Ενας «ευρωπαϊστής» του ΝΒΑ στη Θεσσαλονίκη

Ενας «ευρωπαϊστής» του ΝΒΑ στη Θεσσαλονίκη

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λόρενς Φρανκ δεν έχει κλείσει ακόμα τα 39 του χρόνια. Είναι όμως πρώτος προπονητής στο ΝΒΑ εδώ και πέντε χρόνια, ο δεύτερος νεότερος στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι Νετς του Νιου Τζέρσεϊ τον εμπιστεύονται. Το ίδιο έκανε και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα για να διδάξει στο διεθνές σεμινάριο της Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, μαζί με τον τεχνικό της Μπαρτσελόνα, Τσάβι Πασκουάλ, τον Ιταλό Ματέο Μπονιτσιόλι και τον Σούλη Μαρκόπουλο.

Ο Φρανκ καθήλωσε το κοινό με τη μεταδοτικότητά του. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το στοιχείο που τον κράτησε στη θέση του πρώτου προπονητή στους Νετς την τελευταία πενταετία. Οι παίκτες του τον αποδέχθηκαν αμέσως. «Ημουν τυχερός σε αυτό το κομμάτι, γιατί ήμουν ήδη βοηθός (του Μπάιρον Σκοτ) και οι παίκτες άκουγαν τη φωνή μου, ήξεραν τι άνθρωπος είμαι και τι θα κάναμε. Οι παίκτες τρέφουν σεβασμό για μένα και εγώ γι’ αυτούς, οπότε ήταν εύκολο να βρούμε την ίδια κατεύθυνση», είπε ο Φρανκ.

Τη δεύτερη μέρα του τριήμερου σεμιναρίου, αναφέρθηκε για περίπου 90 λεπτά στο «πικ εν ρολ», τη συνεργασία δύο επιθετικών με στόχο να προκύψει αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι της άμυνας. «Το πικ εν ρολ ήταν αυτό που χρησιμοποίησε η δική σας εθνική ομάδα με τον κόουτς Γιαννάκη», είπε ο Φρανκ, δείχνοντας με το χέρι του τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού και πρόεδρο του ΣΕΠΚ, που παρακολουθούσε με προσοχή. «Είχατε κι εκείνο τον εύσωμο, δεν μπορώ να προφέρω το όνομά του, τον Baby Shaq», συνέχισε ο Φρανκ, αναφερόμενος στον Σχορτσανίτη και στην εξαιρετική του εμφάνιση κόντρα στους Αμερικανούς, στη νίκη με 101-96 στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας. «Θα μπορούσε να παίξει στο ΝΒΑ, έχουν οι Κλίπερς τα δικαιώματά του απ’ όσο ξέρω, αλλά ο καλύτερος είναι ο Σπανούλης. Εκανε καταπληκτική χρονιά φέτος, ήταν στο Χιούστον παλιότερα και θα μπορούσε να παίξει. Οπως και οι άλλοι δύο γκαρντ, ο Παπαλουκάς και ο Διαμαντίδης. Θα μπορούσαν να παίξουν, αρκεί να βρεθούν στη σωστή ομάδα τη σωστή στιγμή», σχολίασε ο Φρανκ, που είχε την τύχη να έχει στην ομάδα του για χρόνια τον κορυφαίο σύγχρονο «άσο», Τζέισον Κιντ.

Παρακολουθεί πολύ μπάσκετ εκτός ΝΒΑ. Θέλει να μαθαίνει κι αυτό είπε και στη διάρκεια της παραμονής στη Θεσσαλονίκη. «Από οτιδήποτε μπορείς να μάθεις. Ολοι μαθαίνουμε από παντού. Εγώ παρακολουθώ ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βλέπω αγώνες του κολεγιακού πρωταθλήματος, βλέπω αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος, παρακολουθώ άλλες ομάδες του ΝΒΑ για να πάρω στοιχεία του παιχνιδιού τους. Αυτό είναι το πολύ καλό για το άθλημα, ότι μπορείς συνεχώς να μαθαίνεις», αποκάλυψε ο τεχνικός των Νετς, που «έκλεψε» από την Ευρώπη «ένα συγκεκριμένο είδος πικ εν ρολ, που παίζουν ορισμένες ομάδες της Ευρώπης και μπορούν να μεγαλώνουν τις αποστάσεις στην επίθεσή τους, ώστε να δυσκολεύουν την άμυνα. Αυτό είναι το πρώτο που έχω πάρει. Το δεύτερο είναι ότι στην Ευρώπη στο transition game, οι περιφερειακοί παίκτες πηγαίνουν στις δύο γωνίες του γηπέδου. Ανέφερα δύο ενδεικτικά, αλλά υπάρχουν κι άλλες πολλές λεπτομέρειες».

Αριστος γνώστης και του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ο Φρανκ τόνισε πως «ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλή ομάδα, ειδικά στο πικ εν ρολ, έχουν πολλά συστήματα με το πικ εν ρολ και το κάνουν καλά. Κέρδισαν τα πάντα φέτος, έκαναν το τριπλ κράουν. Ο Ολυμπιακός είναι επίσης εξαιρετική ομάδα, τον είδα στο φάιναλ φορ. Οι δύο ομάδες είχαν ένα πολύ καλό παιχνίδι στον ημιτελικό».

Ο γύρος και το αυτόγραφο του Γιαννάκη

Ολοκληρώνοντας τις διδακτικές του ώρες και μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Φρανκ κινήθηκε προς την μεριά του Παναγιώτη Γιαννάκη. Εβγαλε μια κόλλα χαρτί και του ζήτησε ένα αυτόγραφο. Ο Γιαννάκης υπέγραψε στα Αγγλικά και στα Ελληνικά και ο Φρανκ κοιτούσε χαρούμενος, γιατί εκπλήρωσε την υπόσχεση του Ελληνα φίλου του στο Νιου Τζέρσεϊ. «Αρκετές φορές πηγαίνω στο εστιατόριο του Στιβ, που είναι Ελληνας και τρώω γύρο και σουβλάκι! Θυμάμαι όταν μας κερδίσατε στην Ιαπωνία, είχα πάει στο μαγαζί του και μόλις με αντίκρισε, σήκωσε ψηλά τα χέρια από τη χαρά του κι έτρεξε προς το μέρος μου για να πανηγυρίσει», είπε ο Φρανκ, λίγο πριν επιστρέψει στη συζήτησή του με τον προπονητή του Ολυμπιακού. Και με αυτόν, όπως και με τους άλλους τρεις προπονητές που μίλησαν στο σεμινάριο, αλλά και με τους δεκάδες που βρέθηκαν κοντά του, είχε άλλωστε αρκετό χρόνο για να ανταλλάξει απόψεις για παίκτες, συστήματα, αλλά και για τις διαφορές του μπάσκετ σε Ευρώπη και Αμερική, επιβεβαιώνοντας πως τα μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ συνήθως είναι πιο απλοί και προσιτοί από τους δικούς μας σταρ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT