Αρση: Εφερε… τα κάτω – πάνω

Αρση: Εφερε… τα κάτω – πάνω

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατόρθωμα επιτέλεσαν οι εθνικές ομάδες της άρσης βαρών στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Ταϊλάνδης. Για να φτάσουν να κερδίσουν πέντε θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι άνδρες και τρεις οι γυναίκες, έπρεπε να έλθουν τα πάνω-κάτω.

Για τις γυναίκες ειδικά, η πρόκριση τριών αθλητριών αποτελεί άθλο. Μετά το περσινό πρωτάθλημα, η Ελλάς κατείχε την 19η θέση, που δεν έδινε κάποια πρόκριση. Για να πάρει δύο θέσεις, έπρεπε να φτάσει στην 17η, από την οποία απείχε 16 βαθμούς (65-49). Για τρεις προκρίσεις έπρεπε ν’ ανέβει στην 14η, από την οποία υστερούσε 21 βαθμούς. Κι όμως, έφτασε στη 12η θέση.

Οι άνδρες είχαν κάπως λιγότερο δύσκολο έργο. Βρίσκονταν στη 16η θέση, έχοντας τέσσερις θέσεις. Για να κερδίσουν άλλη μία, έπρεπε να φτάσουν τουλάχιστον στη 13η, από την οποία απείχαν δέκα βαθμούς. Από πάνω τους δε, ήταν ισχυρές χώρες (Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν) και πιο ψηλά, η Ρουμανία και η Γερμανία. Τελικά τα κατάφεραν. Πήραν και αυτοί τη 12η θέση.

Οσον αφορά τις τελικές βαθμολογίες του εφετινού πρωταθλήματος, η Ελλάς αναδείχθηκε 7η στους άνδρες και 9η στις γυναίκες. Η Κίνα πρώτευσε και στις δύο.

Ολα αυτά προκάλεσαν τον ενθουσιασμό στα μέλη της αποστολής και στους ανθρώπους του αθλήματος.

«Παιδιά, στη βαθμολογία του παγκοσμίου είμαστε 7οι στους άνδρες, και 9οι στις γυναίκες» έλεγε έκπληκτος ο αντιπρόεδρος της ΕΟΑΒ, Δημήτρης Μαυροματίδης. Ακόμη και ο αρχιπροπονητής, ο Χρήστος Ιακώβου, με συμμετοχή σε δεκάδες παγκόσμια πρωταθλήματα ως αθλητής και προπονητής, κοιτούσε με… λατρεία τη βαθμολογία και την κατάταξη της ολυμπιακής πρόκρισης. Ευτυχισμένος ήταν και ο άμεσος συνεργάτης του, Βαλέριος Λεωνίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Νίκος Σκιαδάς δήλωσε χθες:

«Η ελληνική άρση βαρών απέδειξε ότι έχει μέλλον. Η ομοσπονδία, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ξεκίνησε την προσπάθεια αντικατάστασης της μεγάλης ομάδας, που αποτέλεσε υπερδύναμη στην δεκαετία του ’90, με τη δημιουργία νέας ομάδας. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά, αφενός από τις οκτώ θέσεις που αποκτήσαμε για το Πεκίνο, αφετέρου από τη βελτίωση των επιδόσεων των αθλητών και, βέβαια, από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Νίκο Κουρτίδη. Τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι μας περιμένει σκληρή δουλειά και η ομοσπονδία θα σταθεί, με τη βοήθεια της Πολιτείας, αρωγός σε κάθε προπονητική προσπάθεια και ανάγκη της εθνικής ομάδας».

Με έξι αθλητές θα πάνε στο Πεκίνο οι Ρωσία, Λευκορωσία, Κούβα, Βουλγαρία, Πολωνία, Κολομβία και με πέντε οι Ν. Κορέα, Ουκρανία, Καζαχστάν, Αρμενία, Μολδαβία, Ελλάς και Αζερμπαϊτζάν. Τέσσερις αθλήτριες θα στείλουν οι Ρωσία, Ταϊλάνδη, Ν. Κορέα, Ουκρανία, Κολομβία, Πολωνία, Λευκορωσία, Καζαχστάν και ΗΠΑ, τρεις οι Ιαπωνία, Βενεζουέλα, Ελλάς, Β. Κορέα και Μεξικό και δύο οι Καναδάς, Βουλγαρία και Ταϊπέι. Η Κίνα μετέχει, φυσικά, με πλήρεις ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή