Τα μυστήρια του καλοκαιριού της ΑΕΚ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι παραγοντικές ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι θεαματικότερες από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος: πάρτε για παράδειγμα τα τελευταία επεισόδια της ιστορίας της ΑΕΚ, τα οποία είναι γεμάτα μυστήριο.

Πέρυσι τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι η ΑΕΚ πωλείται στην τιμή του ενός ευρώ. Οι κάτοχοι των μετοχών της ανακοίνωσαν ότι όποιος καταθέσει πενήντα χιλιάδες ευρώ στον λογαριασμό ενός συγκεκριμένου φιλανθρωπικού ιδρύματος μπορεί να ενημερωθεί για τα οικονομικά της ΠΑΕ ώστε να είναι απολύτως ενήμερος για το τι αγοράζει. Στην πραγματικότητα, οι μέτοχοι της ΑΕΚ πουλούσαν (ρυθμισμένα) χρέη της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε όποιον είχε 5 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα (και την παθητικότητα) που είχε η εταιρεία την περασμένη σεζόν. Μολονότι η ΑΕΚ χαριζόταν, δεν εμφανίστηκε κανείς και το μόνο που έμεινε ήταν μια ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη που εξηγούσε τους λόγους που δεν θέλει να αναλάβει την ομάδα, αν και πιεζόταν από τους οπαδούς της. Την παθητικότητα αυτή κάλυψε τελικά ο μεγαλομέτοχος κ. Νίκος Νοτιάς, που δρομολόγησε και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Στην οποία προχθές μάθαμε ότι θα συμμετέχει κάποιος Κύπριος επιχειρηματίας έτοιμος να καταβάλει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει το 30% της ΠΑΕ.

Δεν είναι παράξενο που ο υποψήφιος επενδυτής εμφανίστηκε το κατακαλόκαιρο: στην ΑΕΚ οι «σωτήρες» εμφανίζονται πάντοτε αυτή την περίοδο. Πιθανότατα ο κ. Νοτιάς χρειάστηκε λίγο χρόνο για να τον πείσει να ασχοληθεί – προφανώς ο νέος μέτοχος χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ πριν αποφασίσει να βγάλει από την τσέπη του 9 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει το 30% μιας ΠΑΕ σε τέτοιες εποχές. Ομως, τα μυστήρια παραμένουν.

Τι έκανε ο μυστήριος νέος επενδυτής τον περασμένο χειμώνα όταν η ΑΕΚ προσφερόταν δωρεάν; Δεν γνώριζε ότι πωλείται; Και αν τότε δεν γνώριζε, σήμερα που το έμαθε, πώς είναι δυνατόν να δίνει 9 εκατομμύρια για να πάρει το 30% και να μην την αποκτά ολόκληρη; Εκτός αν άλλαξε στο μεταξύ η θέση των νυν μετόχων και θεωρούν σήμερα ελκυστική μια εταιρεία που πριν από πέντε μήνες χάριζαν – αλλά και αυτό να συμβαίνει, περί μυστηρίου πρόκειται.

Το φετινό καλοκαίρι, το κύρος της ΑΕΚ δέχθηκε σημαντικότατα πλήγματα. Πριν από λίγους μήνες, οι διαρροές της αλληλογραφίας των μετόχων στον Τύπο είχαν σταθεί αιτία να περιγράφεται η ΠΑΕ ως εταιρεία που οδεύει προς πτώχευση: ποτέ η οικονομική κατάσταση μιας ΠΑΕ τόσο μεγάλης όσο η ΑΕΚ δεν παρουσιάστηκε με τόσο μελανά χρώματα. Στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού η ΑΕΚ υπήρξε κομπάρσος: ο κόσμος της δυσφορούσε για τα σκληρά παζάρια με τον Πανιώνιο για τον Γρηγόρη Μάκο και με τον Λεβαδειακό για τον Λεονάρντο γιατί έβλεπε την οικονομική στενότητα των μετόχων εμπράκτως. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Μάκο και κυνηγάει ακόμα τον Λεονάρντο, αλλά αυτό που «χτύπησε άσχημα» στα αυτιά των οπαδών της είναι οι ειρωνείες που εισέπραξε η ΠΑΕ τόσο από τον κ. Κωνσταντίνο Τσακίρη (που είπε ότι η ΑΕΚ του ζητάει να γίνει… Κωτσόβολος και να πουλάει με δόσεις), όσο και από τον κ. Γιάννη Κομπότη (που εκμυστηρεύθηκε στους δημοσιογράφους ότι είναι πιο εύκολο να αγοράσει αυτός τον Μπλάνκο παρά η ΑΕΚ τον Λεονάρντο). Είναι απορίας άξιον, ενώ συνέβαιναν αυτά, πού βρισκόταν ο νέος μυστηριώδης χρηματοδότης! Αν δεν τα ήξερε, ίσως πρόκειται για κάποιον σοβαρό άνθρωπο που δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου και απλώς πείστηκε ότι η ΑΕΚ αποτελεί επιχειρηματική ευκαιρία. Αν τα ήξερε, μιλάμε για μεγάλο καιροσκόπο…

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT