«Αδειασε» ΟΑΚΑ ο Ιωαννίδης

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη… γραφειοκρατία απέδωσε τα νέα κρούσματα ντόπινγκ που χτύπησαν τον ελληνικό αθλητισμό και εκδηλώθηκαν στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρας ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.

Χθες, συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών Πύρρος Δήμας, του Δ. Σ. του ΟΑΚΑ Αλεξάνδρα Μανού, του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιωπούλου, ο διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ Κώστας Γεωργακόπουλος και ο εκπρόσωπος των δειγματοληπτών Νίκος Μπουρνουσούζης.

Διαπιστώθηκε ότι Ελληνες αθλητές έφυγαν για να πάρουν μέρος στους αγώνες χωρίς να ελεγχθούν στο σύνολό τους και η ευθύνη γι’ αυτό αποδόθηκε στην πρόεδρο του ΟΑΚΑ επειδή παρέβλεψε και δεν μετέφερε αρμοδίως τις εκκλήσεις του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ, που ενημέρωνε ότι δεν προλαβαίνει να ελέγξει όλα τα δείγματα των μελών της ελληνικής αποστολής.

Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού και αφ’ ετέρου στο ότι γίνεται έλεγχος στα άλογα του ιπποδρόμου αλλά και σε δείγματα από αθλητές βαλκανικών χωρών, αφού το εργαστήριο του ΟΑΚΑ έχει πιστοποιηθεί ως βαλκανικό κέντρο. Χθες, ελήφθησαν κάποια μέτρα. Αλλα ανακοινώθηκαν και άλλα, όπως η περαιτέρω εμπλοκή των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, όχι.

Η «ποινή»

Από αυτά που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζει η «τιμωρία» του Δ. Σ. του ΟΑΚΑ, που ως υπεύθυνο για την ολιγωρία χάνει τον έλεγχο του εργαστηρίου ντόπινγκ ο οποίος περνάει στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών. Ομως, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών υπάγεται στο… Δ. Σ. του ΟΑΚΑ!

Επίσης, ως μέτρα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ ανακοινώθηκαν τα εξής: α) τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων θα ανακοινώνονται εντός δέκα ημερών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνονται σε εργαστήρια του εξωτερικού, β) θέσπιση αυστηρότερων ποινών για αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και για τους προπονητές τους, γ) πρόληψη του ντόπινγκ με ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από εδώ και πέρα, εγγράφως θα δίνεται στο ΕΣΚΑΝ η διαβεβαίωση ότι σε δέκα ημέρες θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αν αυτό δεν γίνεται, θα πληρώνουμε και θα βγαίνουμε έξω. Δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται να φεύγουν αθλητές και να μην ελέγχονται. Φταίει η διοίκηση του ΟΑΚΑ και η κυρία Μανού. Από τις 5/6 είχε σταλεί χαρτί από το εργαστήριο που έλεγε ότι έχει πρόβλημα από τα πολλά δείγματα. Θα γίνουμε ρεζίλι και μετά θα τα καλύψουμε; Δεν μάθαμε τίποτα ούτε εμείς ούτε το ΕΣΚΑΝ ούτε η ΕΟΕ. Δεν θα πηγαίνει κανείς στο εξωτερικό αν δεν έχει ελεγχθεί. Ο έλεγχος θα γίνεται και στις μικρές κατηγορίες. Οταν σε ένα άθλημα, για παράδειγμα στον στίβο, κάποιος πιάνει το όριο, θα γίνεται έλεγχος την ώρα της πρόκρισης. Δεν θα ξεφύγει κανείς. Οτιδήποτε άλλο θα το διαμορφώσουμε σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να λήξει το θέμα».

Τέλος, σε μια αποστροφή για την άρση βαρών, που κινδυνεύει με αποκλεισμό, είπε ότι «τώρα θα πρέπει να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη».

Παπούλιας – ΕΟΕ

Η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους Ελληνες αθλητές κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να ενημερωθεί για την εμφάνιση των εκπροσώπων μας στους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του ντόπινγκ. «Το απόστημα εντοπίζεται κυρίως στο ίδιο άθλημα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη διάθεσή του να συστρατευθεί στον αγώνα κατά του ντόπινγκ. Από την πλευρά, ο κ. Καπράλος ενημέρωσε για τη σύσκεψη που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τόνισε ότι «χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια απ’ όλους, καθώς κρύβονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα πίσω από το ντοπάρισμα των αθλητών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Καπράλου και θα παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Βανκούβερ 2010» στις 22 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία.

Οι χθεσινές συζητήσεις για το ντόπινγκ ολοκληρώθηκαν, προς το παρόν, στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα και είχε μικρή χρονική διάρκεια, καθώς κάποια από τα μέλη της έπρεπε να μεταβούν στον Βόλο για την υποδοχή της Μεσογειακής Σημαίας. Ετσι, διατυπώθηκαν κάποιες τοποθετήσεις, ενώ αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα Ολομέλεια στις 28 Ιουλίου.

Αιχμές

Στο στόχαστρο των εκπροσώπων του αθλητισμού βρέθηκε, για ακόμη μια φορά, το εργαστήριo του ΟΑΚΑ. Ο πρόεδρος του Στίβου Βασίλης Σεβαστής υπογράμμισε ότι δεν ήθελε να προσβάλει κανένα με τις δηλώσεις του και τόνισε: «Αυτό που είπα είναι ότι θα έπρεπε να πιέσει περισσότερο η Ολυμπιακή Επιτροπή το ΕΣΚΑΝ για να αποφύγουμε αυτά τα κρούσματα. Επρεπε να κινηθούμε γρηγορότερα». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο Βαγγέλης Σουφλέρης πρότεινε «να μη συμμετέχουν τα επόμενα χρόνια αθλητές της άρσης βαρών σε διεθνείς αγώνες μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για καθαρούς αθλητές και καθαρό άθλημα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε θέμα και για εκπρόσωπο στην επιτροπή ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών με τους παρισταμένους να προτείνουν τον κ. Καπράλο, αλλά επειδή απουσίαζαν οι Γιάννης Σγουρός, Γιώργος Βασιλακόπουλος και Λάμπης Νικολάου, ο πρόεδρος επισήμανε ότι το θέμα είναι καλύτερα να συζητηθεί στην Ολομέλεια της 28ης Ιουλίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT