Ενας πιανίστας στο ρινγκ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστέρι, 24 Αυγούστου 2004. Στο Ολυμπιακό Κέντρο, η ελληνική πυγμαχία ετοιμάζεται για να κατακτήσει το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της. Το στάδιο έχει κατακλυστεί από χιλιάδες φίλους του αθλήματος, οι οποίοι περιμένουν να δουν τον δάσκαλο πιάνου, Ηλία Παυλίδη, να προκρίνεται στους ημιτελικούς της κατηγορίας των 81 κ. Ο πυγμάχος μας προηγείται στα σημεία με 19-12 του Αιγύπτιου Αχμέντ Ισμαήλ. Ενας τραυματισμός, όμως, του Παυλίδη πάνω από το μάτι ανάγκασε τον διαιτητή να διακόψει την αναμέτρηση κατά του αθλητή μας. Η ελληνική ομοσπονδία υπέβαλε ένσταση για αντικανονικό χτύπημα, αλλά η διεθνής ομοσπονδία την απέρριψε, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι φίλαθλοι. Τέσσερα χρόνια μετά, ο 30χρονος πυγμάχος αναζητεί το εισιτήριο της πρόκρισης ώστε να πάρει στην Κίνα αυτό που στερήθηκε στην Αθήνα.

Ο Ηλίας Παυλίδης γεννήθηκε στη Ρωσία και ξεκίνησε την πυγμαχία σε ηλικία 14 ετών. Στο άθλημα έμεινε χάρη στον πρώτο του προπονητή, ο οποίος τον κέρδισε ως άνθρωπος. Στόχος του, αρχικά, δεν ήταν ο πρωταθλητισμός αλλά η γυμναστική. Οταν έβγαζε τα γάντια από τα χέρια του έπαιζε πιάνο και έπαιρνε μέρος σε κοντσέρτα. Το μεγάλο του ταλέντο πάνω στα ρινγκ κάνει σιγά σιγά τη ζυγαριά να γείρει προς την πλευρά του αθλητισμού. Ανακηρύσσεται σε πρωταθλητή Ρωσίας στους εφήβους και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό για τον αθλητή, αλλά αυτός θέλει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χρώματα της πατρίδας των γονιών του: της Ελλάδος. Ετσι, φεύγει από τη γενέτειρά του και έρχεται στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι Ελληνας», μας λέει με ύφος που δεν… σηκώνει αντίρρηση και συνεχίζει: Οι παππούδες μου επειδή ήταν Ελληνες διώχθηκαν από τον Στάλιν και πήγαν στη Σιβηρία και στο Καζαχστάν Με μεγάλωσαν με ελληνική παιδεία, ήξερα ότι η δικιά μου πατρίδα είναι μακριά και μια μέρα έπρεπε να πάω εκεί».

Τα πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολα για τον νεαρό πυγμάχο, που έχει για στήριγμα μόνο ένα θείο του. Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και να αγωνιστεί σε πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από την ημέρα που πήρε μέρος στην κορυφαία ελληνική διοργάνωση μέχρι σήμερα η θέση του πρωταθλητή στην κατηγορία του γράφει μόνο το όνομά του. Επιτυχίες έχει και σε διεθνείς διοργανώσεις (δύο φορές δεύτερος σε παγκόσμια κύπελλα, χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2007 ενώ πέρυσι πήρε και τη «χρυσή ζώνη» στο δυνατό τουρνουά της Ρουμανίας).

Κάτω από τα ρινγκ ο Ηλίας Παυλίδης δεν έχει καμιά σχέση με τον αθλητή που αγωνίζεται με πάθος και ένταση κατά των αντιπάλων του. Ενα μεγάλο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό του και η ευγένεια κυριαρχεί σε κάθε του κίνηση. Διαβάζει ιστορικά βιβλία, πηγαίνει σινεμά, παρακολουθεί αγώνες της αγαπημένης του ομάδας, του ΠΑΟΚ, ενώ όταν βρεθεί μπροστά σε πιάνο δεν μπορεί να συγκρατηθεί και τα δυνατά του χέρια χαϊδεύουν τα πλήκτρα παίζοντας κλασικές αλλά και μοντέρνες μελωδίες. Για το 2008 πρώτος του στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να περάσει στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά της Ιταλίας ή της Αθήνας, κάτι που δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Από την Ευρώπη στην κατηγορία των 91 κ. θα προκριθούν, ακόμη, τέσσερις αθλητές ενώ τα «εισιτήρια» διεκδικούν επίσης καλοί πυγμάχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γερμανία. Τα δύσκολα αρέσουν, όμως, στον 30χρονο, ο οποίος θέλει να αφιερώσει μια ολυμπιακή επιτυχία στον μόλις ενός ετών γιο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή