Η άρση σηκώνει και τα… βάρη της πάλης

Η άρση σηκώνει και τα… βάρη της πάλης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αντίθετα συναισθήματα επέστρεψαν από τα παγκόσμια πρωταθλήματα οι ελληνικές αποστολές της άρσης βαρών και της πάλης. Η πρώτη γύρισε με οκτώ προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέντε στους άνδρες (ο ανώτατος αριθμός είναι έξι) και τρεις στις γυναίκες, με ανώτατο αριθμό τις τέσσερις. Αντιθέτως, οι παλαιστές μας δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια θέση στην οκτάδα και να εξασφαλίσουν το «εισιτήριο» για το Πεκίνο. Φυσικά, για την πάλη υπάρχουν άλλες τρεις ευκαιρίες, τα πρωταθλήματα Ευρώπης και τα δύο προολυμπιακά τουρνουά, αλλά, όπως μας είπε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντώνης Τσαμεσίδης, είναι πικραμένος από τις εμφανίσεις των περισσότερων παλαιστών. Παρά ταύτα, δεν έκρυψε την αισιοδοξία του, ότι τουλάχιστον 5-6 μπορεί να ταξιδέψουν του χρόνου για την Κίνα. Τι συνέβη, όμως, μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας στα δύο αθλήματα; Πώς έφτασαν σε αυτό το αντίθετο σημείο;

Στην άρση βαρών έγινε μεγάλη ανανέωση. Σχεδόν όλοι οι αθλητές της μεγάλης ομάδας των ολυμπιακών και παγκόσμιων μεταλλίων σταμάτησαν. Στην Ταϊλάνδη αγωνίσθηκε μόνο ο 34χρονος Βίκτωρ Μήτρου. Τα δύο πρώτα χρόνια οι επιτυχίες σ’ επίπεδο ανδρών – γυναικών ήταν ελάχιστες και ουδεμία σχέση είχαν με τις προηγούμενες. Περιορίζονταν σε ελάχιστα ευρωπαϊκά μετάλλια. Οι ομάδες, όμως, εν είδει δρομέων αντοχής, φύλαγαν δυνάμεις για το εφετινό πρωτάθλημα κόσμου. Αυτό που έδινε, σε μεγάλο ποσοστό, τις προκρίσεις. Και τα κατάφεραν. Κάτω από τωρινά δεδομένα, καλύτερα δεν γινόταν. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Στην άρση βαρών υπήρξε διοικητική σταθερότητα και ηρεμία.

Αντιθέτως, οι παλαιστές μας «πλήρωσαν» τις διοικητικές αναταραχές και την οικονομική δυσπραγία. Επί σχεδόν δύο χρόνια ουσιαστικά δεν γίνονταν προετοιμασίες. Το ότι εφέτος οι αθλητές προπονήθηκαν καλά, δεν αρκούσε για να καλύψει τα κενά των προηγούμενων ετών. Και αυτό το είχαν επισημάνει από την αρχή οι προπονητές. Να προσθέσουμε σε αυτά, ότι τ’ αποτελέσματα στην πάλη επηρεάζονται άμεσα από την κλήρωση. Και είναι γεγονός, ότι οι περισσότεροι από τους καλούς παλαιστές μας στο Αζερμπαϊτζάν στάθηκαν άτυχοι σε αυτό. Με ευνοϊκότερη κλήρωση, 3-4 ίσως να είχαν προκριθεί. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και στο εξής; Από τη μεν άρση βαρών, ίσως από ένα έως και τρία ολυμπιακά μετάλλια. Αν θα πάρει και πόσα, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα κατανείμουν τους αθλητές και τις αθλήτριές τους οι ισχυρές χώρες, αφού στους άνδρες μετέχουν με έως έξι αθλητές στις οκτώ κατηγορίες και στις γυναίκες με τέσσερις, το πολύ στις επτά. Από την πάλη, δε, ανασύνταξη των δυνάμεων, ηρεμία και συστράτευση για την επίτευξη του κοινού στόχου διοίκησης και αντιπολίτευσης: καλή, αριθμητικά και ποιοτικά, εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς. Τα διοικητικά «μαχαιρώματα» μπορούν να περιμένουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή