Οι τελευταίοι των εμιγκρέδων

Οι τελευταίοι των εμιγκρέδων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των Θοδωρή Παπαλουκά, Αντώνη Φώτση, Μιχάλη Πελεκάνου και Δήμου Ντικούδη στα πάτρια εδάφη «φτώχυνε» αρκετά την ελληνική παροικία του εξωτερικού. Κάτι που αυτόματα σήμανε την ενίσχυση της Α1, η οποία πλέον μπορεί να καμαρώνει για τα δικά της παιδιά, τα οποία επέστρεψαν στα γήπεδα όπου ανδρώθηκαν.

Η ελληνική εκπροσώπηση στο εξωτερικό, όμως, παραμένει ισχυρή, καθώς παίκτες της αξίας του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του Μιχάλη Κακιούζη και του Νίκου Ζήση εξακολουθούν να τιμούν εκτός συνόρων το ελληνικό μπάσκετ. Κι αν σε αυτούς προστεθούν οι μόνιμα ξενιτεμένοι Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης, τότε η παροικία αποκτά ακόμα περισσότερη δύναμη.

Ο ρόλος των περισσότερων είναι πρωταγωνιστικός, αν και στην πιο δύσκολη θέση φαντάζει ο Νίκος Ζήσης. Ο 26χρονος γκαρντ αγωνίζεται μόνο στους αγώνες της Ευρωλίγκας, καθώς στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ για το ρωσικό πρωτάθλημα δεν υπήρχαν κενές θέσεις ξένων. Η παρουσία του, πάντως, είναι αρκετά καλή καθώς σε 14 αγώνες έχει μ. ο. 6,6 πόντους και 3 ασίστ. Με τις εμφανίσεις του ο Ζήσης πιθανότατα από τη νέα χρονιά θα βρει μία θέση στη ρωσική ομάδα, καθώς η απόδοσή του χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται.

Σε αντίθεση με τον Ζήση, ο οποίος παλεύει για μία θέση στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος θεωρείται βασικός και αναντικατάστατος στη Φορτιτούντο Μπολόνια. Η ιταλική ομάδα απέκτησε τον «Λάζο» ως δανεικό από τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ήταν παροπλισμένος και τον… αναγέννησε. Ο 29χρονος σέντερ έχει 10,6 πόντους μ. ο. και 7,6 ριμπάουντ, αγωνιζόμενος περίπου 27 λεπτά σε κάθε αγώνα. Μάλιστα, οι Ιταλοί έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες απόκτησής του, καθώς νιώθουν απόλυτα δικαιωμένοι για την επιλογή τους αυτή.

Αρκετά καλή μπορεί να θεωρηθεί και η παρουσία του πρώην αρχηγού της Εθνικής, Μιχάλη Κακιούζη, στην Εφές Πίλσεν. Ο 32χρονος φόργουορντ έχει περίπου 8 πόντους μ. ο. στο τουρκικό πρωτάθλημα και 7,5 στην Ευρωλίγκα. Είναι ο έκτος παίκτης της Εφές, καθώς μπορεί να μην ξεκινάει συχνά στη βασική πεντάδα, αλλά αποτελεί την πρώτη αλλαγή του Εργκίν Αταμάν.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει και στους παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν τραβήξει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά αποτελούν σημαντικά κομμάτια του παζλ των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο Βαγγέλης Σκλάβος πραγματοποιεί μια πολύ καλή σεζόν στην Ιταλία, αν και η Ριέτι δεν βρίσκεται σε καθόλου καλή κατάσταση. Σε 15 συμμετοχές ο 31χρονος πάουερ φόργουορντ έχει 13,5 πόντους (με 60,4% στα δίποντα) και 5,4 ριμπάουντ σε 34 λεπτά ανά αγώνα.

Ο 30χρονος φόργουορντ Γιώργος Παυλίδης αγωνίζεται στη Λεμπ Ορο (δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας) με τη Βαγιαδολίδ και σε 16 συμμετοχές έχει 4,2 πόντους (38% σε δίποντα και τρίποντα) και 3,8 ριμπάουντ σε 19 λεπτά παρουσίας ανά ματς.

Ο 28χρονος φόργουορντ Γιώργος Δέδας, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, έχει σε 17 συμμετοχές 11,9 πόντους και 2,4 ριμπάουντ σε περίπου 28 λεπτά παρουσίας στο παρκέ. Ο πρωταθλητής με την εθνική εφήβων Νίκος Παππάς αγωνίζεται στη θυγατρική της Ρεάλ Μαδρίτης στη Λεμπ Μπρονζ (τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας) ως δανεικός από την Μπιλμπάο. Ο 18χρονος πρώην άσος του Πανελληνίου μετράει σε 13 συμμετοχές 11,2 πόντους, 2,1 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ σε περίπου 25 λεπτά ανά παιχνίδι. Τις ευκαιρίες του στην ιταλική Αβελίνο ψάχνει ο Βαγγέλης Σακελλαρίου, ενώ ο Χριστόδουλος Καράβολας, ένας από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες πριν από μερικά χρόνια, πήρε τον προηγούμενο μήνα μία απόφαση που ξένισε αρκετούς. Ο 26χρονος φόργουορντ (δεύτερος σκόρερ του Μακεδονικού την περίοδο 2006-07) πήρε μεταγραφή για την Ελ Σαμπάμπ Αραμπί, ομάδα της Λιβύης, στην οποία πρόεδρος είναι ένας εκ των γιων του Μουαμάρ Καντάφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή