Στα βήματα του Φειδιππίδη 385 αθλητές από 34 χώρες

Στα βήματα του Φειδιππίδη 385 αθλητές από 34 χώρες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ω Λακεδαιμόνιοι, οι Αθηναίοι σας παρακαλούν να τους βοηθήσετε και να μην τους αφήσετε να πέσει στα χέρια των βαρβάρων αρχαιότατη πόλη της Ελλάδας, διότι τώρα και η Ερέτρια έχει υποδουλωθεί και η Ελλάδα έχασε αξιόλογη πόλη και έτσι έγινε ασθενέστερη». Αυτά τα λόγια είπε ο Φειδιππίδης ο Αθηναίος, ο ημεροδρόμος που έστειλαν οι Αθηναίοι στρατηγοί στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της και να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στην περσική πλημμυρίδα στο Μαραθώνα. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα. Το Σπάρταθλον είναι η διοργάνωση που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το κατόρθωμα αυτό. Η ιδέα για την θέσπισή του ανήκει στο Βρετανό σμήναρχο της RAF, μελετητή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας Τζoν Φόντεν, ο οποίος έτρεξε την ιστορική διαδρομή το φθινόπωρο του 1982. Από τότε καθιερώθηκε ένας αγώνας που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου. Το Σπάρταθλον είναι, αναμφισβήτητα, ένας από τους δυσκολότερους αγώνες υπερ-αποστάσεων.

Φέτος πραγματοποιείται η 25η διοργάνωση.

Οι δηλώσεις συμμετοχής διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Οι αθλητές που δηλώθηκαν είναι 385 από 34 χώρες, εκ των οποίων οι 40 είναι γυναίκες. Η Ελλάς μετέχει με 34 άνδρες και μία γυναίκα. Η Ιαπωνία στέλνει τους περισσότερους αθλητές, 80 (65-15).

Ο Παναγιώτης Τσιακίρης, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Σπάρταθλον, εξέφρασε την ευχαρίστησή του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη γενναιόδωρη στήριξή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξέφρασε, επίσης, έναν προβληματισμό: «Δεχτήκαμε κατά 50% περισσότερους αθλητές σε σχέση με πέρυσι, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε πλαφόν στον αριθμό, για να μπορούμε να τους εξυπηρετούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή