά κριτήρια χρηματοδότησης σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, προγράμματα ολυμπιακής προετοιμασίας, ιεραρχήσεις αθλημάτων, πρωτοβουλίες ανάληψης μεγάλων διεθνών διοργανώσεων κ.ά. πρέπει να εντάσσονται σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Η ανάληψη διοργανώσεων μεγάλου κόστους ενέχει πολλούς κινδύνους και αποφέρει κέρδη κυρίως σε όσους εμπλέκονται επαγγελματικά με αυτές. Το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οδυνηρό.

Αυτονόητη είναι η ανάγκη διασφάλισης συνθηκών προβολής και διάδοσης, τουλάχιστον από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, όλων των Ολυμπιακών Αθλημάτων, τα οποία έχουν αποκλειστεί σχεδόν ολοκληρωτικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας από την κρατική τηλεόραση για παράδειγμα, προς όφελος των επαγγελματικών ομάδων και των αντίστοιχων πρωταθλημάτων.

Τέλος θα ζητούσα τη δημιουργία ή την ολοκλήρωση εθνικών προπονητικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και περιφερειακών σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν ΤΕΦΑΑ, και αντίστοιχα σε κατάλληλο υψόμετρο. Ολα αυτά, πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ιατρεία, και φυσικοθεραπευτήρια, εργομετρικά κέντρα, εστιατόρια, εντευκτήρια κλπ. κατάλληλα εξοπλισμένα και στελεχωμένα.

* Ο κ. Σεβαστής είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή