ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προ ημερων θάνατος του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα αποκτά στην Ισπανία διαστάσεις αληθινού θρίλερ. Σ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Publico» έκανε γνωστό ότι από το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή δεν προκύπτει κάποιο χρόνιο καρδιακό πρόβλημα, αλλά αντίθετα γίνεται σαφές πως ο θάνατός του προήλθε από εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το δημοσιευμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην έντονη φημολογία που υπάρχει στην Ισπανία περί χρήσης νευρο-διεγερτικών ουσιών από τους ποδοσφαιριστές της Σεβίλλης. Οι φήμες ξεκίνησαν έπειτα από τη διαπίστωση των αθλητικογράφων πως έπειτα από τον θάνατο του ποδοσφαιριστή η απόδοση της ομάδας έπεσε. Τα συνεχή ανεπιτυχή αποτελέσματα της ομάδας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (η Σεβίλλη μετρά τρεις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ) γιγάντωσαν τις υποψίες, καθώς ο συλλογισμός που τις παράγει και τις δικαιολογεί είναι απλός: μετά τον θάνατο του παίκτη σταμάτησε η χρήση αναβολικών και η ομάδα σταμάτησε να τρέχει όσο αρχικά έτρεχε.

Η ισπανικη εφημερίδα που αποφάσισε να φέρει την ιστορία αυτή στο φως της δημοσιότητας καλεί την ισπανική ομοσπονδία να ερευνήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση, ώστε όπως αναφέρει να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να μην υπάρξει άλλο θύμα σε αγωνιστικούς χώρους. Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται η είδηση κι αρχίζει ο παραλογισμός.

Η Σεβιλλη και η ομοσπονδία απάντησαν ότι οι ισχυρισμοί είναι άθλιοι και υποστήριξαν ότι η εφημερίδα θέλησε να «κιτρινίσει» μια δραματική ιστορία για να προκαλέσει αίσθηση καθώς τη δημοσίευσε την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της. Η εφημερίδα μίλησε για σκηνοθεσία σιωπής. Παρόλο που το πόρισμα του ιατροδικαστή είναι απόρρητο, η Σεβίλλη ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα. Η εφημερίδα απάντησε ότι μέχρι να φτάσει στις εισαγγελικές αρχές μπορεί και να χαλκευτεί, αφού άλλωστε για τρεις εβδομάδες είχε κρατηθεί μυστικό.

Η ισπανικη ομάδα καλεί τους φορείς να κάνουν οποιονδήποτε έλεγχο στους ποδοσφαιριστές της ώστε να μη μείνουν σκιές. Η απάντηση της εφημερίδας στην έκκληση είναι η γνωστή σε όλες αυτές τις περιπτώσεις: «Το ντόπινγκ είναι πάντοτε πιο μπροστά από το αντιντόπινγκ – κι ο Πουέρτα άλλωστε ελέγχους είχε περάσει ουκ ολίγους».

Τι γιγαντωνει τις υποψίες σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Δυστυχώς, ο παράλογος γιγαντισμός του ποδοσφαίρου του καιρού μας. Η Σεβίλλη είναι μια ομάδα που υποχρεώθηκε από το πρόγραμμα να δώσει πέντε δύσκολα επίσημα ματς πριν καλά καλά αρχίσουν οι υποχρεώσεις της στο εθνικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Ράμος έπαιξε δύο φορές με την ΑΕΚ στον προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, δύο φορές με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το ισπανικό σούπερ καπ και μία με τη Μίλαν στον τελικό του ευρωπαϊκού σούπερ καπ στο Μονακό πριν φύγει ο Αύγουστος!

Ειναι λογικο τώρα να έχει μια κάμψη στην απόδοσή της, όμως η λογική έχει προ πολλού χαθεί. Ολα μπορεί να γίνουν πιστευτά όταν οι ποδοσφαιριστές υποχρεώνονται να δίνουν ογδόντα ματς τον χρόνο. Και δεν υπάρχει αντιντόπινγκ που να σβήνει τις υποψίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή