«Αι γυναίκες γεγόνασι άνδρες» στην ελληνική πάλη

«Αι γυναίκες γεγόνασι άνδρες» στην ελληνική πάλη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε κάποτε την εθνική μπάσκετ των εφήβων της τότε ΕΣΣΔ με γυναίκα προπονήτρια. Και από τότε, ενώ ήταν ακόμη αθλήτρια, το έβαλε πείσμα να γίνει προπονήτρια σε ανδρική ομάδα. Η Λία Νικολάου τα κατάφερε. Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου στην ελληνορωμαϊκή πάλη την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν δύο δικά της παιδιά. Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στα 120 κ. και ο Θόδωρος Τουνουσίδης στα 96 κ. Ως προπονήτρια της εθνικής γυναικών από το 1997 ώς τον Μάιο του 2003, έφερε με τις αθλήτριές της, όπως μας λέει, 14 μετάλλια από παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια γυναικών και νεανίδων. Τα σημαντικότερα ήταν τα χρυσά, που πήρε η Σοφία Πουμπουρίδου στα πρωταθλήματα κόσμου του 2002 και Ευρώπης του 2001.

Η ενασχόληση της γεννημένης στις 15 Ιανουαρίου 1969, κ. Νικολάου, με τον αθλητισμό άρχισε όταν ήταν οκτώ ετών, με την κολύμβηση. Στα 16 της πήγε στον Εθνικό Γ.Σ. για να κάνει ρίψεις ή άρση βαρών. Τυχαία μπήκε στην αίθουσα της πάλης. Εντυπωσιάστηκε. Θυμόταν και τον πατέρα της να ενθουσιάζεται με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, που είχε πάρει το 1980 ο Στέλιος Μυγιάκης. Την πλησίασε ο Παναγιώτης Αρκουδέας («ίσως ο μεγαλύτερος δάσκαλος, που έχει περάσει», λέει) και της πρότεινε να ασχοληθεί με το άθλημα, αφού, ήδη, στο εξωτερικό οι γυναίκες πάλευαν. «Το 1988 άρχισα πρωταθλητισμό. Με βοήθησαν ο Αρκουδέας, ο Μυγιάκης, ο Γαλακτόπουλος και ο, από το 1989 άνδρας μου, Γιώργος Λέων, πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής». Σε παγκόσμια πρωταθλήματα ήταν 5η το 1990 και 6η το 1991 και το 1995 και σε ευρωπαϊκά 2η το 1993 και 6η το 1996.

Το 1991, ο Λέων ίδρυσε τμήμα πάλης στην ΑΓΕ Χαλκίδας και η κ. Νικολάου άρχισε να εξασκεί την προπονητική ως βοηθός. Το 1995 «έφτιαξαν» τον Π.Ο. Πρωταθλητών και ανέλαβε προπονήτρια. Ο ΠΟΠ έχει αναδειχθεί τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες.

Τρεις αθλητές της έχουν διακριθεί ιδιαιτέρως. Το 1999, ο Φάνης Αναγνώστου εστέφθη πρωταθλητής κόσμου εφήβων. Ο Τουνουσίδης ως έφηβος ήταν 2ος στην Ευρώπη το 2002 και 1ος το 2004 και ως άνδρας 5ος στην Ευρώπη το 2006. Ο Παπαδόπουλος ως έφηβος αναδείχθηκε 3ος στον κόσμο το 2005 και στην Ευρώπη το 2004 και το 2005. Πρωταθλητής Ελλάδος στους εφήβους είναι ο γιος της, Νίκος.

Για το τι μπορεί να πετύχουν οι αθλητές της στο Πεκίνο, λέει η τεχνική σύμβουλος της Ομοσπονδίας: «Θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά να υπερασπιστούν τη φήμη του αθλήματος των Ολυμπιονικών. Θα παλέψουν την ίδια ημέρα και θα έχουν και προσωπικό ανταγωνισμό, ποιος θα πάρει καλύτερη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή