Φάνης Γκέκας: από τα αλώνια στα σαλόνια

Φάνης Γκέκας: από τα αλώνια στα σαλόνια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή του Φάνη (Θεοφάνη) Γκέκα μοιάζει με κινηματογραφική ταινία ακριβής παραγωγής. Με καλό σενάριο, σκηνοθεσία, φωτογραφία, δράση, πλοκή που σε κρατάει σε εγρήγορση, συναίσθημα που αναδεικνύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο πρωταγωνιστής, δε, δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Ολα έγιναν ξαφνικά. Από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, όπου έστελνε ο Παναθηναϊκός τον πρώτο σκόρερ του, βρέθηκε στο Μπόχουμ της Γερμανίας. Υποχρεωμένος να κάνει μια καινούργια αρχή.

Ο Γκέκας γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1980 στη Λάρισα και μεγάλωσε στη συνοικία Αβέρωφ. Οταν ήταν μικρός, εκτός από ποδόσφαιρο, ασχολούνταν με την ελληνορωμαϊκή πάλη. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, αναγκάστηκε να την παρατήσει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση είχε ο πατέρας του. «Μ’ έμαθε τι σημαίνει σκληρή δουλειά, ν’ αγωνίζομαι και να μην το βάζω κάτω. Μου έμαθε πως κανείς δεν σου χαρίζει τίποτε, όλα κατακτώνται με κόπο και θυσίες», έχει δηλώσει. Από το σχολικό πρωτάθλημα τον πήρε ο Τοξότης Λάρισας. Εδειχνε πολύ καλά στοιχεία ως επιθετικός, χάρη στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα που τον χαρακτηρίζουν. Εχει παίξει για ένα 20λεπτο και τερματοφύλακας, όταν στον αγώνα του Τοξότη με τον Ευαγγελισμό ο διαιτητής απέβαλε τον κανονικό. Το γκολ που δέχθηκε δεν χαροποίησε τον προπονητή του, που δεν ξαναπειραματίστηκε…

Τα χρόνια που περνούν είναι σύμμαχος του Γκέκα. Ο Νίκος Κουρμπανάς τον εμπιστεύεται στην Καλλιθέα και δικαιώνεται. Σημειώνει 14 γκολ σε 26 παιχνίδια και οδηγεί την ομάδα στην Α΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τον Φεβρουάριο του 2005 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Με το «καλημέρα» στο πρωτάθλημα έγινε βασικός. Στα 13 παιχνίδια που έπαιξε πέτυχε οκτώ γκολ και με τα 10 που είχε πετύχει με την Καλλιθέα, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ. Εγινε ο δεύτερος παίκτης που το καταφέρνει με δύο ομάδες, μετά τον Δ. Ναλιτζή το 2000.

Τον Αύγουστο του 2006 ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον δώσει στον ΠΑΟΚ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν, Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Γκέκας αρνήθηκε. Ο φάκελος Παναθηναϊκός έτσι έκλεισε οριστικά γι’ αυτόν. Δόθηκε, τελικά, δανεικός στη μικρομεσαία Μπόχουμ. Βγαίνει πρώτος σκόρερ με 20 γκολ σε 32 παιχνίδια, αφήνοντας πίσω τους δεινούς στράικερ, όπως οι Μακάι και Κλόζε. Από τα επαρχιακά γήπεδα της Λάρισας πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα, στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, δεύτερος καλύτερος παίκτης. Ολα αυτά τα εξαργύρωσε τον Ιούνιο του 2007 όταν μεταγράφηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Γερμανίας. Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1.200.000 ευρώ, 700.000 πήρε ο Παναθηναϊκός, ενώ η Μπόχουμ έβαλε στα ταμεία της περίπου 2.800.000. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σφάλματα της ιστορίας του, ενώ η Μπόχουμ μια πολύ μεγάλη συναλλαγή.

Το ντεμπούτο με τα γαλανόλευκα το έκανε τον Μάρτιο του 2005 κόντρα στην Αλβανία, στους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου. Συνολικά μετράει έξι γκολ σε είκοσι συμμετοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή