Ψεύτικοι παράδεισοι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψεύτικους… παράδεισους βρίσκουν καταφύγιο πολλοί πρωτοκλασάτοι αθλητές, όταν φύγουν από επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Ναρκωτικά και αλκοόλ γίνονται υποκατάστατα των χειροκροτημάτων και των ρεκόρ, με αποτέλεσμα τα είδωλα του χθες να περνάνε από το ζενίθ στο ναδίρ. Μεταξύ των παλαιών πρωταθλητών παρατηρείται και αύξηση στα διαζύγια. Τα παραπάνω προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση συνεδρίου Ισπανών ψυχιάτρων, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

«Οταν ένας αθλητής αποχωρεί από τον ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου και χάνει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, αλλά και την αθλητική ενασχόληση, περνά συχνά μία δύσκολη φάση στην ζωή του. Πρόκειται για το «σύνδρομο της συνταξιοδότησης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, διαπιστώσαμε ότι περίπου το 30% των πρωταθλητών που σταματούν την καριέρα τους, στρέφονται στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά», τονίζει ο καθηγητής Χουάν Κάρλος Ντίας, ο οποίος δεν αποκλείει το χασίς, η κοκαΐνη και το αλκοόλ να διαδέχονται τις απαγορευμένες ουσίες που έπαιρναν οι πρωταθλητές όσο ήταν στην ενεργό δράση.

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα προϊόντα για τη βελτίωση των επιδόσεων ενός αθλητή με τα ναρκωτικά. Ομως αρκετές από αυτές τις ουσίες, όπως οι αμφεταμίνες, προκαλούν εξάρτηση, ενώ άλλες όπως η ερυθροποιητίνη, όχι».

Ο Ισπανός ψυχίατρος υπήρξε επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της ισπανικής ποδηλατικής ομοσπονδίας.

Η αποχώρηση από την ενεργό δράση, το σταρ σύστεμ και τα υψηλά χρηματικά πριμ, βυθίζει πολλούς αθλητές στη λήθη. Το φίλαθλο κοινό βρίσκει γρήγορα νέα ινδάλματα και οι παλιές δόξες ξεχνιούνται. Ευαίσθητα παιδιά οι πρωταθλητές, γίνονται σε μικρές ηλικίες… απόμαχοι. Μάλιστα, οι αθλητές που εκτίθενται σε χτυπήματα στο κεφάλι ή σε έντονους κραδασμούς (σ.σ. όπως οι πυγμάχοι, οι μοτοσικλετιστές, οι ιππείς και οι σκιέρ), έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή