Ο «πρίγκιπας» των στεναγμών

Ο «πρίγκιπας» των στεναγμών

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλος στη θέση του δεν θα έβαζε το κεφάλι του στον «ντορβά». Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, όμως, δεν είναι ο μέσος όρος. Οι δυσκολίες τον ελκύουν σαν μαγνήτη. Και έχει τον τρόπο, όχι απλώς να επιβιώνει, αλλά και να διακρίνεται. Ισως είναι το χάρισμα που έχουν οι πρίγκιπες του παραμυθιού. Μόνο που ο πρίγκιπας του Νερέτβα δεν πορεύεται στο… Μαγεμένο Δάσος, αναζητώντας τη βασιλοπούλα για να της δώσει το φιλί της ζωής. Βιώνει για μία ακόμη φορά μια περιπέτεια, στην οποία καλείται να κρατήσει στη ζωή την αγαπημένη του ομάδα.

Δεν έκρυψε ποτέ το ποτάμι των συναισθημάτων του για την ΑΕΚ. Εχοντας περάσει το κατώφλι των 60 χρόνων, δεν έχει λόγο να κάνει ντρίπλες για να κρύψει τα πιστεύω του. Απ’ το 1988, όταν και πήρε στα χέρια του το τιμόνι της ΑΕΚ έως σήμερα, έχει αποδείξει ακόμη και στους χειρότερους εχθρούς του πως ξέρει καλύτερα απ’ τον καθένα να λειτουργεί στο γεμάτο ιδιαιτερότητες ελληνικό πρωτάθλημα. Στην ιστορία θα περάσει ως ο πλέον επιτυχημένος προπονητής που εργάστηκε σε ελληνικούς συλλόγους. Μάλιστα, αν καταφέρει και αντέξει στην ΑΕΚ του 2009, θα έχει κάθε λόγο να διεκδικήσει και τίτλο σπουδών απ’ τη σχολή θαυματοποιών.

Η μοίρα που τον πάει στην ΑΕΚ σε δύσκολους καιρούς

Στο παλκοσένικο του Ολυμπιακού Σταδίου ανεβαίνει αύριο η παράσταση, «το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός». Τις δύο ομάδες τις χωρίζουν πολλά, όπως οι 14 πόντοι στη βαθμολογία. Διαφέρει δε και το κλίμα που επικρατεί σε Ρέντη και Θρακομακεδόνες. Εύκολα διακρίνει κάποιος διοικητική ασφάλεια και ηρεμία στον νότο του Λεκανοπεδίου, ενώ δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός αναλυτής για να αντιληφθεί την ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα στην ΑΕΚ (κυρίως σε διοικητικό επίπεδο).

Η παρουσία, όμως, ενός ανθρώπου φαντάζει -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- ικανή να καλύψει αδυναμίες και φοβίες. Απ’ την ημέρα που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ενωσης, της έδωσε τη χαμένη αγωνιστική της ταυτότητα, αξιοποιώντας τους παίκτες οι οποίοι είχαν απαξιωθεί επί των ημερών του Γιώργου Δώνη. Είναι ένα απ’ τα μεγάλα χαρίσματα του προπονητή Μπάγεβιτς: να καταφέρνει να παίρνει απ’ τους παίκτες του το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Εχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να προσεγγίζει κάθε ποδοσφαιριστή.

Οταν αντικαθιστούσε τον Γιώργο Δώνη, δεν είναι υπερβολή πως παραλάμβανε μια ομάδα της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της ήταν η αναρχία. Και κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τη συμμαζέψει. Ενα επίτευγμα εξόχως σημαντικό, αν αναλογιστεί κάποιος πως όταν αποδέχθηκε την πρόταση της επιστροφής για τρίτη φορά στην ομάδα της καρδιάς του, ήταν σαν να έκανε βήματα στο κενό.

Κόντρα στον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ καλείται να αποδείξει πως η αγωνιστική της αναγέννηση έχει διάρκεια. Ο ίδιος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, όμως, δεν έχει πια να αποδείξει τίποτα. Μετά μια μακρά διαδρομή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα αποτελέσματα που θα έρθουν από εδώ και έπειτα, δεν πρόκειται να επηρεάσουν το ταμείο της υστεροφημίας του Ελληνοσέρβου προπονητή.

Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο της, η ΑΕΚ είναι αήττητη. Σύμφωνοι, δεν παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο. Αν και στο τελευταίο παιχνίδι, κόντρα στον Πανιώνιο, συνδύασε την ουσία και το θέαμα. Αναμφίβολα αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση της ομάδας στη χρονιά.

Την ίδια ώρα στον Ολυμπιακό θεωρούν πως το παιχνίδι με τον Πανιώνιο μπορεί να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» και να μην πάθουν τα περυσινά. Θα θυμάστε ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάει στο Ολυμπιακό Στάδιο με τη βεβαιότητα της κατάκτησης των τριών πόντων. Και στο τέλος έχασαν το μέτρημα των γκολ. Αν το πάθημα έγινε μάθημα, θα φανεί στο χειροκρότημα.

Πάνω από είκοσι χρόνια Ελληνας

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο της ΑΕΚ το 1988. Μέσα σε οκτώ χρόνια κατέκτησε με την «Ενωση» τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Το καλοκαίρι του 1996 ανέλαβε τον Ολυμπιακό και τον οδήγησε σε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο. Το καλοκαίρι του 2002 επέστρεψε στην ΑΕΚ (έχοντας προηγουμένως εργαστεί στον ΠΑΟΚ) όπου κάθισε έως τον Ιανουάριο του 2004, οπότε και παραιτήθηκε. Την 1η Ιουνίου του 2004 ανέλαβε εκ νέου την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Παρά το νταμπλ, αμφισβητήθηκε και το καλοκαίρι του 2005 αποχώρησε. Επειτα, εργάστηκε στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Τον Δεκέμβριο του 2006 πολιορκήθηκε από τον Παναθηναϊκό, φτάνοντας πολύ κοντά σε συνεργασία. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 αποδέχθηκε πρόταση του Αρη, όπου παρέμεινε έως πέρυσι το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή